Τέμπη: Το κάθε κόμμα έβγαλε διαφορετικό πόρισμα για τις αιτίες της τραγωδίας

Τέμπη: Το κάθε κόμμα έβγαλε διαφορετικό πόρισμα για τις αιτίες της τραγωδίας

Με τα πορίσματα που κατέθεσαν τα κόμματα στο τραπέζι - πλην του ΠΑΣΟΚ που ζητά τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής- συνεδριάζει αύριο η εξεταστική επιτροπή της βουλής σε μια τελευταία προσπάθεια για την υιοθέτηση ενός κοινού πορίσματος για το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών.

Χωρίς αποχρώσες ενδείξεις για την τέλεση αξιόποινων πράξεων από τους πρώην υπουργούς Μεταφορών, κατατέθηκε στη Βουλή, η πορισματική θέση της Νέας Δημοκρατίας.

Την ίδια στιγμή, σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν την πλειοψηφία για συγκάλυψη της τραγωδίας και βλέπουν ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Σύμφωνα με την πλειοψηφία, ευθύνες για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, έχει ο ανθρώπινος παράγοντας, η ιταλική εταιρία, Hellenic Train που διαχειρίζεται τον σιδηρόδρομο, ενώ επισημαίνει πως η παράταση της σύμβασης 717 από τον Κ. Καραμανλή ήταν επιβεβλημένη.

Σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα η ΝΔ δεν διαπιστώνει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες: «Δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα. Η ανάλυση δεν ανέδειξε πράξεις ή παραλείψεις πολιτικών προσώπων που να συνδέονται με το δυστύχημα. Η πολιτική ευθύνη αντικειμενικά αναλήφθηκε από τον τότε υπουργό, Κ. Καραμανλή».

Στο πόρισμά της η ΝΔ χαρακτηρίζει επιβεβλημένο το μπάζωμα που έγινε στο σημείο του δυστυχήματος για την έρευνα, διάσωση και ασφαλή μεταφορά των τραυματισμένων.

«Ήταν επιβεβλημένη η διευθέτηση, ώστε με βάση τις υπάρχουσες συνθήκες στον τόπο του ατυχήματος να είναι απαραίτητη η ύπαρξη βαρέων και γερανοφόρων οχημάτων τα οποία συνέδραμαν στις έρευνες μέσω της απομάκρυνσης βαρέων όγκων προκειμένου να λειτουργήσουν τα αρμόδια συνεργεία της πολιτείας».

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ στις δικές του πορισματικές θέσεις αναγνωρίζει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες στους διατελέσαντες υπουργούς Μεταφορών, κ.κ. Χρυσοχοΐδη, Σπίρτζη, Καραμανλή και του υφυπουργού κ. Καραγιάννη.

Ωστόσο, με ανακοίνωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που επιρρίπτουν ευθύνες και για το μπάζωμα του σημείου του δυστυχήματος, ζητούν από την εξεταστική να λάβει ομόφωνη απόφαση προκειμένου οι ευθύνες υπουργών για την σύμβαση 717 να διερευνηθούν από την τακτική Δικαιοσύνη και όχι τη Βουλή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιρρίπτει ξεχωριστές ενδεχόμενος ποινικές ευθύνες στον κ. Καραμανλη που αφορούν:

-Παράβαση καθήκοντος
– Διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών
– Ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή
– Σωματικές βλάβες κατά συρροή

Το ΠΑΣΟΚ που δεν κατέθεσε πόρισμα, ζητά τη μετατροπή της εξεταστικής σε προανακριτική προκειμένου να ελεγχθούν οι πρώην υπουργοί, κ.κ. Σπίρτζης και Καραμανλής για τα αδικήματα της διατάραξης της ασφάλειας των σιδηροδρόμων και της παράβασης καθήκοντος.

Υπενθυμίζεται πως το ΚΚΕ ήδη από την περασμένη βδομάδα έχει με το πόρισμα του επιρρίψει ευθύνες για δύο κακουργήματα και ένα πλημμέλημα στους πρώην υπουργούς Σπίρτζη και Καραμανλή.

Στο πόρισμά της η «ΕΛ. ΛΥΣΗ» ζητά να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη και να εξεταστούν από αυτή όλα τα πρόσωπα που διετέλεσαν υπουργοί Μεταφορών από το 2012 και μετά, ενώ ευθύνες πολιτικών προσώπων διαπιστώνουν όλα τα κόμματα με την Πλεύση Ελευθερίας να καταθέτει πρόταση δυσπιστίας κατά του προέδρου της εξεταστικής.

Σήμερα συνεδριάζει για τελευταία φορά η εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα