Σεισμός ταρακούνησε την Αθήνα. Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων

Σεισμός ταρακούνησε την Αθήνα. Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων

Σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών σημειώθηκε στις 23:50 της Τρίτης στην Αττική, με το επίκεντρό της να εντοπίζεται 29 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοανατολικά της Αθήνας, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Αρχικά, η ενημέρωση ανέφερε πως ο σεισμός που ταρακούνησε την Αττική ήταν μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο την περιοχή 28 χιλιόμετρα βόρεια, βορειοανατολικά της Αθήνας και εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα.

Λίγες ώρες αργότερα, όμως, η εκτίμηση για τον σεισμό αναθεωρήθηκε. Ο σεισμός ήταν μεγέθους 4,1 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 9 χιλιόμετρα και επίκεντρο την περιοχή 29 χιλιόμετρα βόρεια, βορειοανατολικά της Αθήνας, ανάμεσα στις Αφίδνες και το Καπανδρίτι.

«Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα (σ.σ. χθες) στις 23:50 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν Ασθενή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 4.1 βαθμών της κλίμακας Richter, που προέρχεται από απόσταση 29Χλμ ΒΒΑ της Αθήνας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Η δόνηση έγινε αισθητή από πολλούς κατοίκους του λεκανοπεδίου. Ο σεισμός θεωρείται ότι ήταν επιφανειακός, με το εστιακό του βάθος να υπολογίζεται στα 5 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής αναφορές για τυχόν τραυματισμούς ή ζημιές.

Με βάση την ενημέρωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο εντοπίζεται 28χλμ βορειοανατολικά της Αθήνας, κοντά στο Γραμματικό. Υπάρχουν και αναφορές για τον Ωρωπό, ωστόσο οι δύο περιοχές είναι κοντά μεταξύ τους.

Τα ξημερώματα ακολούθησε κι ένας μετασεισμός μεγέθους 2,7 Ρίχτερ.

Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων

Ευθύμιος Λέκκας: Φυσιολογική δόνηση

Μιλώντας στο enikos.gr ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας καθώς και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας χαρακτήρισε φυσιολογική τη δόνηση καθώς η περιοχή χαρακτηρίζεται από έντονη σεισμικότητα.

Ο κ. Λέκκας επεσήμανε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και απέδωσε το γεγονός ότι ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός στο γεγονός ότι σημειώθηκε βράδυ και αρκετά κοντά στην Αθήνα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του με το CNN Greece ο καθηγητής σεισμολογίας Ευθύμης Λέκκας, μετά τη σεισμική δόνηση που ταρακούνησε την Αττική, δήλωσε, "Λόγω του μικρού μεγέθους δεν υπάρχουν επιπτώσεις" και συμπλήρωσε: «Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Δεν υπάρχει κάτι που να μας ανησυχεί ιδιαίτερα».

Ωστόσο, ο σεισμολόγος ανέφερε ότι μπορεί να υπάρξουν μικρότεροι μετασεισμοί. Όπως ανέφερε ο ίδιος, η δόνηση σημειώθηκε στην περιοχή του Μαραθώνα στις 23:50.

«Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε μεγάλο τμήμα της Αττικής λόγω του μικρού εστιακού βάθους» είπε επίσης ο κ. Λέκκας.

Kαθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γ. Παπαδόπουλος. Μιλώντας στον Αnt1 επισήμανε ότι «ο σεισμός δεν προκαλεί ανησυχία, καθώς πρόκειται για την περιοχή που τον περασμένο Ιανουάριο είχε δώσει σεισμό σχεδόν του ίδιου μεγέθους». Οπως ανέφερε «η περιοχή δεν έχει ιστορικό με μεγάλα μεγέθη, το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί είναι 5,5 με 5,7», κάτι που σημαίνει ότι, «έχουμε αρκετά στοιχεία που να μας κάνουν να πιστεύουμε ότι δεν αναμένεται μεγαλύτερος σεισμός», όπως είπε ο ίδιος. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τόνισε πως «με τη φύση, ποτέ δεν ξέρεις».

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα