Κυκλώνας Ζορμπάς: Πού κατευθύνεται ο καιρός. Έκκληση από την Πολιτική Προστασία

Κυκλώνας Ζορμπάς: Πού κατευθύνεται ο καιρός. Έκκληση από την Πολιτική Προστασία

Την ίδια στιγμή που η κακοκαιρία συνεχίζεται και στην περιοχή Λίμνης - Μαντουδίου αλλά και στην περιοχή του Θεολόγου της Φθιώτιδας και επεκτείνεται μάλιστα και στη Βόρειο Εύβοια, το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στην τύχη των τριών αγνοουμένων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει, οι άνθρωποι της Πυροσβεστικής ερευνούν δύο συμβάντα.

Το πρώτο αφορά στην περιοχή Σπαθαρίου-Μετοχίου στην Πύλη Ευβοίας, όπου όχημα παρασύρθηκε σε ρέμα. Το όχημα εντοπίστηκε και αναζητούνται ένας άνδρας και μια γυναίκα, που επέβαιναν -σύμφωνα με πληροφορίες- σε αυτό.

Επίσης, ένα δεύτερο συμβάν αφορά στην περιοχή στο 2ο χιλιόμετρο του δρόμου Προκοπίου - Μαντουδίου, όπου επίσης παρασύρθηκε όχημα από τα ορμητικά νερά. Εκτός οχήματος βρέθηκε η συνοδηγός του και αναζητείται ο οδηγός.

"Αυτή την ώρα ζούμε την αγωνία για να βρούμε τους τρεις συνανθρώπους μας στην Εύβοια. Εκεί έχουμε ρίξει όλες τις δυνάμεις μας. Θερμή παράκληση σε όλους: Να είστε προσεκτικοί και να αποφεύγετε άσκοπες μετακινήσεις..» σημειώνει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης σε ανάρτηση του στην προσωπική του ιστοσελίδα στο facebook δίδοντας συγχρόνως τον τόνο όλων των προσπαθειών τόσο των υπηρεσιών της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας όσο των Δήμων και της Περιφέρειας Στερεάς.

Την ίδια στιγμή με δυσκολία γίνεται η κυκλοφορία από την κεντρική προς τη βόρεια Εύβοια καθώς τα προβλήματα δείχνουν να πολλαπλασιάζονται τις τελευταίες ώρες.

Με την υπερχείλιση του Κηρέα έκλεισε ουσιαστικά ο δρόμος από Προκόπι σε Μαντούδι. Έτσι δυσκολεύεται η οποιαδήποτε πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές. Όλοι περιμένουν να πέσει η ένταση της βροχής, να απομακρυνθούν τα νερά και τα χώματα που έχουν καλύψει το οδικό δίκτυο και σε πολλές περιπτώσεις τα βράχια για να μπορέσουν να κινηθούν από τη Χαλκίδα προς τη βόρεια Εύβοια ή αντιστρόφως.

Όμως αυτή τη στιγμή εντοπίζεται η επέκταση των πλημμυρικών φαινομένων και στη βόρεια Εύβοια αφού έχουμε υπερχείλιση του Ξηριά με συνέπεια να κλείσουν οι επαρχιακοί δρόμοι γύρω από την Ιστιαία προς Άγιο Γεώργιο, Καμάρια, Ωραιούς, νέο Πύργο.

Παράλληλα η ένταση των φαινομένων επεκτείνεται και στο Πευκί, το Ψαροπούλι και άλλες περιοχές της βόρειας Εύβοιας. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στην Ιστιαία βρίσκεται σε οριακό επίπεδο να υπερχειλίσει ο χείμαρρος Κατσιρέλος που διασχίζει την πόλη και παλιότερα, από την υπερχείλισή του, είχαν καταγραφεί ανθρώπινες απώλειες.

Συνολικότερα για την κατάσταση που επικρατεί στη Στερεά Ελλάδα είναι ενδεικτικό το σχόλιο που ανάρτησε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ο Περιφερειάρχης Στερεάς Κώστας Μπακογιάννης από την περιοχή του Μαντουδίου όπου μετέβη: «Ο κυκλώνας σαρώνει την Περιφέρειά μας. Είμαστε εδώ όλοι, στους δρόμους. Δίνουμε μάχες, μαζί με την πυροσβεστική και την αστυνομία".

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείο Αθηνών το Σάββατο και σήμερα Κυριακή μέχρι τις 10.30 το πρωί, στο Θεολόγο της Φθιώτιδας το ύψος βροχής έφτασε αθροιστικά τα 464mm πράγμα πρωτοφανές για την περιοχή.

Αντίθετα, χωρίς προβλήματα είναι η Βοιωτία παρά το γεγονός ότι σε ορισμένες περιοχές η βροχόπτωση είναι ισχυρή. Το ύψος της βροχής σε ορισμένα σημεία ξεπέρασαν τα 150 λίτρα το τετραγωνικό μέτρο. Από το βράδυ της Παρασκευής βρέχει ακατάπαυστα χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχουν αναφερθεί ζημιές ή καταστροφές σε πόλεις και χωριά.-

Η τελευταία ενημέρωση

Τρείς αγνοούμενοι στην Εύβοια, πάνω από 1.300 περιστατικά που επενέβη η Πυροσβεστική, προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων και σοβαρές ζημιές, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των έντονων καιρικών φαινομένων που συνεχίζονται και κατευθύνονται βόρεια και ανατολικά, με ισχυρές βροχές και ανέμους έως και 9 μποφόρ, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έκανε το μεσημέρι ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Ταφύλλης, θα κηρυχτούν άμεσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία, ενώ για την Αττική παραμένει η πλήρης ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, για βροχές οι οποίες κατευθύνονται διαστήματα μπορεί να είναι ισχυρές.

Παράλληλα ο κ. Ταφύλλης έκανε για μια ακόμα έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας που έχει συστήσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Είπε συγκεκριμένα:

«Κάνω εκ νέου έκκληση στους πολίτες να παίρνουν τα στοιχειώδη μέτρα αυτοπροστασίας που έχουμε συστήσει και ιδιαίτερα να μην διασχίζουν τους δρόμους που διασταυρώνονται με ρέματα και χείμαρρους. Είναι από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου στη χώρα μας και αυτό επιβεβαιώνεται και από τον αριθμό των επιχειρήσεων που οργάνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, για να διασωθούν συμπολίτες μας μέσα από οχήματα που παρασύρθηκαν από ρέματα».

Σε ότι αφορά την κατάσταση μέχρι τώρα, ο κ. Ταφύλλης ανέφερε ότι υπήρξαν προβλήματα σε πολλές περιπτώσεις, τα σημαντικότερα από τα οποία εντοπίζονται στην Κορινθία και κυρίως στο Κιάτο, το Βέλο και το Ξυλόκαστρο, στην Αργολίδα (Άργος, Νέα Κίος, Κιβέρι) και στην Βόρεια Εύβοια.

«Σοβαρά προβλήματα παρατηρούνται στο Μαντούδι της Εύβοιας λόγω παρατεταμένης βροχόπτωσης, ανέφερε ο κ. Ταφύλλης και συνέχισε: «Έχει ενεργοποιηθεί επιχείρηση έρευνας και διάσωσης τριών ατόμων που έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενα. Τα προβλήματα στην Ανατολική Αττική αντιμετωπίστηκαν τις πρωινές ώρες.

«Η Πυροσβεστική επενέβη σε περισσότερα από 1.300 περιστατικά, στις πληγείσες περιοχές, πολλά από τα οποία αφορούν επιχειρήσεις απεγκλωβισμών και διάσωσης ατόμων. Η ΕΛ.ΑΣ εφάρμοσε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με διακοπές και εκτροπές σε όλες τις περιοχές που επηρεάστηκαν».

Τι περιμένουμε-Η εξέλιξη των φαινομένων

Σχετικά με το τί περιμένουμε από δω και στο εξής, ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ότι σύμφωνα με το σημερινό έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ, τα πιο έντονα φαινόμενα εστιάζονται στην Ανατολική Στερεά, στην Εύβοια, στις Σποράδες, στην Θεσσαλία στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, ενώ προς το βράδυ στην Κεντρική Μακεδονία και ιδιαίτερα στην Χαλκιδική. Επίσης αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα στην Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη.

Πολύ θυελλώδεις άνεμοι , 8-9 μποφόρ θα πνέουν στο κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα