Βουλιαράτες: Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα

Το τελευταίο αντίο στον Κωνσταντίνο Κατσίφα θα πουν στις 14.00 ώρα Ελλάδας οι γονείς, συγγενείς, φίλοι και περισσότεροι από 2000 ομογενείς και Ελλαδίτες που αναμένεται να φτάσουν στους Βουλιαράτες.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου στους Βουλιαράτες από τον Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημήτριο. Επικήδειους θα αναγνώσουν φίλοι του 35χρονου, ενώ το ηπειρωτικό μοιρολόι θα ακουστεί από τον γνωστό ερμηνευτή των τραγουδιών της Ηπείρου, Σάββα Σιάτρα.

Στα ελληνοαλβανικά σύνορα, στην Κακκαβιά τα αστυνομικά μέτρα είναι αυξημένα, κυρίως από την αλβανική πλευρά και ενισχύονται οι έλεγχοι σε ΙΧ εκπροσώπων βορειοηπειρωτικων σωματείων, ενώ ήδη έχουν περάσει τα πρώτα πούλμαν από την Ελλάδα στην Αλβανία προκειμένου να παραστούν στην κηδεία άνθρωποι από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Τυλιγμένο με την ελληνική σημαία έφτασε χθες στους Βουλιαράτες το φέρετρο με τη σορό του Κωνσταντίνου Κατσίφα, του 35χρονου ομογενή, που έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των ειδικών δυνάμεων της Αλβανικής αστυνομίας ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου.

Μετά από 11 ημέρες ταλαιπωρίας των γονιών και ασέβειας προς τον νεκρό από τις αλβανικές Αρχές η σορός έφτασε λίγο μετά τις 16:00 της Τετάρτης στο χωριό.

Γονείς, συγγενείς και φίλοι συνόδευσαν τον Κωνσταντίνο Κατσίφα στο πατρικό του προκειμένου να θρηνήσουν και να αποχαιρετήσουν τον 35χρονο.

Με δάκρυα στα μάτια και φωνάζοντας «αθάνατος» συγγενείς και φίλοι του 35χρονου συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι της οικογένειας για να συλληπηθουν τους συγγενείς του.

Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας φορούσε στρατιωτική περιβολή ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα αλβανικά ΜΜΕ θα ταφεί με τα στρατιωτικά ρούχα του.

Ο πατέρας του 35χρονου δήλωσε στο CNN Greece θυμωμένος και προβληματισμένος τόσο για την άδικη, όπως τη χαρακτήρισε, δολοφονία του παιδιού του, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η οικογένεια από τις αλβανικές αρχές, πρώτον για τη μεγάλη καθυστέρηση στην παράδοση της σορού και δεύτερον για την «σχεδόν καταδρομική επιχείρηση» στο σπίτι τους, κατά την οποία του «έβαλαν το όπλο στον κρόταφο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για την κηδεία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλβανικές Αρχές εκφράζουν ανησυχία για ενδεχόμενα επεισόδια.

Εξονυχιστικοί έλεγχοι στα ελληνοαλβανικά σύνορα

Όπως έλεγαν οι άνθρωποι που ταξίδεψαν ως την Αλβανία για την κηδεία, το ταξίδι τους ήταν ομαλό, μέχρι τη στιγμή που πέρασαν τα σύνορα, οπότε και η αλβανική αστυνομία πραγματοποίησε αυστηρούς ελέγχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο των ελέγχων η αλβανική αστυνομία δεν επέτρεψε την είσοδο σε ένα λεωφορείο εξαιτίας κάποιων συμβόλων τα οποία θεώρησαν ότι δεν θα έπρεπε να μπουν στη χώρα τη συγκεκριμένη ημέρα.

Σε άλλο έλεγχο σε λεωφορείο οι αστυνομικοί της γειτονικής χώρας κατέβασαν έναν από τους επιβάτες και του απαγόρευσαν την είσοδο στην Αλβανία για 24 ώρες εξαιτίας ενός τατουάζ-συμβόλου που θεωρήθηκε «απαγορευμένο».

Έλεγχοι γίνονται και από την ελληνική αστυνομία στο Καλπάκι, με αστυνομικούς να μπαίνουν στα λεωφορεία και να απευθύνουν συστάσεις στους επιβάτες να μην έχουν πάνω τους σύμβολα ή σιδηρογροθιές.

Εξονυχιστικοί έλεγχοι γίνονται και στην Κακαβιά, όπου έχουν σταματήσει αρκετά λεωφορεία, ενώ σε απόσταση μιάμισης ώρας από τα σύνορα έχει σταματήσει λεωφορείο στο οποίο επιβαίνει η Κύπρια ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους.

Τα μέλη της ελληνικής κοινότητας στην Αλβανία ευελπιστούν όλα να κυλήσουν ομαλά, τονίζοντας πως δεν θέλουν εντάσεις και ακρότητες, ενώ κάποιοι εξέφρασαν φόβους για προβοκάτσια.

Πρακτικές συμβουλές για όσους Έλληνες επιθυμούν να παραστούν στην κηδεία:

Δεν χρειάζεται διαβατήριο, η Αστυνομική Ταυτότητα αρκεί (όπως και για τους Βορειοηπειρώτες).

Σε περίπτωση που κάποιος έχει παλιού τύπου ταυτότητα θα χρειαστεί Διαβατήριο.

Όσοι θα μεταβείτε με αυτοκίνητο χρειάζεστε: Δίπλωμα - Άδεια, Ασφάλεια, και Πράσινη Κάρτα, η οποία εκδίδεται δωρεάν από την ασφαλιστική σας.

Το χωρίο Βουλιαράτες είναι μια ευθεία γραμμή από το Τελωνείο της Κακαβιάς σε απόσταση 6 χιλιομέτρων.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα