Σπαρτιάτες: Στοχοποιηθήκαμε λέει ο Στίγκας – Τι θα γίνει με τις έδρες του κόμματος στη Βουλή

Σπαρτιάτες: Στοχοποιηθήκαμε λέει ο Στίγκας – Τι θα γίνει με τις έδρες του κόμματος στη Βουλή

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις προκάλεσε η άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος των 11 βουλευτών των Σπαρτιατών αλλά και κατά του έγκλειστου της Χρυσής Αυγής Ηλία Kασιδιάρη, από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για εξαπάτηση εκλογέων, καθώς λίγες ώρες αργότερα ανακοίνωσαν την ανεξαρτητοποίησή τους Γιώργος Μανούσος και Γιάννης Δημητροκάλλης. Στην υπόθεση παρενέβη μέσω της συνηγόρου υπερασπίσεώς του και ο κ. Κασιδιάρης, ο οποίος φέρεται σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας να ήταν ο κρυφός αρχηγός του κόμματος του κόμματος.

Ο πρόεδρος του κόμματος, Βασίλης Στίγκας, αφού κατήγγειλε δημοσίως τους βουλευτές του ως καθοδηγούμενους από κέντρα που λειτουργούν με όρους «Greek mafia» και από τον καταδικασμένο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλία Κασιδιάρη, τώρα μιλά για δημιουργία εντυπώσεων, εκφοβισμού αλλά και για εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των βουλευτών των “Σπαρτιατών” δήλωσε πως «μέσα σε ένα ιδιαίτερα δυσάρεστο πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε βάρος της κυβέρνησης με τους τραγικούς χειρισμούς της σε σωρεία σημαντικών κοινωνικοπολιτικών ζητημάτων, εξαιτίας των οποίων η πλειοψηφία του ελληνικού λαού ασφυκτιά, οι «Σπαρτιάτες” έπρεπε να στοχοποιηθούν, προκειμένου η κοινή γνώμη να αποπροσανατολιστεί με την ποινική δίωξη, έστω και σε βαθμό πλημμελήματος, εναντίον των βουλευτών του κόμματος προς δημιουργία εντυπώσεων και εκφοβισμού».

«Παράλληλα, η δίωξη αυτή» προσέθεσε ο κ.Στίγκας «αποτελεί τρανή απόδειξη ότι η παρούσα κυβέρνηση, έχοντας χάσει κάθε ίχνος σεβασμού προς τους δημοκρατικούς θεσμούς, δεν διστάζει να εργαλειοποιεί την ποινική δικαιοσύνη και τα συστημικά μέσα που προδικάζουν δικαστικές αποφάσεις, για να εξουδετερώσει όποιους πολιτικούς αντιπάλους της φοβάται. Ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των “Σπαρτιατών” στηρίζω και αγκαλιάζω όλους τους βουλευτές του κόμματος, ώστε να βαδίσουμε όλοι μαζί ενωμένοι μέχρι την τελική νίκη για την Ελλάδα και τους Έλληνες» κατέληξε ο πρόεδρος του κόμματος.

Νωρίτερα, τον δρόμο του Γιώργου Μανούσου ακολούθησε και ο Γιάννης Δημητροκάλλης ο οποίος με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του.

Κίνδυνος διάλυσης

Οι βουλευτές είναι πυρ και μανία με τον πρόεδρο του κόμματος Βασίλη Στίγκα, κατηγορώντας τον ότι με τις καταθέσεις του στη Δικαιοσύνη βρέθηκε κατηγορούμενη σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα. «Η ασκηθείσα ποινική δίωξη σε βάρος μου, με κατέστησε αδίκως υπόλογο ενώπιον των Δικαστικών Αρχών για το αδίκημα της εξαπάτησης των εκλογέων, σε συνέχεια των αναληθών, ψευδών και συκοφαντικών δηλώσεων του κ. Β. Στίγκα. Ως εκ τούτου κάθε ημέρα παραμονής στο πλευρό του θα ισοδυναμούσε με την ηθική και πολιτική απαξίωσή μου», αναφέρει στην επιστολή ανεξαρτητοποίησή του ο Γιάννης Δημητροκάλλης. Σύμφωνα δε, με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να υπάρξουν κι άλλες ανεξαρτητοποιήσεις.

Όσο πάντως, ο Βασίλης Στίγκας διαθέτει πέντε βουλευτές δεν τίθεται κίνδυνος διάλυσης. Μετά και την ανεξαρτητοποίηση του Γιάννη Δημητροκάλλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα αριθμεί 8 βουλευτές, υποχωρώντας στην 8η θέση της κοινοβουλευτικής κατάταξης. Μετά τις εκλογές του καλοκαιριού οι Σπαρτιάτες ήταν το 5ο σε δύναμη κόμμα, αμέσως μετά το ΚΚΕ. Μετά και τις σημερινές αποχωρήσεις «κατέβηκαν» στην προτελευταία θέση.

Τελευταίο σε δύναμη κόμμα με έξι βουλευτές είναι η Πλεύση Ελευθερίας. Σημειώνεται ότι έχουν  προηγηθεί οι αποχωρήσεις του Κωνσταντίνου Φλώρου, του Χάρη Κατσιβαρδά και του Γιώργου Μανούσου.

Αλλαγές στον κοινοβουλευτικό χάρτη αναμένονται μετά την απόφαση του εκλογοδικείου, σε μια διαδικασία που «τρέχει» παράλληλα με το ποινικό σκέλος.

Μένει να δούμε αν θα γίνουν δεκτές οι ενστάσεις που έχουν κατατεθεί και που αφορούν την ίδια τη νομιμότητα συμμετοχής του κόμματος. Άλλα δύο ενδεχόμενα είναι αν θα αναλογική κατανομή του ποσοστού των Σπαρτιατών σε όλα τα κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου ή στην πιο ακραία μορφή αν μιλάμε για επαναληπτική ψηφοφορία στις  11 εκλογικές περιφέρειες που εξέλεξαν βουλευτή των Σπαρτιατών. Δηλαδή για τις Α΄Αθηνών, Β Πειραιά, Βορείου και Δυτικού τομέα Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Ηρακλείου, Α και Β Θεσσαλονίκης, Λάρισας. Ένα ακόμη σενάριο είναι η κατάληψη των αντίστοιχων εδρών από τον πρώτο σε σταυρούς υποψήφιο του κόμματος που είχε το μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Μανούσος, επιτέθηκε με βαρύτατες εκφράσεις στον πρόεδρο του κόμματος Βασίλη Στίγκα ότι «οδήγησε με ψεύδη και συκοφαντίες κατηγορούμενη σύσσωμη την κοινοβουλευτική του ομάδα».

Όπως αναφέρει στην επιστολή του προς τον Κώστα Τασούλα «κατόπιν της ποινικής δίωξης που παρήγγειλε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου εναντίον των 11 συναδέλφων μου αλλά και εμού προσωπικά, έπειτα από τις ψευδείς και συκοφαντικές καταγγελίες του προέδρου των Σπαρτιατών κ. Βασιλείου Στίγκα, σας γνωστοποιώ ότι αποχωρώ από την ΚΟ των Σπαρτιατών».

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι «η μέχρι τώρα παραμονή του στην ΚΟ οφειλόταν στην πεποίθηση ότι η ελληνική Δικαιοσύνη δεν θα ανεύρισκε ούτε ψήγμα αξιοπιστίας σε αυτές τις ψευδείς καταθέσεις, ειδικά μετά τα αποδεικτικά στοιχεία που προσκόμισα ενώπιον της».

Οι διώξεις

Ποινική δίωξη για εξαπάτηση των εκλογέων ασκήθηκε και κατά του έγκλειστου της Χρυσής Αυγής Ηλία Kασιδιάρη, ενώ αντίθετα, η παραγγελία για δίωξη δεν αφορά τον επικεφαλής των Σπαρτιατών, Βασίλειο Στίγκα.

Αναλυτικότερα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η οποία διενήργησε προσωπικά έρευνα μετά από τις δημόσιες καταγγελίες του επικεφαλής των Σπαρτιατών Βασίλη Στίγκα για έκνομες παρασκηνιακές ενέργειες στο κόμμα του, έδωσε παραγγελία για ποινική δίωξη για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος στον Διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Η ποινική δίωξη θα ασκηθεί σε βαθμό πλημμελήματος σε βάρος των:

Αθανάσιου ΧΑΛΚΙΑ, 2. Χαράλαμπου ΚΑΤΣΙΒΑΡΔΑ 3. Γεώργιου ΜΑΝΟΥΣΟΥ, 4. Αλέξανδρου ΖΕΡΒΕΑ, 5. Ιωάννη ΔΗΜΗΤΡΟΚΑΛΛΗ, 6. Διονυσίου ΒΑΛΤΟΓΙΑΝΝΗ 7. Γεωργίου ΑΣΠΙΩΤΗ 8. Μιχαήλ ΓΑΥΓΙΩΤΑΚΗ 9. Ιωάννη ΚΟΝΤΗ 10. Πέτρου ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ και 11. Κωνσταντίνου ΦΛΩΡΟΥ
Ειδικότερα, η δίωξη αφορά τους έντεκα βουλευτές που εξελέγησαν με το κόμμα Σπαρτιάτες κατά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, εκτός από τον Βασίλειο Στίγκα, αλλά και τον έγκλειστο της Χρυσής Αυγής Ηλία Kασιδιάρη, που παραγγέλλεται να διωχθεί ποινικά ως ηθικός αυτουργός της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος, καθώς από την εισαγγελική έρευνα, προέκυψε, ότι αυτός ήταν ο πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών, αυτός κινούσε τα νήματα, καθοδηγώντας και συμβάλλοντας καθοριστικά στην εκλογική του κάθοδο αλλά και την εκλογή των βουλευτών του στη Βουλή.

Η δίωξη του Ηλία Κασιδιάρη ως ηθικού αυτουργού, δηλαδή ως υποκρυπτόμενου επικεφαλής των Σπαρτιατών, στηρίχθηκε στην ύπαρξη στοιχείων που προέκυψαν από την έρευνα της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ότι είχε συνεχείς επαφές μέσα από τη φυλακή με υποψήφιους βουλευτές των Σπαρτιατών και ότι είχε αυτός αναλάβει την καθοδήγηση και την πολιτική τους στήριξη, κάτι που η νομοθεσία το απαγορεύει, τόσο για τον ίδιον όσο και για άλλους εγκλείστους της ΧΑ που έχουν καταδίκες ως εγκληματική οργάνωση.

Παράλληλα, η κυρία Αδειλίνη, παράγγειλε δίωξη και για τον δικηγόρο Σωτήριο Μεταξά, καθώς μετείχε, όπως προέκυψε από την έρευνα στις επαφές του Ηλία Κασιδιάρη με τους υποψήφιους και μετέπειτα βουλευτές του κόμματος «Σπαρτιάτες».

Ο Σωτήριος Μεταξάς διώκεται για συνέργεια στην εξαπάτηση του εκλογικού σώματος.

Η έρευνα που κατέληξε σε διώξεις για τους Σπαρτιάτες, δρομολογήθηκε πριν από μήνες, όταν ο επικεφαλής του κόμματος Βασίλης Στίγκας δημόσια κατήγγειλε παρασκηνιακές και έκνομες ενέργειες στο κόμμα του, κάνοντας λόγο για Greek Mafia και “Don Corleone», φωτογραφίζοντας τον Ηλία Κασιδιάρη.

Ο κ. Στίγκας κατέθεσε δύο φορές στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που παρενέβη μετά τις καταγγελίες του και ανέλαβε προσωπικά την έρευνα, ενώ εξηγήσεις ως ύποπτοι έδωσαν όλοι οι βουλευτές του κόμματός του, αλλά και ο Ηλίας Κασιδιάρης.

«Αν είχε χιούμορ» ο Κασιδιάρης

Δήλωση, μέσω της δικηγόρου του, έκανε ο Ηλίας Κασιδιάρης μέσα από τις φυλακές, μετά το άκουσμα της παραγγελίας της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Σημειώνεται ότι το πρώην στέλεχος της Χρυσής Αυγής, να κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός.

Η δικηγόρος του, Βάσω Πανταζή, μετέφερε δήλωσή του ως προς το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε εξαπάτηση, στην οποία σχολιάζει με ειρωνικό ύφος:

«Αν είχα χιούμορ θα δήλωνα ότι στηρίζω ΝΔ, ώστε ο Άρειος Πάγος να ασκήσει δίωξη στους βουλευτές της και το εκλογοδικείο να τους αποβάλει άμεσα από τη Βουλή. Πρόκειται για αστειότητες που υποτιμούν την ελεύθερη βούληση και την νοημοσύνη του Ελληνικού λαού».

πηγή: topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα