Η Ελλάδα πενθεί: Ψάχνουν στεριά και θάλασσα αγνοούμενους - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

Η Ελλάδα πενθεί: Ψάχνουν στεριά και θάλασσα αγνοούμενους - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

Η  Ελλάδα  πενθεί για τους  νεκρούς, από την πύρινη λαίλαπα που στο περασμά της άφησε πίσω νεκρούς, καμμένα σπίτια, αυτοκίνητα,  πευκόφυτη έκταση

Ανεβαίνει διαρκώς ο κατάλογος των θυμάτων από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Ενώ, νωρίς το μεσημέρι έχασε τη μάχη για τη ζωή άλλο ένας τραυματίας που νοσηλευόταν στην εντατική του ΚΑΤ.

Ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 83, ενώ δεκάδες είναι ακόμη αγνοούμενοι

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες 

 Κάθε νέα μαρτυρία που έρχεται από τον τόπο της τραγωδίας είναι και πιο ανατριχιαστική. Ο κος Μάκης ήταν εκεί το απόγευμα της Δευτέρας, στην Αργυρά Ακτή στο Μάτι. Ο ίδιος και η οικογένειά του κατάφεραν να σωθούν κυριολεκτικά στο δευτερόλεπτο. Πίσω του, όμως, έμειναν κάποιοι που δεν πρόλαβαν.

Ο ίδιος περιγράφει στην εκπομπή Αταίριαστοι:

«Μπήκαμε μέσα στο αυτοκίνητο για να φύγουμε και ξαφνικά άναψε παντού γύρω μας φωτιά, σαν να μας βομβάρδιζε μια φωτιά από πάνω. Αφήνω το αυτοκίνητο, ήταν κόσμος που δεν είχα ξαναδεί και τους λέω ελάτε έχει δίοδο προς τα πέρα, γιατί πίσω από την πλευρά που ερχόμασταν εμείς καιγόντουσαν τα δέντρα και είδα ότι μόνο εκεί είναι ανοιχτά. Ο άνθρωπος που είχε το σπίτι άνοιξε τις πόρτες να φύγουμε προς τον γκρεμό στη θάλασσα. Δεν είδα πίσω κόσμο μου να έρχεται γιατί όλους τους είχα βάλει μπροστά να τρέχουνε, κάποια στιγμή που γυρνάω το κεφάλι μου μού φεύγει το παιδί στον γκρεμό. Γυρνάω και το πιάνω και κουτρουβαλήσαμε στον γκρεμό, μου έσπασαν τα δάχτυλα. Πέσαμε στον γκρεμό. Μου είπαν από κάτω που με είδαν ότι ήμουν ο τελευταίος που κατέβηκα και από πάνω ακούστηκε αυτό το «φουπ» που κάνουν οι φλόγες και πετάχτηκαν οι φλόγες μέσα στη θάλασσα! Βουτήξαμε τα κεφάλια μας μέσα. Ακούγαμε στριγκλιές και νομίζαμε ότι ήταν από τις δίπλα παραλίες που φοβόταν ο κόσμος. Πέφτανε πάνω μας τα κάρβουνα και οι στάχτες και μας έκαιγαν, είχε νυχτώσει, να μην μπορούμε να βγούμε πουθενά".

 Να ζήσει τουλάχιστον ο ένας από τους δυο για τα παιδιά μας

Μια απίστευτη ανθρώπινη ιστορία εκτυλίχθηκε στην πύρινη κόλαση της 23ης Ιουλίου. 

Ένας άνθρωπος πήγε στο νεκροτομείο να αναγνωρίσει τον αδερφό του, του οποίου το αυτοκίνητο είχε βρεθεί απανθρακωμένο στο Μάτι. Έδωσε δείγμα DNA, βέβαια εικάζει ότι η σορός που βρέθηκε μέσα στο αυτοκίνητο είναι πιθανότατα του αδερφού του.

Η νύφη του, δηλαδή η σύζυγος του αδερφού του, νοσηλεύεται στην Εντατική του Θριάσιου νοσοκομείου. Το ζευγάρι, όταν είδε ότι η φωτιά πλησιάζει το σπίτι του, αποφάσισε να μπει σε χωριστά αυτοκίνητα και να φύγει, με την ελπίδα ότι θα ζήσει τουλάχιστον ο ένας από τους δύο και έτσι δεν θα αφήσουν τα παιδιά τους ορφανά

 Έπρεπε να επιλέξω ποια θα σώσω, τη μάνα ή την κόρη μου - Την είδα να καίγεται ζωντανή

Στο νεκροτομείο παιζεται άλλη μια πράξη της τραγωδίας των πυρκαγιών. Εκεί μεταβαίνουν συγγενείς αγνοουμένων προκειμένου να αναγνωρίσουν τα απανθρακωμένα πτώματα και να βεβαιώσουν το όνομα τους.

Ο Θανάσης Μωραίτης πήγε να δώσει DNA, προκειμένου να ταυτοποιηθεί η νεκρή μητέρα του.

Με σφιγμένη φωνή θυμάται πως όταν οι φλόγες έκαιγαν τα πάντα εκείνος έπρεπε να επιλέξει εάν θα σώσει τη μητέρα του ή την κόρη του.

«Όλα έγιναν σε ένα λεπτό, δεν είχα κανένα περιθώριο επιλογής. Η μητέρα μου ήταν ανήμπορη να μετακινηθεί, ήταν 90 χρονών» είπε ο κ. Μωραΐτης, ψελλίζοντας με λυγμούς στην κάμερα «άφησα τη μητέρα μου να καεί»…

Στη συνέχεια πήγε στο Κόκκινο λιμανάκι μαζί με την οικογένεια του και περίμενε ώρες μέσα στη θάλασσα μέχρι να τους περισυλλέξει κάποιο σκάφος.

Την συγκλονιστική του ιστορία μετέφερε και η δημοσιογράφος του Alpha, Ελένη Λαζάρου.

«Πριν από λίγο ήρθε ένας άνθρωπος, ο οποίος είδε τη μητέρα του να καίγεται μπροστά στα μάτια του -90 χρονών η μητέρα του. Ο άνθρωπος αυτός είχε πάει διακοπές μαζί με τη σύζυγό του, τον 19χρονο γιο του και την 90χρονη μητέρα του. Κατάλαβαν πολύ αργά τη φωτιά. Όταν την αντιλήφθηκαν η φωτιά ήταν στην ουσία δίπλα τους. Προσπάθησε ο άνθρωπος να τους βάλει όλους μαζί στο αυτοκίνητο να φύγουν, η φωτιά τους είχε κυκλώσει… Προσπάθησε να βγάλει τη μητέρα του έξω από το αυτοκίνητο, ο ίδιος κάηκε, έχει εγκαύματα, προσπαθώντας να την βγάλει. Είδε ότι δεν μπορούσε να τα καταφέρει, η μητέρα του δεν μπορούσε να περπατήσει, δεν μπορούσε να τρέχει μαζί τους και όπως μας είπε χαρακτηριστικά: «Δεν πρόλαβα να της πω ούτε αντίο, έφευγα και την έβλεπα να καίγεται»! Είναι συγκλονιστικές οι μαρτυρίες…», είπε μουδιασμένη η Ελένη Λαζάρου.

Σβήνουν, όσο περνούν οι ώρες, οι ελπίδες για να βρεθούν ζωντανοί οι αγνοούμενοι μετά την φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική. 

Οι έρευνες στα καμένα σπίτια συνεχίζονται πόρτα-πόρτα στα καμένα σπίτια, ενώ η αγωνία των κατοίκων που αναζητούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα κορυφώνεται.

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, «παρακαλούνται οι συγγενείς των αγνοούμενων να προσέρχονται στο αμφιθέατρο του εργαστηρίου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οδό Μικράς Ασίας 75 στο Γουδή, από σήμερα έως και την Παρασκευή 27 Ιουλίου, από τις 08:00 έως τις 20:00, προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία που πρόκειται να ακολουθηθεί, για την ταυτοποίηση των θυμάτων».

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, οι νεκροί ανέρχονται στους 82, ωστόσο το μεσημέρι υπέκυψε ένας 73χρονος εγκαυματίας που νοσηλευόταν στη εντατική του ΚΑΤ, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων της τραγωδίας.

Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένουν 11 από τους τραυματίες-εγκαυματίες από τις πυρκαγιές, οι οποίοι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Συνολικά, αυτήν τη στιγμή, νοσηλεύονται 57 ενήλικες και 4 παιδιά.

Όπως είπε η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, οι έρευνες στις πυρόπληκτες περιοχές συνεχίζονται, επισημαίνοντας ότι δεν μπορούν να γίνουν έλεγχοι σε όσα σπίτια είναι κλειστά, εάν δεν τα ανοίξουν οι ιδιοκτήτες τους. 

Την χειρότερη δυνατή κατάληξη είχε η αναζήτηση του νιόπαντρου Ιρλανδού, ο οποίος αγνοείτο από την Δευτέρα, μετά την πυρκαγιά στο Μάτι και τις γύρω περιοχές. Ο Brian O’Callaghan-Westropp είχε έλθει στην Ελλάδα για τον μήνα του μέλιτος, με την σύζυγό του Zoe Holohan. Οι δυο τους χωρίστηκαν κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς με την γυναίκα να τραυματίζεται, να σώζεται και τελικά να νοηλεύεται. Ωστόσο, ο ίδιος βρέθηκε νεκρός, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Ξεχειλίζει η οργή των κατοίκων στις πυρόπληκτες περιοχές, ορισμένοι από τους οποίους ξέσπασαν αντικρίζοντας τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας. 

Ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος επισκέφθηκε περιοχές που επλήγησαν από την φονική πυρκαγιά, άκουσε μία γυναίκα να του λέει «μας αφήσατε στο έλεος της πυρκαγιάς» και «κάηκε ο κόσμος τζάμπα».

«Επιτέλους κάποιος πρέπει να παραιτηθεί για την τραγωδία», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στον Alpha, μιλώντας για τα τραγικά λάθη και τις παραλείψεις στις φονικές πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής.

Μέχρι την Μακρόνησο επεκτείνονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων

Επεκτείνονται οι έρευνες στη θάλασσα για τον εντοπισμό των αγνοουμένων. Ένδεκα σκάφη του Λιμενικού, μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και ένα ελικόπτερο συμμετέχουν στην γιγαντιαία επιχείρηση, η οποία φθάνει μέχρι τη Μακρόνησο.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες στα καμένα σπίτια, εκτίμησε ο δήμαρχος Ραφήνας, Βαγγέλης Μπουρνούς. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 “Καλημέρα Μαζί στις 7”, ο κ. Μπουρνούς επανέλαβε τους φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα είναι τελικά τριψήφιος, ενώ χαρακτήρισε “θαύμα” το γεγονός ότι σώθηκαν 680 άνθρωποι.

Κατά τις αυτοψίες μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών έχει διαπιστωθεί ότι σχεδόν το ήμισυ των κτηρίων που επλήγησαν από τη φωτιά είναι μη κατοικήσιμο.

Συγκλονίζει η μαρτυρία στον ΑΝΤ1 της Φλώρας Μπακοπούλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής, η οποία περιγράφει πώς προσπαθούσε μέσα στις φλόγες να εντοπίσει το παιδί και την αδελφή της στο Μάτι. Παράλληλα, καταγγέλλει την έλλειψη συντονισμού για την απομάκρυνση των κατοίκων.

Η Κατερίνα Χαμηλοθώρη, που αναζητά τον αδερφό της, Παναγιώτη, έκανε λόγο για «τεράστια ανοργανωσιά», καταγγέλλοντας πως οι συγγενείς των αγνοουμένων δεν έχουν ενημέρωση από κανέναν.

«Δεν ξέρουμε αν οι άνθρωποί μας είναι μεταξύ των διασωληνωμένων», είπε ο Νίκος Σιαπκαράς, ο οποίος αγωνιά για την τύχη της κόρης του και ζητά να μάθει εάν είναι ζωντανή ή νεκρή.

Το “θρίλερ” με τα δίδυμα κορίτσια της οικογένειας Φιλιππόπουλου έχει προκαλέσει αίσθηση διεθνώς και η εφημερίδα Financial Times το προβάλλει σε ένα από τα βασικά άρθρα της.

Τον κώδωνα του κινδύνου για πλημμύρες στις πυρόπληκτες περιοχές έκρουσε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας.

Σοβαρότατες καταγγελίες έκανε η πρώην Ειδική Γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, Μαργατίτα Καραβασίλη, η οποία αποκάλυψε ότι είχε δεχθεί πιέσεις για να μπει το Μάτι στο σχέδιο πόλεως.

Αίσθηση έχει προκαλέσει ένα βίντεο που δείχνει το Μάτι Αττικής πριν και μετά τη φονική πυρκαγιά και αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής.

Έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις στους δήμους Μαραθώνα, Μεγαρέων και Ραφήνας-Πικερμίου, συνολικού ύψους 2.000.000 ευρώ, ενέκρινε ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.  Η εν λόγω χρηματοδότηση αποδίδεται ως εξής:

Πέντε εκατομμύρια ευρώ αποφάσισε να διαθέσει για την ενίσχυση των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών η Τράπεζα της Ελλάδος, το Γενικό Συμβούλιο της οποίας συνήλθε εκτάκτως μετά από πρόσκληση του Διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα.

Την αμέριστη συμπαράστασή της, αλλά και την υπόσχεσή της ότι θα συνδράμει στην προσπάθεια ανακούφισης των πληγέντων από τις πυρκαγιές εξέφρασε η Δούκισσα του Γιορκ, Σάρα Φέργκιουσον, σε συνάντηση που είχε με την Υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, στην Αθήνα.

Οι ιατροδικαστές, που διενεργούν την έρευνα, δήλωσαν συγκλονισμένοι, αφού όπως είπαν, παρά την πολυετή τους πείρα δεν έχουν έρθει ξανά αντιμέτωποι με τέτοιες εικόνες, τις οποίες κατάφεραν να παρομοιάσουν μόνο με εκείνες των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας του «HELIOS».

Ο ιατροδικαστής Νίκος Καλογριάς, μάλιστα, περιέγραψε στον ΑΝΤ1 τις συγκλονιστικές στιγμές με τους συγγενείς νεκρών και αγνοούμενων

Από την πλευρά της, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα ενίσχυσης των πυροπαθών, ενώ έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών σε οικείες και επαγγελματικούς χώρους στις περιοχές που επλήγησαν από τη φονική λαίλαπα, τόσο στην ανατολική, όσο και στη δυτική Αττική, με τα αποτελέσματα των ελέγχων να είναι αποκαρδιωτικά. Στο μεταξύ άρχισαν και τα κρούσματα πλιάτσικου, με τις Αρχές να συλλαμβάνουν τέσσερις επιτηδείους, ενώ ομάδα αγνώστων εκμεταλλευόμενη τη διάθεση προσφοράς του κόσμου, γυρνά στις πληγείσες περιοχής, αποσπώντας χρήματα από ανυποψίαστους, στους οποίους υποστηρίζει ότι κάνει έρανο.

Το κύμα συμπαράστασης τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό της χώρας, στο οποίο στάθηκε αρωγός ο ΑΝΤ1 από τις πρώτες κιόλας στιγμές, γιγαντώνεται και είχε ως αποτέλεσμα την έκκληση από μέρους της ΚΕΔΕ για τη διακοπή παροχής τροφίμων, νερών και ρουχισμού προς το Δήμο Ραφήνας –Πικερμίου, μέχρις ότου υπάρξει νέα λίστα με τα είδη που έχουν ανάγκη οι πληγέντες. Σύσκεψη με τους τοπικούς άρχοντες των πληγεισών περιοχών πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου αποφασίστηκαν τα μέτρα που θα ληφθούν για την ανακούφιση. 

 

ant1news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα