Συνάντηση Μπλίνκεν – Γεραπετρίτη: Η Ελλάδα μπήκε στο πρόγραμμα διαστημικής συνεργασίας «Artemis»

Συνάντηση Μπλίνκεν – Γεραπετρίτη: Η Ελλάδα μπήκε στο πρόγραμμα διαστημικής συνεργασίας «Artemis»

Το άριστο επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις επεσήμαναν οι υπουργοί εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Γεραπετρίτης και των Ηνωμένων Πολιτειών Αντονι Μπλίνκεν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση τους στην Ουάσιγκτον.

Τη σημασία που έχει ο στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ-Ελλάδας για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που εμφανίζονται σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων που έκανε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών πραγματοποίησαν κοινές δηλώσεις προς τον Τύπο στη συνέχεια και αργότερα ο Έλληνας υπουργός υπέγραψε την προσχώρηση της Ελλάδας  σε διαστημικές συμφωνίες οι οποίες είναι γνωστές ως «Artemis». Ο Άντονι Μπλίνκεν σημείωσε ότι «Οι σχέσεις Ελλάδας – Αμερικής περνάνε σε νέο επίπεδο», υπονοώντας πως θα φτάσει μέχρι το διάστημα.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αμυντική συνεργασία και στον ρόλο που παίζει η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης μεταξύ άλλων ανέφερε στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Άντονι Μπλίνκεν: «Αναπτύσσουμε περαιτέρω την αμυντική μας ικανότητα. Η επικείμενη απόκτηση έως και 40 μαχητικών F-35 αποδεικνύει το βάθος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και αναδεικνύει την εξαιρετική αμυντική μας συνεργασία, όπως αυτή διέπεται από την Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας. Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, τολμώ να πω ότι οι ΗΠΑ και η Ελλάδα αλληλοσυμπληρώνονται, κάνοντας ό,τι περνάει από το χέρι τους για να συμβάλουν στην περιφερειακή και παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας».

Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σημείωσε: «Οι χώρες μας συνεργάζονται για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας, στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας, υπερασπίζονται την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα, αντιμετωπίζουν τρομοκράτες, παρέχουν σωτήρια ανθρωπιστική βοήθεια σε ανθρώπους που τη χρειάζονται, ανταποκρινόμενοι σε φυσικές καταστροφές. Ενισχύουμε από κοινού τη διατλαντική άμυνα και ασφάλεια μέσω της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας».

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα