Υπόθεση Φλώρου: Στο σφυρί το πατρικό του στη Φιλοθέη και ακόμη δυο ακίνητα

Υπόθεση Φλώρου: Στο σφυρί το πατρικό του στη Φιλοθέη και ακόμη δυο ακίνητα

 Το σπίτι της οικογένειας Φλώρου στη Φιλοθέη μπαίνει σε πλειστηριασμό, καθώς η αποπληρωμή δανείου εκατομμυρίων ευρώ, σταμάτησε το Νοέμβριο το 2011. «Η δικαστική απόφαση ήταν ένα μεγάλο καμπανάκι» αναφέρει η τράπεζα σε συζήτηση ασφαλιστικών μέτρων. Σε πλειστηριασμό μπαίνουν δύο ακόμη ακίνητα στα Ιωάννινα και στα Ζαγοροχώρια.

Η ώρα για τα «χρωστούμενα» ήρθε τελικά για την οικογένεια Φλώρου, στον απόηχο της υπόθεση για την υφ’ όρον απόλυση του Αρ. Φλώρου που διήρκησε μόνο μία εβδομάδα. Ενάμισι χρόνο μετά την πρωτόδικη απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης με την οποία ο Αριστείδης Φλώρος και ο πατέρας του, Αχιλλέας, καταδικάστηκαν για την υπόθεση Energa - Hellas Power, η τράπεζα Πειραιώς διεκδικώντας οφειλές εκατομμυρίων ευρώ, προχώρησε στις πρώτες κατασχέσεις σε Αθήνα και Ιωάννινα, με τους σχετικούς πλειστηριασμούς να έχουν προσδιοριστεί για το τέλος του 2018 και τις αρχές του 2019.

Ανάμεσα στα κατασχεθέντα ακίνητα είναι και το σπίτι που η οικογένεια Φλώρου δηλώνει ως μόνιμη κατοικία στο Δήμο Φιλοθέης - Ψυχικού, η οποία αναμένεται να πλειστηριαστεί στις 19 Δεκεμβρίου του 2018. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα οροφοδιαμέρισμα 215 τ.μ. και μία θέση στάθμευσης (17,3 τ.μ.), με τιμή πρώτη προσφοράς τα 995.000 ευρώ. Σύμφωνα με την περιγραφή των κατασχεθέντων, το διαμέρισμα αποτελείται από τρία υπνοδωμάτια, υποδοχή, τραπεζαρία, κουζίνα, γραφείο, δύο λουτρά και W.C. ξένων, ενώ στον εκάστοτε κύριο της οριζόντιας ιδιοκτησίας αυτής ανήκει κατά το δικαίωμα της αποκλειστικής χρήσης μίας αποθήκης, αλλά και η χρήση πισίνας 50 τ.μ., η οποία βρίσκεται στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου.

Κατά τα στοιχεία του πλειστηριασμού, το ποσό για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση ανέρχεται στα 300.000 ευρώ και «αποτελεί μέρος της συνολικής επιταχθείσης απαίτησης της επισπεύδουσας, με την ρητή επιφύλαξή της για την είσπραξη του υπολοίπου επιταχθέντος ποσού με άλλη αναγκαστική εκτέλεση ή αναγγελία στον ίδιο ή σε άλλον πλειστηριασμό, κάνοντας ρητά μνεία ότι ο περιορισμός στο ποσό αυτό έγινε αποκλειστικά και μόνο για μείωση των εξόδων».

Οφειλή 25 εκατ. ευρώ

Ωστόσο, η διεξαγωγή του πλειστηριασμού θα εξαρτηθεί από την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, ενώπιον του οποίου έχουν προσφύγει οι γονείς και η αδελφή του έγκλειστο για ποινή κάθειρξης 21 ετών, Αρ. Φλώρο, καταθέτοντας αναστολή εκτέλεσης, με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αναφέρθηκε πάντως, πως η απαίτηση της τράπεζας προήλθε από χρηματοδότηση έργου, ύψους 25 εκατ. ευρώ, καθώς και ότι μέχρι το Νοέμβριο του 2011 η αποπληρωμή το δανείου πραγματοποιούνταν από την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια που παρείχε η εταιρία Energa στον ΑΔΗΕ. Ωστόσο όπως αναφέρθηκε, η εισροή των χρημάτων σταμάτησε από το ΛΑΓΗΕ, ο οποίος δεν εξοφλούσε, λόγω των οφειλών, με αποτέλεσμα η τράπεζα να μην έχει προχωρήσει σε είσπραξη.

Μάλιστα, ο υπάλληλος της τράπεζας, κ. Στρατογιαννάκης, που κατέθεσε με την ιδιότητα του μάρτυρα ανέφερε πως δεν υπάρχει καμία εξασφάλιση αφού όλη η περιουσία της εταιρίας είναι δεσμευμένη μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου. «Υπάρχει μία οφειλή 25 εκατομμυρίων σήμερα, από τη χρηματοδότηση για ένα φωτοβολταϊκό πάρκο, την αγορά οικοπέδου, και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Η τελευταία είσπραξη έγινε το 2011 και έκτοτε τίποτα», ανέφερε και εξήγησε πως «η κατάσταση με την Energa μας δείχνει ότι δεν θα εισπράξουμε ποτέ τίποτα από το ηλεκτρικό ρεύμα, αφού όλα είναι δεσμευμένα από το ΛΑΓΗΕ».

Από την πλευρά του, ο πληρεξούσιος δικηγόρος της οικογένειας Φλώρου επεσήμανε στο δικαστήριο πως από το 2011 και μετά υπήρχε πράγματι μία ανοχή από την τράπεζα, αλλά η συμπεριφορά της έγινε επιθετική από το 2017 και έπειτα. «Βλέπαμε ότι η κατάσταση επιδεινωνόταν. Η δικαστική απόφαση ήταν ένα μεγάλο καμπανάκι. Επιπλέον η τράπεζα δεσμεύεται από το ελληνικό Δημόσιο και οφείλει να εισπράξει» απάντησε ο μάρτυρας.

Ακόμη δύο πλειστηριασμοί

Την ίδια ημέρα, στις 19 Δεκεμβρίου του 2018 έχει προσδιοριστεί ακόμη ένας πλειστηριασμός που αφορά σε ακίνητο του Αχ. Φλώρου, που καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 14 ετών με αναστολή, και της συζύγου του, στα Ιωάννινα. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 130.573 ευρώ για ένα διαμέρισμα 136 τ.μ., με αποθήκη 60 τ.μ. και με δικαίωμα ανέγερσης ορόφων. Το ακίνητο βρίσκεται στην πόλη των Ιωαννίνων και το ποσό οφειλής για το οποίο επεβλήθη η κατάσχεση ανέρχεται στα 100.000 ερώ που αποτελούν μέρος της απαίτησης ύψους 3.071.950 ευρώ.

Αλλά και ακίνητο του Άρη Φλώρου πλειστηριάζεται με τιμή εκκίνησης τις 156.000 ευρώ, στις 20 Φεβρουαρίου το 2019, για την απαίτηση των τριών εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα ακίνητο στον Τσεπέλοβο στο Δήμο Ζαγορίου, στο οποίο περιλαμβάνεται οικόπεδο εκτάσεως 562,62 τ.μ. με διώροφη οικία. Το κτίριο, η ανέγερση του οποίου έγινε το 1910, είναι πέτρινης κατασκευής και έχει ανακαινιστεί, ενώ οι τοιχοπληρώσεις είναι από φέρουσα πέτρινη αρμολογημένη τοιχοποιία πάχους πενήντα εκατοστών, τα εξωτερικά κουφώματα είναι ξύλινα και έχει επικάλυψη στέγης από σχιστόλιθο.

Εντύπωση προκαλεί πάντως, το γεγονός πως σύμφωνα με το φύλλο πλειστηριασμού, ο οφειλέτης Αρ. Φλώρος έχει εκμισθώσει το παραπάνω ακίνητο για17 έτη, δηλαδή για το 2012 (οπότε και είχαν ξεκινήσει τα προβλήματα με την Energa) έως το 2029, με δικαίωμα παράτασης η ανανέωσης της μίσθωσης, στην Ετερόρρυθμη Εταιρεία με την επωνυμία: ́ ́ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΦΛΩΡΟΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. με το μίσθωμα να έχει οριστεί στα 500 ευρώ ετησίως.

news247

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα