Εξώδικο ψαράδων κατά κυβέρνησης. Καταγγέλλουν ακήρυχτο πόλεμο με Τούρκους

Εξώδικο ψαράδων κατά κυβέρνησης. Καταγγέλλουν ακήρυχτο πόλεμο με Τούρκους

Εξώδικο προς την Κυβέρνηση κατέθεσαν 36 αλιείς, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων από το Λιμενικό για την προκλητικότητα των Τούρκων ψαράδων, οι οποίοι θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές και την περιουσία των Ελλήνων αλιέων στο Αιγαίο, μέσω παραβατικών συμπεριφορών. 

«Τούρκοι αλιείς ανενόχλητοι λυμαίνονται τις ελληνικές θάλασσες, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι ουδέποτε ετέθη θέμα σύλληψής τους, ακόμη κι όταν από τα πλωτά του Λιμενικού Σώματος καταλήφθηκαν εν τω πράττεσθαι να αλιεύουν εντός των χωρικών μας υδάτων, κατά παράβαση του άρθρου 401 του Ποινικού Κώδικα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο εξώδικο τους, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Όπως αναφέρουν στο εξώδικο τους, το Λιμενικό παραμένει θεατής και δεν αντιδρά, όταν ενημερώνεται από τους ίδιους για περιστατικά απειλών σε βάρος Ελλήνων ψαράδων, ακόμη και με πυροβολισμούς, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, με στόχο την εκμετάλλευση από τους Τούρκους του αλιευτικού πλούτου των ελληνικών θαλασσών. Οι 36 ψαράδες ζητούν τη λήψη μέτρων καθώς, όπως γράφουν, «θεωρούμε πλέον, ως κάτοικοι της παραμεθορίου, ότι βρισκόμαστε ενώπιον ενός άνισου ακήρυχτου πολέμου με αντιπάλους τους Τούρκους αλιείς και τα τουρκικά περιπολικά σκάφη, τα οποία συνεπικουρούν στην παράνομη και λαθραία αλιεία».

Όπως καταγγέλουν στις επαναλαμβανόμενες οχλήσεις τους προς τα αρμόδια όργανα του υπουργείου Ναυτιλίας η απάντηση που έχουν λάβει είναι «ότι, δυστυχώς, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, λόγω του φόβου κλιμάκωσης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις». Στο εξώδικό τους αναφέρεται και ότι «η Τουρκία με τη χρήση μεγάλου αριθμού αλιευτικών πλοίων που πλέουν σε όλες τις θάλασσιες περιοχές του Αιγαίου και του Θρακικού Πελάγους έχει αρχίσει να "καταλαμβάνει χώρο" με "ειρηνικά μέσα" προσπαθώντας να αποκτήσει έρεισμα ή ενός είδους "χρησικτησίας" θαλάσσιων περιοχών φθάνοντας πλέον εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων».

Το εξώδικο έρχεται λίγες ημέρες μετά το επεισόδιο που συνέβη στη Λέρο την Κυριακή 12 Αυγούστου με Τούρκους ψαράδες να πυροβολούν κατά Ελλήνων συναδέλφων τους. Μιλώντας στην εκπομπή «Καλοκαίρι μαζί στις 7», ο Πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Δημ. Σαρίκας, έκανε λόγο για διαρκείς προκλήσεις των Τούρκων αράδων, όχι μόνο με πυροβολισμούς και λεκτικές απειλές, αλλά και με επικίνδυνους ελιγμούς που εκτελούν με τα γρήγορα σκάφη τους κοντά στα ελληνικά αλιευτικά.

Όπως τόνισε, επί σειρά ετών γίνονται έγγραφες διαμαρτυρίες και παραστάσεις σε κάθε αρμόδιο για την συμπεριφορά των Τούρκων συναδέλφων τους, χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί κάποια απάντηση ή να έχει γίνει ορατή κάποια ενέργεια της ελληνικής πλευράς.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα