Ευρωεκλογές: Απόντες Καραμανλής και Σαμαράς από τον προεκλογικό αγώνα της ΝΔ – Μάχη Βόζεμπεργκ με Αυτιά για την πρωτιά

Ευρωεκλογές: Απόντες Καραμανλής και Σαμαράς από τον προεκλογικό αγώνα της ΝΔ – Μάχη Βόζεμπεργκ με Αυτιά για την πρωτιά

Τρεις μέρες μένουν για να ολοκληρωθεί η προεκλογική εκστρατεία και τα τελευταία δημοσκοπικά δεδομένα όσον αφορά το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας  δείχνουν ένα σκληρό αγώνα μεταξύ της Ελίζας Βόζεμπέργκ και του Γιώργου Αυτιά για την κατάληψη της πρώτη θέσης.

Μάλιστα, αν σκεφτεί κανείς ότι στις αρχές του χρόνου στη ΝΔ εξέταζαν ακόμη και το ενδεχόμενο ευρωβουλευτές που έχουν ήδη δύο θητείες να μην συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο γίνεται κατανοητό ότι η πορεία της κ. Βόζεμπεργκ προς την κορυφή είναι εντυπωσιακή και  είναι προφανές ότι συν τοις άλλοις σε αυτό έχει βοηθήσει και η απουσία της Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου από την εκλογική μάχη λόγω της υπόθεσης με τα e-mail των αποδήμων.

Μάλιστα σύμφωνα με το ρεπορτάζ η κ. Ασημακοπούλου το τελευταίο διάστημα έχει συναντηθεί ή επικοινωνήσει με υποψήφιους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις έχει παραδεχτεί το λάθος το οποίο έκανε προφανώς από την αγωνία της για ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Τις τελευταίες όμως μέρες φαίνεται να ενισχύεται και η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη  παρά το γεγονός ότι οι πολυαναμενόμενες από την πλευρά της οικογένειας συναντήσεις του γιου του με τους πρώην πρωθυπουργούς της ΝΔ, τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά, δεν πραγματοποιήθηκαν. Έτσι ενδεχομένως πάμε για πρώτη φορά σε εκλογές με δύο πρώην αρχηγούς της ΝΔ να μην βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του προεκλογικού αγώνα που δίνει το κόμμα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για επανάληψη του εκλογικό ποσοστό των ευρωεκλογών του 2019 δηλαδή το 33%

Και υπάρχει και το ερώτημα εάν τελικά οι δύο πρώην πρωθυπουργοί θα βρεθούν στις ανοιχτές συγκεντρώσεις που θα κάνει το κόμμα στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη και στην Αθήνα την Παρασκευή.

Προσωπικές πίκρες και διαφωνίες
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στην πανστρατιά που κήρυξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το προηγούμενο διάστημα προκειμένου οι πολίτες να στείλουν στην κάλπη ένα νέο ισχυρό μήνυμα υλοποίησης του προγράμματος της ΝΔ και απάντησης στην κριτική της  αξιωματικής  αντιπολίτευσης περί της αλαζονείας του 41% τα στελέχη της Πειραιώς θα ήθελαν τους δύο πρώην πρωθυπουργούς να ενισχύσουν με το λόγο και την παρουσία τους περιοχές και εκλογικά κοινά  που πολιορκούνται από κόμματα στα δεξιά της παράταξης.

Όμως οι προσωπικές πικρίες, οι διαφωνίες σε θέματα εξωτερικής πολιτικής αλλά και η ανυπαρξία προοπτικής οποιασδήποτε αξιοποίησης τους στο μέλλον κάνει τους δύο πρώην πρωθυπουργούς αυτή τη φορά να παραμένουν σιωπηλοί και ανενεργοί. Γι’ αυτό και στην Πειραιώς περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το βράδυ της Κυριακής να δουν πως θα συμπεριφερθούν εκλογικά περιοχές που θα μπορούσαν να είχαν επηρεαστεί από την παρουσία και την δραστηριοποίηση των δύο κορυφαίων στελεχών του κόμματος.

Πάντως παρά την μικρή δημοσκοπική κάμψη που είναι κάτω από μία μονάδα σε κάποιες από τις δημοσκοπήσεις που εμφανίστηκαν τις τελευταίες μέρες στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν ότι τελικά ο στόχος που έβαλε ο πρωθυπουργός θα πιαστεί και έτσι το βράδυ της Κυριακής η ΝΔ θα μπορεί να πει ότι η νέα πολιτική πραγματικότητα του ενός κυρίαρχου  κόμματος που εγκαινιάστηκε στις εκλογές του 2023 είναι παρούσα και θα έχει διάρκεια.

.topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα