Κουτσούμπας: Η επιβολή διδάκτρων αναγκάζει φοιτήτριες να αναζητούν sugar daddies

Κουτσούμπας: Η επιβολή διδάκτρων αναγκάζει φοιτήτριες να αναζητούν sugar daddies

«Έχετε χάσει τα αυγά και τα πασχάλια», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στη Βουλή, απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση, για το νομοσχέδιο περί μη κρατικών πανεπιστημίων που θα έρθει ως ψήφιση την Παρασκευή (08/03). Κατά την ομιλία του είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η επιβολή διδάκτρων αναγκάζει φοιτήτριες να αναζητούν sugar daddies για να καλύψουν τις σπουδές τους. Με γνωστά ανταλλάγματα φυσικά. Τα ξέρετε», ανέφερε

Η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε ένα ρεσιτάλ συκοφάντησης και κοροϊδίας, στην προσπάθειά της να υπερασπιστεί το απαράδεκτο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, είπε ο ΓΓ του ΚΚΕ, ενώ συμπλήρωσε ότι δια στόματος πρωθυπουργού ειπώθηκε ότι οι φοιτητές φέρονται σαν ληστές.

 Μάλιστα συνέχισε λέγοντας ότι την ώρα που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι φοιτητές που αντιδρούν είναι μειοψηφία, την ίδια ώρα κάνει «φροντιστήρια» στη ΔΑΠ, η οποία δεν βρίσκει την ψήφο της στις γενικές συνελεύσεις και στις σχολές και γι’ αυτό καλεί τα ΜΑΤ, όπως στην Κομοτηνή.

«Μπορεί να αποκλείστηκαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, όμως η φωνή τους ακούγεται εδώ μέσα από το ΚΚΕ», τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας, συμπληρώνοντάς ότι η κυβέρνηση μεταφέρει τη φωνή του ΣΕΒ και των ομίλων που ζητούν ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, καθώς και να λειτουργούν τα δημόσια σαν επιχειρήσεις.

«Το πραγματικά σύγχρονο», επισήμανε ο ΓΓ του ΚΚΕ, είναι η επέκταση του δικαιώματος πρόσβασης σε δωρεάν εκπαίδευση και όχι η περιστολή του, καθώς αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι αναχρονισμός και επιστροφή σε προηγούμενους αιώνες.

Στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι η ένταση αντισυνταγματικότητας του ΚΚΕ ήταν ουσιαστική, ενώ υπενθύμισε ότι στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση του 2018 πρότεινε επέκταση του άρθρου 16 για πλήρη διασφάλιση του ενιαίου δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης με απαγόρευση λειτουργίας ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων συνολικά, κάτι που απέρριψαν όλα τα άλλα κόμματα

Η κυβέρνηση υψώνει νέα τείχη στη μόρφωση, κάνει νόμο την αδικία, είπε ο Δ. Κουτσούμπας, αναφερόμενος στους δύο τρόπους εισαγωγής. Ένας με τις πανελλαδικές και ένας με το πορτοφόλι. Την ώρα που οι πολλοί θα συνεχίσουν να παλεύουν για μια θέση στα Πανεπιστήμια, ενώ κάποιοι άλλοι θα μπαίνουν με τα κριτήρια της φορολογικής τους δήλωσης, με μούφα Ελάχιστη Βάση, με επί πληρωμή απολυτήρια. Έτσι η κυβέρνηση θεσμοθετεί πτυχία με τιμή αντί για πτυχία με αξία. «Αριστεία της τσέπης», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ούτε μισό επιχείρημα που να τεκμηριώνει επιστημονικά τα οφέλη του νομοσχεδίου, παρά μόνο αναφορές σε αγορά, οικονομική βιωσιμότητα, επιχειρηματικότητα και εταιρείες.

Επίσης σχολίασε την επιβολή της ΕΒΕ που αποκλείει άδικα παιδιά από τα Πανεπιστήμια και αξιοποιεί έτσι η κυβέρνηση ένα πρόβλημα που δημιούργησε η ίδια για να κλείσει ή να συγχωνεύσει τμήματα με αντιεπιστημονικό τρόπο.

Ο Δ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε «υποκρισία και μεγάλο θράσος», το να κλείνουν τα δημόσια και να ανοίγουν ιδιωτικά στο όνομα των περισσότερων ευκαιριών. Άλλωστε, υπογράμμισε, δεν επιβεβαιώνεται από καμία χώρα ότι η ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων συνέβαλε στην ανάσχεση της φοιτητικής μετανάστευσης. Συγκεκριμένα, από την Κύπρο έρχονται 2-3 χιλιάδες φοιτητές κάθε χρόνο στην Ελλάδα γιατί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος σπουδών στη χώρα τους.

Επίσης υπογράμμισε ότι ένα ακόμα μεγάλο αρνητικό βήμα του νομοσχεδίου είναι ότι θα γίνεται έρευνα αποκλειστικά κατ’ επιταγή των επιχειρήσεων στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, ενώ υποστήριξε ότι ανοίγει διάπλατα η πόρτα για δίδακτρα στα προπτυχιακά στους Έλληνες, ξεκινώντας με δίδακτρα για τους αλλοδαπούς φοιτητές.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι η πραγματική αναβάθμιση των Πανεπιστημίων αφορά τα πραγματικά προβλήματα που βάζουν τα αιτήματα των φοιτητών. Δηλαδή Εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια πραγματικά δωρεάν, υψηλού επιπέδου σπουδές, πτυχίο που να εξασφαλίζει δουλειά στο αντικείμενο με δικαιώματα. Δεν είναι μονόδρομος το Πανεπιστήμιο που θέλει πελάτες.

newsbeast.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα