Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος 27 Ιανουαρίου – ΥΠΕΞ: Φόρος τιμής στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας

Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος 27 Ιανουαρίου – ΥΠΕΞ: Φόρος τιμής στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας

Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2005, έχει ανακηρυχθεί η 27η Ιανουαρίου Διεθνής Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία καθώς στις 27 Ιανουαρίου 1945 τα προελαύνοντα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου.

Οι Εβραίοι της Ευρώπης υπήρξαν τα κύρια θύματα του ναζιστικού ρατσισμού και στο πλαίσιο της εφαρμογής του πολιτικού σχεδίου «Τελική Λύση», εξοντώθηκαν έξι περίπου εκατομμύρια Εβραίοι. Ανάμεσά τους, δεκάδες χιλιάδες Έλληνες Εβραίοι βρήκαν τον θάνατο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Φόρος τιμής στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας από το Υπουργείο Εξωτερικών

«Αποτίουμε φόρο τιμής στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, μεταξύ των οποίων δεκάδες χιλιάδες Έλληνες Εβραίοι» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε μήνυμά του για την Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Όπως τονίζει το ΥΠΕΞ, «είναι καθήκον όλων μας να φροντίσουμε να διατηρηθεί η συλλογική μνήμη του Ολοκαυτώματος, προκειμένου να αποτελέσει φραγμό σε κάθε μορφή ρατσισμού, μισαλλοδοξίας και ρητορικής μίσους».

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται για την καταπολέμηση κάθε μορφής διάκρισης και την πρόληψη όλων των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και της αξίας του ανθρώπου» προσθέτει το υπουργείο.

Πηγές: naftemporiki.gr ert.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα