Τέμπη: Ο Βορίδης απέρριψε αλλαγή του νόμου για τις ασυλίες

Τέμπη: Ο Βορίδης απέρριψε αλλαγή του νόμου για τις ασυλίες

Με την εξεταστική επιτροπή να κάνει ό,τι μπορεί για να συγκαλύψει το έγκλημα των Τεμπών και να μην αναδειχθούν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, ήταν απολύτως αναμενόμενο και η κυβέρνηση από την πλευρά της να αδιαφορήσει προκλητικά για το αίτημα περί αλλαγής του νόμου για τις ασυλίες, παρότι αυτό έχει υπογραφεί από 1,3 εκατ. πολίτες. Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης επικαλέστηκε μάλιστα το Σύνταγμα απορρίπτοντας κάθε ιδέα για σχετική νομοθέτηση.

Στις κοινοβουλευτικές καλένδες παραπέμπει η κυβέρνηση την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα επιτρέψει την κατάθεση πρότασης νόμου μετά από λαϊκό αίτημα. 

Με αφορμή τη συγκέντρωση περισσότερων από 1,3 εκατομμύρια υπογραφές στο ψήφισμα της Μαρίας Καρυστιανού για την απόδοση δικαιοσύνης στην τραγωδία των Τεμπών η κυβέρνηση φαίνεται πως δεν θέλει οι υπογραφές του ψηφίσματος να αγγίξουν υπουργούς. 

Ο Μάκης Βορίδης απαντώντας στη Βουλή σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του Βασίλη Κόκκαλη από τον ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε περίπλοκα νομοτεχνικά ζητήματα, υποστηρίζοντας ότι το ψήφισμα Καρυστιανού που αφορά στην ποινική ευθύνη υπουργών και τη βουλευτική ασυλία αγγίζει το Σύνταγμα, καθώς προϋποθέτει αναθεώρησή του. 

«Ξεπεράσατε το θέμα του εφαρμοστικού νόμου και λογοκρίνατε αυτό που έχουν υπογράψει οι πολίτες», τόνισε ο Βασίλης Κόκκαλης και επιτέθηκε στον υπουργό Επικρατείας ότι πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα. 

Σύμφωνα με τον Μάκη Βορίδη η πρωτοβουλία κατάθεση πρότασης νόμου που προκύπτει από λαϊκή πρωτοβουλία θα εκδηλωθεί από την κυβέρνηση. Ο υπουργός Επικρατείας απέφυγε ωστόσο, να πει πότε θα κατατεθεί. Απευθυνόμενος στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ακόμη πως όταν ήταν στην κυβέρνηση το 2019 δεν είχε στις προτάσεις αναθεώρησης ούτε την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας ούτε την κατάργηση της αρμοδιότητας της Βουλής να ασκεί δίωξη σε Υπουργούς. 

Τη Δευτέρα 18 Μαρτίου η Μαρία Καρυστιανού θα μιλήσει στην Κομισιόν έχοντας μαζί τις 1,3 εκατ. υπογραφές που συγκεντρώθηκαν μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας, ζητώντας την άρση ασυλίας των εμπλεκομένων.

πηγή: topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα