Η διπλή ανάγνωση της κίνησης Βορίδη – «δεν θα χάσει η Βενετία βελόνι»

Η διπλή ανάγνωση της κίνησης Βορίδη – «δεν θα χάσει η Βενετία βελόνι»

Σενάρια για την επόμενη μέρα της ΝΔ έφερε η δήλωση του υπουργού επικράτειας Μάκη Βορίδη ότι «δεν θα χάσει η Βενετία βελόνι» αν αυτός εγκαταλείψει τον υπουργικό του θώκο εξαιτίας της διαφωνίας του με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία. 

 Ο Μάκης Βορίδης και χθες σε συνέντευξη του στο ΒΗΜΑ εμφανίστηκε να παραμείνει αρνητικός στο θέμα παρά το γεγονός ότι από το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζεται η αισιοδοξία ότι το μασάζ που θα γίνει σε βουλευτές και υπουργούς θα αλλάξει τα πράγματα.

 Ο υπουργός επικρατείας με τα όσα είπε εμφανίστηκε έτοιμος να αποχωρήσει από την κυβέρνηση καθώς δεν πρόκειται για κανένα λόγο να υποχωρήσει.

Ερμηνεύοντας λοιπόν την στάση Βορίδη κάποιοι στο Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι ο υπουργός Επικρατείας με την κίνηση αυτή βάζει τις βάσεις για ένα νέο κόμμα το οποίο θα εκφράζει την δεξιά πτέρυγα της ΝΔ.  

Αν και όπως επισημαίνουν, μέχρι σήμερα ο Μάκης Βορίδης δεν έχει δείξει ποτέ ότι είχε ηγετικές φιλοδοξίες – αντίθετα μάλιστα υπήρξε ο απόλυτος στρατιώτης του κόμματος αφού ποτέ δεν αντέδρασε ακόμα και στις δυσμενείς υπουργικές μετακινήσεις – δεν αποκλείουν την συγκεκριμένη στιγμή να θέλει να κάνει το μεγάλο βήμα. 

Και αυτό γιατί και ως προσωπικότητα  αλλά και ως πολιτική οντότητα αντιλαμβάνεται ότι την συγκεκριμένη στιγμή οι συνθήκες τoν ευνοούν καθώς στο θέμα αυτό ο Μάκης Βορίδης δεν είναι μόνος του. Αντίθετα μάλιστα. Έχει δίπλα του την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των βουλευτών και στελεχών της ΝΔ.

Οι ίδιοι άνθρωποι υποστηρίζουν μάλιστα ότι υπάρχουν δύο παράγοντες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στις οποίες εξελίξεις: καταρχήν ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος συσπείρωνε στο παρελθόν το δεξιό κομμάτι της ΝΔ σήμερα είναι σε διαδικασία αποστρατείας και δεύτερον το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών έδωσε την ευκαιρία τόσο στο κόμμα όσο και στην κοινωνία να μετρήσει τις δυνάμεις του καθαρά δεξιού ακροατηρίου, που υπάρχουν μέσα στο κυβερνών κόμμα. 

Ο Κώστας Καραγκούνης μάλιστα σχολιάζοντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, την δήλωση του υπουργού Επικρατείας ανέφερε ότι αν ήταν ο ίδιος στη θέση του Μάκη Βορίδη, τότε θα έφευγε από την κυβέρνηση.

 
Τα σενάρια για την δημιουργία ενός δεξιού πολιτικού φορέα  βρίσκουν έδαφος την συγκεκριμένη στιγμή γιατί όπως δείχνουν οι μετρήσεις υπάρχει χώρος για την δημιουργία ενός ακόμα δεξιού κόμματος, στα δεξιά της ΝΔ.

 
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην δημοσκόπηση της GPO για τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ το 38,8% εκτιμά ότι υπάρχει χώρος δεξιά της ΝΔ για νέο κόμμα, ενώ το 13,9%  αυτών, δηλώνει ότι θα το ψήφιζε. 

Φυσικά υπάρχει και η άλλη άποψη η οποία λέει ότι η στάση Βορίδη εντάσσεται σε ένα καλά οργανωμένο σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου προκειμένου να συγκρατηθούν οι δυνάμεις που αντιδρούν στο νομοσχέδιο και να μην καταλήξουν στα κόμματα που βρίσκονται δεξιότερα της ΝΔ .

Σχολιάζοντας μάλιστα πηγές κοντά στον Κυριάκο Βελόπουλο τα όσα είπε ο Μάκης Βορίδης έλεγαν ότι «ακόμα και αν υπάρξει κίνηση για δεξιό κόμμα από την πλευρά του υπουργού αυτό θα γίνει για να λειτουργήσει ως ανάχωμα και να μην κατευθυνθούν οι ψηφοφόροι στα αλλά δεξιά κόμματα», εννοώντας ότι θα πρόκειται για “δεκανίκι” του κυβερνώντος κόμματος. 
Πρόσθεταν μάλιστα ότι μία τέτοια κίνηση θα απέβλεπε στο να κρατηθεί «ζωντανή» η ΝΔ παρά τα οποία προβλήματα αντιμετωπίσει εξαιτίας του σχετικού νομοθετήματος. 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα