Συλλαλητήρια για την Μακεδονία σε όλη τη χώρα. Ταξιδιωτική οδηγία από τα Σκόπια

Συλλαλητήρια για την Μακεδονία σε όλη τη χώρα. Ταξιδιωτική οδηγία από τα Σκόπια

 Σε 24 πόλεις της Ελλάδας θα γίνουν σήμερα στις 19.30 συλλαλητήρια για την ελληνικότητα της Μακεδονία

«Ξημερώνει μέρα μεγάλη. Οι πλατείες της Μακεδονίας θα πλημμυρίσουν από την ελληνική ψυχή. Οι Έλληνες θα δώσουν ακόμη μία μάχη για την ελληνικότητα της Μακεδονίας» αναφέρει η Επιτροπή Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας σε ανάρτησή - κάλεσμα στα συλλαλητήρια.

Αρχικά, τα συλλαλητήρια είχαν προγραμματιστεί για 13 πόλεις της βορείου Ελλάδας, ωστόσο ο αριθμός στη συνέχεια αυξήθηκε στις 24 (μεταξύ των οποίων και μεγάλα νησιά).

Ειδικότερα, θα γίνουν σε: Πέλλα, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες. Πολύκαστρο, Κιλκίς, Λαγκαδά, Νέα Μουδανιά, Έδεσσα, Φλώρινα, Καστοριά, Πτολεμαΐδα, Κατερίνη, Βέροια, Σιάτιστα, Λάρισα, Βόλο, Ιωάννινα, Θήβα, Χαλκίδα, Χανιά, Κέρκυρα, Ρόδο και Κω.

"Όλοι οι Έλληνες εκεί. Όλοι οι Έλληνες μαζί. Μακεδονία μία. Ελληνική" έγραψε σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Καμμένος, καλώντας τον κόσμο να συμμετάσχει στα συλλαλητήρια. 

Ανεπιθύμητα τα κόμματα

«Στις εξέδρες των αυριανών κινητοποιήσεων δεν έχουν θέση τα κόμματα», υπογραμμίζει η Επιτροπή Αγώνα στη χθεσινή της ανακοίνωση για τα συλλαλητήρια.

«Αύριο μιλάει ο λαός», είναι το μήνυμα που στέλνει, ξεκαθαρίζοντας πως «στο βήμα των εκδηλώσεων θα βρεθούν και θα μιλήσουν οι Δήμαρχοι των πόλεων, οι οικείοι Μητροπολίτες και οι ομιλητές που ορίστηκαν από την Επιτροπή Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας», διευκρινίζει

Όπως τονίζεται στη σελίδα της Επιτροπής στο facebook, σε όλα τα συλλαλητήρια θα ακουστεί to ηχητικό απόσπασμα από την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο της Αθήνας, στις 4 Φεβρουαρίου 2018.

* Η Επιτροπή θα παίξει σε όλες τις συγκεντρώσεις το ηχητικό από την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στο μεγάλο συλλαλητήριο της Αθήνας, στις 4 Φεβρουαρίου

Με το βλέμμα στις συγκεντρώσεις η κυβέρνηση 

Με το βλέμμα στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε τουλάχιστον 24 πόλεις της χώρας, ενάντια στην χρήση του όρου «Μακεδονία», οι κυβερνήσεις των δύο χωρών ετοιμάζονται - όπως όλα δείχνουν - για τα επόμενα καθοριστικά βήματα από τα οποία θα κριθεί αν θα βγει μετά από περίπου τρεις δεκαετίες «λευκός καπνός» για το Σκοπιανό.

Το Μαξίμου κρατάει χαμηλούς τόνους απέναντι στα συλλαλητήρια και αναμένει να δει την συμμετοχή που θα έχουν οι συγκεκριμένες κινητοποιήσεις, προκειμένου να μην επαναλάβει τα επικοινωνιακά λάθη που έκανε στις πρόσφατες συγκεντρώσεις της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Η ΝΔ δεν τα υποστηρίζει αλλά ούτε και τα αποδοκιμάζει, ακολουθώντας την πάγια θέση της, έτσι είναι πολύ πιθανό να δούμε βουλευτές αλλά και στελέχη της να δίνουν το παρών, όπως και ο κυβερνητικός εταίρος οι ΑΝΕΛ οι οποίοι έχουν δηλώσει πως θα καταψηφίσουν οποιαδήποτε σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».

Όλα ωστόσο δείχνουν να είναι διαφορετικά αυτή την φορά. Αθήνα και Σκόπια βρίσκονται ίσως για πρώτη φορά τόσο κοντά σε συμφωνία.

ΝΔ για Σκοπιανό: Η λύση πρέπει να είναι ενιαία, συνολική και να περιλαμβάνει τρία στοιχεία

Δρίτσας: Τα συλλαλητήρια βλάπτουν στρατηγικά συμφέροντα της χώρας

ΥΠΕΞ Σκοπίων: Μην πάτε στις ελληνικές πόλεις όπου θα γίνουν συλλαλητήρια

Ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει τους πολίτες των Σκοπίων αναφορικά με τα συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν σήμερα σε 24 πόλεις της Ελλάδας για τη Μακεδονία, εξέδωσε το Σκοπιανό υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ των Σκοπίων καλεί τους πολίτες του να μην επισκεφθούν τις πόλεις αυτές που θα γίνουν τα συλλαλητήρια, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν.

«Εξαιτίας της πιθανότητας κλιμάκωσης των διαμαρτυριών, προειδοποιούνται οι πολίτες της ΠΓΔΜ να αποφύγουν τα μέρη που θα γίνουν τα συλλαλητήρια, όπως και οποιασδήποτε αντιδράσεις που μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες για την ασφάλειά τους», επισημαίνει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπίων.

Ζάεφ: Θέμα ημερών το τηλεφώνημα με Τσίπρα - Οι Αλβανοί βάζουν τρία νέα ονόματα στο τραπέζι

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα