Αρχηγός Πυροσβεστικής: Δεν ήταν δυνατό να σταματήσουμε τη φωτιά - Μια εκκένωση απαιτεί σχέδιο

Αρχηγός Πυροσβεστικής: Δεν ήταν δυνατό να σταματήσουμε τη φωτιά - Μια εκκένωση απαιτεί σχέδιο

Στα ακραία καιρικά φαινόμενα αποδίδουν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Πυροσβεστική την αδυναμία έγκαιρης αντιμετώπισης της πολύνεκρης πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική, ενώ παράλληλα διαμήνυσαν πως η εκκένωση των παραθαλάσσιων οικισμών δεν ήταν εφικτή στο χρονικό περιθώριο που υπήρχε.

Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Σωτήρης Τερζούδης είπε ότι δεν ήταν δυνατό να αναχαιτισθεί η πορείας της πολύνεκρης πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική, καθώς οι φλόγες είχαν ύψος 30 έως 40 μέτρα με συνέπεια να είναι αδύνατη η άμεση προσβολή τους από τα υδροφόρα οχήματα.

Σημείωσε πως η φωτιά έφτασε από το Νταού Πεντέλης, όπου εκδηλώθηκε, έως την λεωφόρο Μαραθώνος σε λιγότερο από 90 λεπτά, λόγω ριπών ανέμων που έφταναν σε ισχύ τα 120 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε πως πρόκειται για τους ισχυρότερους ανέμους της τελευταίας 8ετίας.

Τα αίτια της φωτιάς δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί, όμως ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας άφησε υπόνοιες για εμπρησμό, λέγοντας πως υπάρχει αδιευκρίνιστο «εύρημα» που έχει οδηγήσει σε έρευνες.

Επισήμανε πως το επίμαχο εύρημα συνδέεται με «πράγματα» και «ανθρώπους» χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Τόνισε μάλιστα πως κατά την άποψή του δεν έγιναν σοβαρά επιχειρησιακά λάθη στο έργο των σωμάτων ασφαλείας.

Όσον αφορά τις καταγγελίες για μη εκκένωση οικισμών όπως το Μάτι, όπου έχασαν τη ζωή τους δεκάδες από τους τουλάχιστον 83 νεκρούς, ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Δημοσθένης Αναγνωστάκης διερωτήθηκε με νόημα εάν κάποια πράγματα είναι υλοποιήσιμα, ειδικά υπό τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούσαν την Δευτέρα.

Μια εκκένωση απαιτεί να καταρτιστεί σχέδιο και να συγκεντρωθούν λεωφορεία, κάτι που δεν είναι πάντα ρεαλιστικό, προσέθεσε.

Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας εξήρε το έργο των αστυνομικών και της Τροχαίας, λέγοντας ότι υπήρξε μαζική έξοδος κατοίκων με αυτοκίνητα προς κοντινές περιοχές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος από την πλευρά του υποστήριξε ότι ήταν «ανθρωπίνως αδύνατο» να εκκενωθούν πυκνοκατοικημένοι οικισμοί σε χρονικό διάστημα μιάμιση ώρα, εκτιμώντας μάλιστα ότι κανονικά θα απαιτούνταν 24 ώρες.

Ξεκάθαρες ενδείξεις για εμπρησμό στην Κινέτα

Όσον αφορά την πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη, οι Αρχές άφησε φωτογράφισαν εμπρησμό.

Ο επικεφαλής του Ελληνικού Οργανισμού Διαστήματος, είείπε πως 32 λεπτά μετά την έναρξη της φωτιάς εμφανίστηκαν 13 ακόμα εστίες.

Σημείωσε πως πολλές φωτιές εμφανίστηκαν κόντρα στον άνεμο κι ότι η κάθε εστία βρισκόταν κοντά σε δρόμο.

Επιπλέον, όλες οι εστίες χωρίζονται από απόσταση που περίπου 1.100 μέτρων.

 

skai

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα