Πόρισμα καταπέλτης για τη φωτιά στο Μάτι - Εγκληματικά λάθη, ενέργειες και παραλείψεις

Kαταπέλτης για όλους τους εμπλεκομένους φορείς και υπηρεσίες είναι το 80σελιδο πόρισμα που κατέθεσε την Τρίτη στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίο, ο αντιστράτηγος ε.α Ανδριανός Κουρμπάτσης, ο οποίος διενήργησε πραγματογνωμοσύνη και αυτοψία κατά εντολήν δυο οικογενειών θυμάτων με πληρεξούσιο δικηγόρο τον Αντ. Φούσσα. Ο πραγματογνώμονας αναφέρει πως όταν φτάσουν στα χέρια του όλα τα στοιχεία θα επανέλθει με νεότερη συμπληρωματική αναφορά. 

Ο πραγματογνώμονας εντοπίζει μια σειρά από εγκληματικά λάθη, ενέργειες και παραλείψεις, οι οποίες σε συνδυασμό με τις στρεβλώσεις στην οργανωτική δομή του μηχανισμού της πολιτικής προστασίας της χώρας, είχαν ως αποτέλεσμα να επηρεάσουν σημαντικά τον δασοπυροσβεστικό μηχανισμό κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς. 

Ειδικότερα, εντοπίζει λάθη και ευθύνες στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στο Πυροσβεστικό Σώμα, στην ΕΛΑΣ, στους Δήμους και στις Περιφέρειες χωρίς να αποκλείει ευθύνες και σε άλλες αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Το έλλειμμα εντοπίζεται κυρίως, σύμφωνα με τον πραγματογνώμονα, στον συντονισμό, την επικοινωνία και τη συνεργασία των εμπλεκόμενων δυνάμεων της πολιτικής προστασίας της χώρας η οποία δεν κατόρθωσε από τη λήξη της προηγούμενης αντιπυρικής περιόδου μέχρι και την έναρξη της τρέχουσας να είναι στην πράξη, και όχι επί ασκήσεως, κατάλληλα και έγκαιρα προετοιμασμένη και να βρίσκεται πάντα ετοιμοπόλεμη και σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας όταν οι περιστάσεις απαιτούν.

 ολόκληρο το πόρισμα

skai

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα