Φυλάκιση και πρόστιμο για τον Τούρκο που συνελήφθη στον Έβρο

Φυλάκιση και πρόστιμο για τον Τούρκο που συνελήφθη στον Έβρο

Ένοχο έκρινε το δικαστήριο τον Μουσά Αλερίκ για την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα.

Η έδρα επέβαλε στον Τούρκο οδηγό ποινή φυλάκισης πέντε μηνών με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 1500 ευρώ.

Η απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ορεστιάδας είναι εφέσιμη και όλα δείχνουν ότι η υπεράσπιση του Τούρκου οδηγού αναμένεται να καταθέσει έφεση.

Ο κατηγορούμενος θα αφεθεί ελεύθερος ωστόσο τώρα ακολουθεί η διαδικασία της απέλασης η οποία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 10 μέρες.

Ουσιαστικά ο Τούρκος οδηγός τυπικά θα ξανασυλληφθεί μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της απέλασης.

Στην απολογία του είπε πως δεν κατάλαβε ότι μπήκε στην Ελλάδα. Τόνισε ότι ακόμα και όταν τον πλησίασαν Έλληνες στρατιώτες, πίστευε πως τον πλησίαζαν Τούρκοι στρατιώτες.

ο Τούρκος ανέφερε μεταξύ άλλων: «… με έστειλαν από το Δήμο Αδριανούπολης για μία διάνοιξη προκειμένου να περάσουν σωλήνες υδροδότησης. Ήταν η πρώτη φορά που ερχόμουν στο χώρο που βρίσκεται το τελωνείο και δεν γνώριζα τους χώρους. Εγώ ήμουν πάνω στο μηχάνημα και έσκαβα. Δεν ήξερα πού έπρεπε να στρίψω δεξιά και πού αριστερά. Ενώ δούλευα, δεν κατάλαβα πού ήταν η οριογραμμή και πού έπρεπε να σταματήσω. Αν κατάλαβα καλά μετά τη σύλληψή μου, σε κάποιο σημείο που έπρεπε να στρίψω για να παραμείνω σε τουρκικό έδαφος, εγώ χωρίς να το καταλάβω, συνέχισα ευθεία …».

Η δικογραφία, αναφέρει πως ο Τούρκος χειριστής του σκαπτικού μηχανήματος παρά τις προειδοποιήσεις των Ελλήνων στρατιωτικών του φυλακίου των Καστανιών, ακριβώς πάνω στον δρόμο που χωρίζει τις δύο χώρες, εισήλθε στην Ελλάδα και αμέσως ακινητοποιήθηκε για να παραδοθεί στη συνέχεια στην αστυνομία.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως «μπήκα μόνο ένα μέτρο στην ελληνική πλευρά» και αποδίδει την παράνομη είσοδό του σε λανθασμένους χειρισμούς του σκαπτικού μηχανήματος.

Τι είπε στην κατάθεση του

Στην κατάθεση που έδωσε χθες στην αστυνομία, απέδωσε το πέρασμα της οριογραμμής των συνόρων σε δικό του λάθος, καθώς, όπως είπε, βρέθηκε για πρώτη φορά εκεί και δεν γνώριζε το χώρο.

Ο ίδιος ισχυρίζεται, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ότι δεν άκουσε και δεν κατάλαβε τις επισημάνσεις που του έγιναν από τους Ελληνες στρατιωτικούς επειδή ήταν πάνω στο όχημά του.

Την ίδια ώρα, Ελληνες στρατιωτικοί αναφέρουν ότι πέρασε τρεις φορές τα σύνορα για αυτό και συνελήφθη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, ο Τούρκος ανέφερε μεταξύ άλλων: «… με έστειλαν από το Δήμο Αδριανούπολης για μία διάνοιξη προκειμένου να περάσουν σωλήνες υδροδότησης. Ήταν η πρώτη φορά που ερχόμουν στο χώρο που βρίσκεται το τελωνείο και δεν γνώριζα τους χώρους. Εγώ ήμουν πάνω στο μηχάνημα και έσκαβα. Δεν ήξερα πού έπρεπε να στρίψω δεξιά και πού αριστερά. Ενώ δούλευα, δεν κατάλαβα πού ήταν η οριογραμμή και πού έπρεπε να σταματήσω. Αν κατάλαβα καλά μετά τη σύλληψή μου, σε κάποιο σημείο που έπρεπε να στρίψω για να παραμείνω σε τουρκικό έδαφος, εγώ χωρίς να το καταλάβω, συνέχισα ευθεία …».

Το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής και οι δικηγόροι από την Αδριανούπολη

Σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news.gr, το Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής σε συνεργασία μες το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κινητοποιήθηκε άμεσα και ήδη έστειλε διπλωμάτη του στην Ορεστιάδα προκειμένου να ασχοληθεί με την συγκεκριμένη υπόθεση.

Παράλληλα και από την Αδριανούπολη αναμένονταν σήμερα το πρωί Τούρκοι δικηγόροι, εκ μέρους της οικογένειας του αλλά και του δήμου Αδριανούπολης, όπου ισχυρίζονται οι Τούρκοι ότι εργάζεται.

Το χρονικό

Όπως αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης πρόκειται για τον Μούσα Αλέρικ 38 ετών, δημοτικό υπάλληλο της υπηρεσίας ύδρευσης του Δήμου Αδριανούπολης.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 4  το απόγευμα της Τετάρτης όταν σήμανε συναγερμός στο Ελληνικό φυλάκιο στις Καστανιές καθώς είδαν ένα σκαπτικό μηχάνημα να κατευθύνεται προς την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τις παραινέσεις από τους έλληνες στρατιώτες, ο οδηγός συνέχισε με αποτέλεσμα να παρέμβουν και να προχωρήσουν στη σύλληψή του.

Σημειώνεται πως πρόκειται για το δεύτερο τέτοιο περιστατικό, καθώς στις 20 Μαρτίου είχε συλληφθεί ένας ακόμη Τούρκος πολίτης ο οποίος είχε εισέλθει στη χώρα μας σε κατάσταση μέθης και του είχε επιβληθεί μετά από τις νόμιμες διαδικασίες και πρόστιμο 1500 ευρώ.

Ο τουρκικός τύπος για τη σύλληψη στον Έβρο

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα