Νέο έκτακτο δελτίο: Και η Αττική στον κόκκινο χάρτη. Συναγερμός για τον μεσογειακό κυκλώνα

Νέο έκτακτο δελτίο: Και η Αττική στον κόκκινο χάρτη. Συναγερμός για τον μεσογειακό κυκλώνα

Από το βράδυ θα επηρεαστεί από την κακοκαιρία με καταιγίδες η πρωτεύουσα - Μέχρι την Κυριακή οι θυελλώδεις άνεμοι 9-10 μποφόρ!

Νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων στο οποίο περιλαμβάνεται και η Αττική στις περιοχές που ενδεχομένως να επηρεαστούν από τον μεσογειακό κυκλώνα εξέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ η πρωτεύουσα θα επηρεαστεί με βροχές και καταιγίδες από το βράδυ σήμερα μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου.

Αναλυτικά: 

- Την Παρασκευή βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο και πρόσκαιρα προς το βράδυ στις Κυκλάδες, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) την Εύβοια και πιθανώς στην Κρήτη.

Οι άνεμοι θα είναι ένταση 7-8 μποφόρ στο Ιόνιο και 6-7 μποφόρ στο Αιγαίο.

- Το Σάββατο βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες στο νότιο Ιόνιο, τη νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη που μέχρι το μεσημέρι θα επηρεάσουν την υπόλοιπη Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Κυκλάδες και πιθανώς τις Σποράδες.

Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα στην ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και πιθανώς στην Αττική.

Σταδιακά μέχρι το βράδυ ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα είναι έντασης 8 και τοπικά 9-10 μποφόρ πρόσκαιρα στο Ιόνιο και βαθμιαία στα υπόλοιπα νότια πελάγη.

- Την Κυριακή τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Σαββάτου θα επηρεάσουν τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο τις πρωινές ώρες και βαθμιαία θα σταματήσουν.

Στα νησιά του Αιγαίου την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν και βαθμιαία προς το βράδυ θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι θυελλώδεις 8 και τοπικά σε επίπεδο θύελλας 9-10 μποφόρ θα πνεουν στο Αιγαίο με μικρή εξασθένηση από αργά το βράδυ.

Πατήστε ΕΔΩ και δείτε ζωντανά πως κινείται ο κυκλώνας «Ζορμπάς»

Αστεροσκοπείο: Ο "Ζορμπάς" θα φέρει κύμα ύψους 11 μέτρων

Την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα που θα επηρεάσει τις επόμενες ώρες και μέχρι την Κυριακή αρκετές περιοχές της χώρας παρακολουθούν οι επιστήμονες.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έδωσε στη δημοσιότητα νέους χάρτες με τις περιοχές που θα επηρεαστούν και τα ύψη βροχής που θα πέσουν μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου.

Τα γαλάζια και μπλε χρώματα δίνουν τα ύψη βροχής ανά τρίωρο. Πάνω αριστερά δίνεται η θέση του φαινομένου στις 1500 της Παρασκευής 28/09, πάνω δεξιά στις 2100, κάτω αριστερά στις 0900 του Σαββάτου 29/09 και κάτω δεξιά στις 1500 του Σαββάτου.

 Νέες οδηγίες από την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας

 Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κέντρο του κυκλώνα αναμένεται να φτάσει στις νότιες ακτές της Πελοποννήσου στο τρίωρο 15:00-18:00 του Σαββάτου.
 
Το δεύτερο εντυπωσιακό στοιχείο που επισημαίνουν οι επιστήμονες είναι ότι με βάση το κυματικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr, όπου το μεσημέρι του Σαββάτου το ύψος κύματος μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης θα ξεπερνά τα 11 μέτρα!
 
Σύμφωνα με ενημέρωση από την ΕΜΥ το βράδυ της Πέμπτης, το φαινόμενο θα εξελιχθεί σε δύο φάσεις.
 
Η πρώτη θα περιλαμβάνει σήμερα ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, την περιοχή της Κρήτης, καθώς και στη νότια Πελοπόννησο. Σταδιακά, κατά τη διάρκεια της ημέρας, κυρίως από το μεσημέρι και μετά, καθώς στροβιλίζεται αυτός ο πρώτος σχηματισμός, θα κινηθεί βορειότερα και θα επηρεάσει την Αττική, κυρίως τα νότια και τα ανατολικά του νομού.
 
Στη συνέχεια θα υπάρξει ένα μικρό και πρόσκαιρο «σπάσιμο» για να ακολουθήσει η δεύτερη φάση του φαινομένου. Έτσι από το Σάββατο θα υπάρξει νέα ένταση των βροχοπτώσεων στη νότια και ανατολική Πελοπόννησο, τις δυτικές Κυκλάδες και την Κρήτη ενώ από το απόγευμα και μετά θα υπάρχει επέκταση των φαινομένων προς τα ανατολικότερα.
 
Την Κυριακή, τέλος, σύμφωνα με την τελευταία πρόγνωση της ΕΜΥ η κακοκαιρία θα περάσει μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου στις νότιες Κυκλάδες και σταδιακά θα αρχίσει να εξομαλύνεται η κατάστασή.
 
 
Στον χάρτη του meteo.gr που ακολουθεί η γκρι καμπύλη δείχνει την πιθανή πορεία που θα ακολουθήσει ο επερχόμενος Μεσογειακός Κυκλώνας. Το γράφημα αναφέρεται στην χρονική περίοδο από το πρωί της Παρασκευής έως το απόγευμα του Σαββάτου.
 
Η σκιαγραφημένη περιοχή με κόκκινο χρώμα δείχνει τις περιοχές όπου αναμένονται ισχυροί ή θυελλώδεις άνεμοι και ισχυρές βροχοπτώσεις στο προαναφερθέν χρονικό διάστημα.
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα