Γάμος Ομόφυλων: Νόμος του κράτους με 175 ΝΑΙ η ισότητα στον γάμο

Γάμος Ομόφυλων: Νόμος του κράτους με 175 ΝΑΙ η ισότητα στον γάμο

Με ευρεία πλειοψηφία 175 ψήφων αλλά και με ρωγμές σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο που εξασφαλίζει στα ομόφυλα ζευγάρια ισοτιμία στο γάμο και τα γονεϊκά δικαιώματα.

Μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας επευφημούσαν με σφυρίγματα από τα θεωρεία της Ολομέλειας.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από 175 βουλευτών από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας. Καταψήφισαν 77 βουλευτές και «παρών» δήλωσαν 2.

«Είμαστε περήφανοι γιατί το Ν/Σ που ψηφίσαμε αποτελεί ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αντικατοπτρίζει τη σημερινή Ελλάδα: μια προοδευτική, δημοκρατική χώρα, προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές αξίες», είπε ο πρωθυπουργός.

Διαχωριστική γραμμή στη ΝΔ

«Όλη η επιχειρηματολογία υπέρ της θέσπισής του έχει ξεκινήσει με ένα ψέμα», είπε ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε «ψέμα» ότι ο γάμος των ομόφυλων συμπεριλαμβάνεται στα ανθρώπινα δικαιώματα, τραβώντας ουσιαστικά μια διαχωριστική γραμμή στο εσωτερικό του κόμματος μεταξύ εκσυγχρονιστικής και λαϊκή κεντροδεξιάς πτέρυγας.

«Η υπερβολική αυτοπεποίθηση μπορεί να την οδηγήσει να ξεκοπεί από την πραγματικότητα και από την κοινωνία. Η Συνθήκη των Πρεσπών πέρασε επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά με τον ελληνικό λαό απέναντι. Από την τότε πλειοψηφία της Βουλής βρίσκονται εδώ μέσα μόνο 17 βουλευτές».

«Ουδέν σχόλιο» ήταν η αρχική αντίδραση από το Μέγαρο Μαξίμου ενώ στα περί ρήγματος στην ενότητα του κόμματος κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι η ΝΔ βγαίνει πιο ενωμένη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε μόνο στην αιχμή Σαμαρά για τα «φροντιστήρια» στους διαφωνούντες βουλευτές.

«Σε αυτό που κάποιοι ειρωνεύονται ως ”φροντιστήριο” φύγαμε από εκεί πολύ πιο ενωμένοι περισσότερο από όταν πήγαμε».

Οι απώλειες για τη ΝΔ

Οι απώλειες για την κυβερνητική πλειοψηφία έφτασαν συνολικά τις 52 με 31 βουλευτές, ανάμεσά τους 3 υπουργοί και υφυπουργοί, να απέχουν και 21 να καταψηφίζουν το νομοσχέδιο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το σύζυγό του γιόρτασε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας σε γνωστό στέκι της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στο Γκάζι.

«Χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ δεν θα περνούσε, χωρίς το ΠΑΣΟΚ θα περνούσε».

Μετά το γάμο… διαζύγιο στο ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιογράφος: Το μήνυμα στο κόμμα σας και στον κ. Πολάκη;

Στ. Κασσελάκης: Είναι δυνατόν αυτή η ερώτηση και μετά από αυτά που είπα; Λίγο ενσυναίσθηση μπορούμε να έχουμε;

Ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να μη θέλησε χθες τη νύχτα να χαλάσει το κλίμα χαράς ωστόσο η αποχή Πολάκη από την ψηφοφορία φέρνει πιο κοντά πλέον το διαζύγιο με το νούμερο 2 του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Πολάκης πάντως επανεμφάνιστηκε στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και σε ανακοίνωσή του χθες τα μεσάνυχτα ζητούσε ίση μεταχείριση με τους βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν από τη γραμμή των κομμάτων τους.

«Σε ένα νομοσχέδιο όπου δεκάδες Βουλευτές διαφοροποιήθηκαν, είναι πραγματικά αστείο ο θόρυβος να γίνεται πάλι για τη δική μου στάση. Η επιχειρούμενη προσπάθεια να πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει στο κενό».

«Έχω βαρεθεί στη ζωή μου να απολογούμαι για τον Πολάκη. Αυτό πρέπει να το λάβει υπόψιν του και ο ίδιος», είπε ο Κώστας Ζαχαριάδης, μέλος πολιτικής γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ.

Η φωτογραφία από το χειρουργείο που ανέβασε για να δικαιολογήσει την απουσία του από τη Βουλή χθες αποδείχτηκε ήταν τραβηγμένη πριν τρεις ημέρες.

«Τεράστιο ψέμα Πολάκη – Επικαλείται χειρουργείο που έκανε δύο μέρες πριν για τη σημερινή απουσία του από την ψηφοφορία στην Βουλή», είπε ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Διάβασε βρε πανίβλακα τη δήλωση που έκανα πριν λίγο. Την ώρα που μίλησε για μένα το αφεντικό σου ήμουν στην Κλινική και ασχολιόμουν με αυτόν τον άρρωστο. Έκανα την ανάρτηση για να δείξω πως εγώ έχω δουλειά, εσείς δεν έχετε!», ήταν η απάντηση του Παύλου Πολάκη.

Εκτός από τον Παύλο Πολάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποφασίσει αν θα έχουν επιπτώσεις και ο βουλευτής επικρατείας, Όθων Ηλιόπουλος, ο οποίος δεν έστειλε επιστολική ψήφο αλλά και με την κα Κασιμάτη, η οποία ψήφισε και εκείνη «παρών».

«Δεν είναι θέμα Πειθαρχικού, είναι θέμα της ΚΟ (σ.σ συνέπειες για Πολάκη)», είπε ο Γιώργος Τσίπρας διευθυντής ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ.

Κυρώσεις ζήτησε σε βάρος των δύο βουλευτών ο Γιάννης Ραγκούσης μετά την κόντρα του με την Νίνα Κασιμάτη.

«Δεν μπορεί να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Γιατί αυτό θα είναι πάρα πολύ άδικο στο τέλος γιατί θα έχουν υποστεί κάποιοι το πολιτικό κόστος».

Απώλειες είχε και το ΠΑΣΟΚ

Απώλειες είχε και το ΠΑΣΟΚ με το 1/3 της ΚΟ να απέχει από την ψηφοφορία.

«Με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ είναι σαφές ότι πέρασε ένα νομοσχέδιο το οποίο ρυθμίζει συγκεκριμένες σχέσεις», είπε ο Παύλος Χρηστίδης.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε τα «μαθηματικά της κάλπης» και είδε ότι το ποσοστιαία ήταν περισσότεροι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που καταψήφισαν το νομοσχέδιο σε σχέση με τους βουλευτές της ΝΔ.

«Το… προοδευτικό ΠΑΣΟΚ ξεπέρασε σε συντήρηση τη ΝΔ».

Με δύο απώλειες, τους μουσουλμάνους βουλευτές Φερχάτ Οζγκιούρ και Χουσείν Ζεϊμπεκ, υπερψήφισε το νομοσχέδιο η Νέα Αριστερά, αν μπλόκ ψήφισε υπέρ η Πλεύση Ελευθερίας.

Πηγή: megatv.com

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα