Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΕΡΤ: Ο Πρωθυπουργός ανοίγει τα χαρτιά του για τα ομόφυλα ζευγάρια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΕΡΤ: Ο Πρωθυπουργός ανοίγει τα χαρτιά του για τα ομόφυλα ζευγάρια

Σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην ΕΡΤ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε τα χαρτιά του για το νομοσχέδιο που αφορά τα ομόφυλα ζευγάρια.

Το ζήτημα για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και το δικαίωμα στην τεκνοθεσία προκαλεί τριβές στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, με βουλευτές να εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις. 

Η απόκτηση των F-35 και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

“Η κυβέρνηση μας έχει ενισχύσει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας. Η σχέση με τις ΗΠΑ έχει γενικό αποτύπωμα, στην οικονομία αλλά και στο γεωπολιτικό αποτύπωμα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει αίτημα για την απόκτηση των F-35 και πιστεύω ότι σύντομα θα εγκριθεί από τις αμερικανικές αρχές. Το αίτημα είναι απολύτως ώριμο να εγκριθεί από τις ΗΠΑ”, είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Εμείς δεν θα βάλουμε φρένο στην πώληση αμυντικού υλικού σε άλλη χώρα”, είπε αναφερόμενος στην ενδεχόμενη πώληση των F-16 στην Τουρκία. 

“Σε δύο εβδομάδες από τώρα θα βρεθώ στις ΗΠΑ για ένα επενδυτικό Forum”. 

Για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε: “Δεν είμαστε κοντά στο να πάμε στη Χάγη, αλλά δεν είμαστε τόσο μακριά, όσο ήμασταν πριν από ένα χρόνο. Έχουμε καταφέρει να υπογράψουμε μία συμφωνία για ταξίδια Τούρκων πολιτών στα ελληνικά νησιά χωρίς βίζα… Συνεργαζόμαστε καλύτερα στο προσφυγικό – μεταναστευτικό. Αυτά που λέγονται αλλά και αυτά που δεν λέγονται από την τουρκική πλευρά, βοηθούν να βλέπουμε με αισιοδοξία το μέλλον” και πρόσθεσε ότι “έχουμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές για την ΑΟΖ”.

“Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την Τουρκία και με τις διαφορές μας. Να έχουμε μία καλή σχέση, χωρίς να φτάσουμε στα όρια και χωρίς να υιοθετείται από την Τουρκία επιθετική ρητορική. Έχοντας κάνει τρεις συναντήσεις με τον Ερντογάν, είμαι πολύ αισιόδοξος ότι το νερό έχει μπει στο αυλάκι…”. 

Η ακρίβεια

“Η ακρίβεια είναι το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ελληνικό νοικοκυριό. Έχουμε προτάξει την αντιμετώπιση της ακρίβειας ως απόλυτη κυβερνητική προτεραιότητα. Έχουμε πια τα εργαλεία και κατανοούμε καλύτερα τον τρόπο τιμολόγησης των προϊόντων στο ράφι. Για κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, είναι αδικαιολόγητο για πολυεθνικές εταιρείες να πωλούν στην Ελλάδα ακριβότερα από ό,τι σε άλλες χώρες”. 

“Θα δυσαρεστηθούν κάποιες εταιρείες από τις παρεμβάσεις μας, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση”.

Το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

“Αυτό είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει πολύ την ελληνική κοινωνία, αφορά όμως κάποιους συμπολίτες μας πάρα πολύ. Και βέβαια στην ιεράρχηση των θεμάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία σίγουρα δεν είναι το πρώτο θέμα”.

Πρόσθεσε ότι “το πρώτο που θα νομοθετήσουμε είναι την ισότητα στο γάμο, δηλαδή την απαλοιφή οποιασδήποτε διάκρισης ανάλογα με τον σεξουαλικό προσανατολισμό στο ζήτημα της σύναψης μίας σχέσης γάμου, που ουσιαστικά είναι το επιστέγασμα την αγάπης αλλά ταυτόχρονα και νομικό συμβόλαιο με δικαιώματα και υποχρεώσεις”.

“Δεν ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα”

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον θεσμό του γάμου είπε ότι “ο γάμος είναι από τη φύση του θα έλεγα ένας συντηρητικός θεσμός, ενέχει μια έννοια σταθερότητας και μονιμότητας. Αυτό που προτίθεμαι να φέρω προς ψήφιση δεν είναι κάτι επαναστατικά διαφορετικό από αυτό που ισχύει ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έχουμε 20 χώρες στην Ευρώπη που ήδη έχει νομοθετηθεί η ισότητα στο γάμο, 15 στην Ε.Ε. δεν πάμε να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα, ούτε να κάνουμε κάτι το οποίο ξεφεύγει από αυτό που συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες”.

Για τις αντιδράσεις από την Εκκλησία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε: “Σέβομαι απόλυτα όλες τις απόψεις, σέβομαι και την άποψη της εκκλησίας, ήταν απέναντι στην πολιτικό γάμο απέναντι στην καύση των νεκρών η πολιτεία προφανώς και θα ακούσουμε τις απόψεις της εκκλησίας, θα σεβαστούμε τη διαφορετική άποψη αλλά νομοθετεί η πολιτεία”.

“Οι κοινωνίες προχωρούν”

Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν ο πρωθυπουργός σημείωσε: “Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο κοινωνικό δίκαιο γινόντουσαν από την Αριστερά και κατά κανόνα η κεντροδεξιά ήταν πίσω από τις εξελίξεις, θυμάμαι ακόμα το 1982 όταν ήρθε η μεγάλη επανάσταση στο οικογενειακό δίκαιο η ΝΔ καταψήφισε διατάξεις που έδιναν την δυνατότητα στη γυναίκα να κρατήσει το επώνυμό της οι κοινωνίες προχωρούν”.

Για την τεκνοθεσία: “Κοιτάω στα μάτια αυτούς που μπορεί να έχουν επιφύλαξη”

Ειδικά όσον αφορά στο θέμα της τεκνοθεσίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι πολλοί είναι εκείνοι που έχουν επιφύλαξη για τα παιδιά. “Το θέμα των παιδιών είναι το πιο ευαίσθητο, οι πιο πολλοί συμπολίτες μας δεν έχουν αντίρρηση στο γάμο. Έχουν επιφύλαξη για τα παιδιά.

Τι πρέπει να γίνει με τα παιδιά; Παιδιά υπάρχουν και κανείς δεν αμφισβητεί μια πραγματικότητα ότι δεν θα εξαφανιστούν αυτά τα παιδιά, αλλά δεν έχουν ίσα δικαιώματα”.

Έφερε ως παράδειγμα το εξής: “Μια μητέρα η οποία συζεί με την σύντροφο της έχει καρκίνο και μπορεί να πεθάνει. Αν συμβεί αυτό η σύντροφός της δεν έχει κανένα δικαίωμα απέναντι στο παιδί, θα πάει σε ίδρυμα“.

Και πρόσθεσε: “Κοιτάω στα μάτια αυτούς που μπορεί να έχουν επιφύλαξη. Εξυπηρετούμε τα δικαιώματα των παιδιών με το να μην ρυθμίσουμε τα λίγα παιδιά που αφορά; Πότε υπάρχει περισσότερο ή λιγότερο μπούλινγκ όταν γίνονται στα κρυφά ή όταν μιλάμε ανοιχτά για τα ζητήματα αυτά;”.

“Δεν θα πειράξουμε το καθεστώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής”

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα που έχει προκαλέσει τις μεγαλύτερες αντιδράσεις του παρένθετου γονέα.
Είπε: “Εμείς δεν θα πειράξουμε καθόλου το καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αυτή η έννοια γυναικών που μετατρέπονται σε μηχανές παραγωγής παιδιών κατά παραγγελία – όπως είπε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης αυτό δεν πρόκειται να γίνει – σημαντική διαφορά από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα γίνουμε εργαστήρι πειραμάτων στην Ελλάδα δεν θα πειραματιστούμε με τις πιο προχωρημένες ιδέες στα θέματα δικαιωμάτων πχ ένας άνδρας μόνος του να μπορεί με παρένθετη μητέρα να κάνει παιδί, αυτό δεν θα γίνει“.

Δεν θα υπάρχει στο νομοσχέδιο γονέας 1 και γονέας 2

“Ένας άνδρας μόνος μπορεί να υιοθετήσει, άρα δεν βάζουμε αστυνόμο ηθικής στο σπίτι του. Πήρα οριστικά την απόφαση ότι θέλω να προχωρήσω, όταν άκουσα ιστορίες παιδιών. Η ομοφυλοφιλία υπάρχει από καταβολής του ανθρώπινου γένους και παιδιά υπήρχαν και πρέπει να μπορέσουμε να ρυθμίσουμε τα δικαιώματά τους”, είπε και αναφερόμενος στο νομοσχέδιο είπε: “Το σχέδιο νόμου είναι καλά επεξεργασμένο και λελογισμένο και έχει σημαντική διαφορά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Το δικό μας νομοσχέδιο δεν δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον μόνο άνδρα να κάνει με παρένθετη μητέρα παιδί“.

“Δεν ανοίγω τη συζήτηση για να παραπέμψω το θέμα στις καλένδες”

Για το πότε θα κατατεθεί το νομοσχέδιο ο πρωθυπουργός τόνισε: “Δεν βάζω ορόσημο εκλογικό ούτε ζυγίζω πολιτικό κόστος ή όφελος νομίζω το έχω αποδείξει αυτό. Κάνουμε το σωστό στο χρονοδιάγραμμα που πιστεύουμε, δεν ανοίγω τη συζήτηση για να παραπέμψω το θέμα στις καλένδες”.

“Δεν θα βάλω κομματική πειθαρχία στους βουλευτές”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές. “Είναι θέμα συνείδησης. Δεν θα βάλω κομματική πειθαρχία στους βουλευτές το έχω πει από την πρώτη στιγμή- θέλουμε να πείσουμε βουλευτές μας και ενδεχομένως να πείσουμε κάποιους που έχουν αρνητική”.

Ωστόσο, έστειλε μήνυμα στους υπουργούς λέγοντας: “Οι βουλευτές ψηφίζουν όχι οι υπουργοί, με τη βουλευτική τους ιδιότητα προσέρχονται σε αυτή την ψηφοφορία, όμως προφανώς όποιος είναι υπουργός υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση σε μια συλλογική απόφαση που παίρνει το υπουργικό συμβούλιο τα νομοσχέδια εγκρίνονται από υπουργούς αλλά και αυτό θα έλεγα ότι είναι μια λεπτομέρεια γιατί ξέρω πολύ καλά ότι για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο από τη στιγμή που εκτιμώ ότι δεν θα το ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ είναι προφανώς σημαντικό να μπορέσουμε να πείσουμε και βουλευτές από άλλα κόμματα”.

Ερωτηθείς για την φράση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη “Εμείς δεν πρόκειται να «δέσουμε τα κορδόνια» της ΝΔ” ο πρωθυπουργός σχολίασε: “Δηλαδή ο κος Ανδρουλάκης εργαλειοποιεί ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων λέγοντας: αν μπορώ να δημιουργήσω πρόβλημα στη ΝΔ, εγώ λέω δεν βάζω κομματική πειθαρχία, δεν με ενδιαφέρει λέει το νομοσχέδιο, αρκεί να δημιουργήσω πρόβλημα στη ΝΔ. Είπε δεν θα δέσω τα κορδόνια, σήμερα τουλάχιστον φοράω παπούτσια χωρίς κορδόνια, επιλέγω να φοράω παπούτσια χωρίς, πολύ ξεπερασμένη λογική, αντί να δούμε την ουσία του θέματος”.

Και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να μη διχαστούμε ως κοινωνία, να έχουμε τις απόψεις μας, θα ωφεληθούν κάποιοι, δεν ζημιώνεται κάποιος κάνουμε σημαντική κίνηση ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα μιας μικρής μερίδας συμπολιτών μας.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι “θα περάσει” και είπε: “Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να το περάσουμε. Αυτή είναι πρόθεσή μου, είναι ότι διαφορετική άσκηση, δεν βάζω κομματική πειθαρχία, έχω την ευθύνη να πείσω γι’ αυτό είπα την κουβέντα για το κάρο και το άλογο και παρεξηγήθηκε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης”.

“Λαμβάνουμε υπόψη την κοινωνία αλλά δεν νομοθετούμε με γνώμονα τις δημοσκοπήσεις αλλά για ένα ζήτημα που έχει να κάνει με τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις σχέσεις μεταξύ μας είναι σημαντικό να εξηγήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε και να μην είναι αιτία διχασμού”.

Η αποχή αξιοπρεπής στάση

Σε περίπτωση που κάποιοι βουλευτές επιλέξουν την αποχή την χαρακτήρισε αξιοπρεπή στάση. “Η αποχή είναι μια αξιοπρεπής στάση που μπορεί να εκφράσει κάποιος τη διαφωνία του χωρίς να δημιουργήσει πρόβλημα στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία”.

Και κατέληξε, αναφερόμενος στη θέση της Εκκλησίας: “Η Εκκλησία πρεσβεύει την αγάπη. Και νομίζω ότι όταν ακούσει ο οποιοσδήποτε τις ανθρώπινες ιστορίες πίσω από ορισμένους ανθρώπους, οικογένειες που είναι απλά διαφορετικές από το πώς έχουμε συνηθίσει εμείς την έννοια της οικογένειας, νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να αλλάξουν άποψη για το ζήτημα αυτό.

Αλλά θέλω να τονίσω και πάλι ότι η Εκκλησία έχει σταθεί με πολύ μεγάλη αξιοπρέπεια και σε ζητήματα με τα οποία διαφωνούσε. Θα το ξαναπώ: η Εκκλησία, ας πούμε, διαφωνεί με την αποτέφρωση. Δεν ζήτησα από την Εκκλησία να ψάλλει εξόδιο ακολουθία στη διαδικασία της αποτέφρωσης. Όπως δεν ζητώ και από την Εκκλησία να κάνει θρησκευτικό γάμο. Δεν ζητάω πράγματα από την Εκκλησία τα οποία ξέρω ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να κάνει”.

Ασφάλεια, bullying και γυναικοκτονίες

“Καμία αλλαγή προσώπου από μόνη της δεν μπορεί να λύσει ένα σύνθετο πρόβλημα. Όπως είναι δεδομένο ότι χρειαζόμαστε δραστικές αλλαγές και στον τρόπο λειτουργίας της Αστυνομίας, τις οποίες θα υλοποιήσουμε με μεγάλη ταχύτητα.

Είναι επίσης σαφές ότι, ασχέτως των προσώπων, η κυβέρνηση υπηρετεί ένα συνολικό έργο στον τομέα αυτό, άλλοτε με περισσότερες, άλλοτε με λιγότερες επιτυχίες.

Πολύ σύντομα θα δείτε ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Αστυνομίας, αναγνωρίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι η Αστυνομία δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα, κυρίως τα προβλήματα τα οποία έχουν βαθύτερες κοινωνικές αιτίες.

Παραδείγματος χάρη, παραβατικότητα και βία των ανηλίκων. Αυτό δεν είναι ένα ζήτημα μόνο αστυνόμευσης. Δεν μπορώ να πάρω ένα παιδί 15 χρονών να το βάλω στη φυλακή. Δεν μπορεί να είναι αυτή η αντιμετώπιση, η τιμωρητική αντιμετώπιση μόνο ενός σύνθετου κοινωνικού φαινομένου. Θέματα bullying στα σχολεία, θέματα τα οποία έχουν να κάνουμε με τη βία κατά των γυναικών, εκεί έχουμε κάνει πολύ σημαντικές παρεμβάσεις”, ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: “Έχουμε ήδη ψηφίσει ένα νομοσχέδιο για το bullying, το οποίο εφαρμόζεται τώρα και το οποίο δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στο να μπορούν τα παιδιά στο σχολείο να έχουν έναν δάσκαλο στον οποίο να μπορούν να πηγαίνουν να μιλήσουν. Μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα για τα νέα παιδιά, κυρίως τα παιδιά του Δημοτικού, για το πώς μπορούν να λύνουν τις διαφορές τους χωρίς να καταφεύγουν στη βία. Είναι ένα πολύ σύνθετο πρόβλημα, όπως σύνθετο είναι και το πρόβλημα των γυναικοκτονιών. Η γυναικοκτονία είναι η αναγνώριση, η λέξη από μόνη της, είναι η αναγνώριση ενός εγκλήματος, μιας δολοφονίας, με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Δεν αλλάζει όμως το αποτέλεσμα, δολοφονία είναι.

Και στο κάτω – κάτω εμείς ήμασταν αυτοί που αυστηροποιήσαμε τις ποινές, ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε τις ποινές για τέτοιου είδους εγκλήματα. Άρα, τώρα αυτή η κριτική νομίζω ότι δεν έχει καμία απολύτως υπόσταση.

Αυτό το οποίο, αντίθετα, έχει αξία είναι το γεγονός ότι αρκετές εκατοντάδες γυναίκες σήμερα έχουν το «panic button». Το «panic button» έχει ενεργοποιηθεί πολλές φορές και έχει σώσει ανθρώπινες ζωές.

Αυτές είναι οι πολιτικές, μαζί με τη γραμμή υποστήριξης, το 1555, μαζί με τα κέντρα οικογενειακής βίας, τα γραφεία οικογενειακής βίας στα αστυνομικά τμήματα, μαζί με την εκπαίδευση της Αστυνομίας ότι όταν κάποια γυναίκα πηγαίνει και καταγγέλλει ένα περιστατικό πρέπει να το παίρνουν σοβαρά, δεν είναι «έλα μωρέ τι έγινε». Και έχουμε δει σημαντικές διαφορές. Αλλά πρέπει να τρέξουμε ακόμα περισσότερο.

Ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την οδική ασφάλεια, τη συμπεριφορά στους δρόμους, αυτή την απίστευτη αίσθηση ότι παίρνουμε το τιμόνι και μετατρέπουμε ειδικά τους άδειους δρόμους σε πίστα ράλι. Μεγαλύτερη παρουσία της Τροχαίας, μεγαλύτερη χρήση της τεχνολογίας, κάμερες. Η τεχνολογία μπορεί να μας λύσει πολλά τέτοια προβλήματα. Δηλαδή πια δεν μπορώ να φανταστώ ποιος μπορεί να διαφωνεί με κάμερες οι οποίες θα φωτογραφίζουν την πινακίδα και θα σου έρχεται μετά η κλήση κατευθείαν στο σπίτι και θα μπορείς και να την εισπράττεις με έναν αυτοματοποιημένο τρόπο. Θα πρέπει να σταματήσουμε πια να θρηνούμε τόσες ζωές στην άσφαλτο.

Όλα λοιπόν αυτά είναι σύνθετα ζητήματα, είναι πολύ ψηλά στην προτεραιότητα τη δική μου. Προφανώς κάθε αλλαγή προσώπου είναι και μία έμμεση αναγνώριση ότι μπορούμε καλύτερα και δεν το έκρυψα εξάλλου ποτέ αυτό. Και ο νυν Υπουργός σίγουρα είναι ένας άνθρωπος με πολύ μεγάλη εμπειρία στον τομέα αυτό”.

Η Υγεία

“Καταρχάς, για να είμαστε δίκαιοι, για κάθε ιστορία δύσκολης επαφής ενός ασθενούς με το σύστημα υγείας μπορώ να σας πω και άλλες ιστορίες ασθενών οι οποίοι μιλάνε με τα καλύτερα λόγια για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, για τους γιατρούς, για τους νοσηλευτές, παρά τις δύσκολες συνθήκες που μπορεί να επικρατούν. Άρα, έχουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας με πολλά πλεονεκτήματα και με πολλά προβλήματα, τα οποία πρέπει όμως ταυτόχρονα να διορθώσουμε”, είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και συνέχισε: “Οι προσλήψεις, όπως ξέρετε, δρομολογούνται ήδη. Έχουμε κάποια ουσιαστικά ζητήματα κάλυψης θέσεων, κυρίως σε νησιά, όπου πρέπει να δώσουμε ενδεχομένως ακόμα πιο αυξημένα κίνητρα γιατί έχουμε μεγάλο πρόβλημα, διότι βγαίνουν προκηρύξεις και οι προκηρύξεις καταλήγουν άγονες.

Ξέρετε, φέρνουμε και αρκετούς γιατρούς από το εξωτερικό πια. Κάνουμε πρωτοποριακές επεμβάσεις πια και στην Ελλάδα. Πρόσφατα έγινε μια επέμβαση τελείως πρωτοποριακή, μεταμόσχευση από ζωντανό δότη ήπατος. Αυτά είναι πράγματα τα οποία είναι εξαιρετικά καινοτόμα. Είναι στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας οι επιστήμονές μας και το Εθνικό Σύστημα Υγείας συνολικά.

Και πρέπει να σας πω ότι τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης τρέχουν με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Θα με βλέπετε πολύ συχνά τους επόμενους μήνες να εγκαινιάζω δομές οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και αυτό είναι η καλύτερη απάντηση σε αυτούς που μας έλεγαν «μα δεν διοχετεύετε αρκετούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης στην υγεία».

Εξάλλου, το Ταμείο Ανάκαμψης έχει ορόσημο το τέλος του 2025 και τα έργα αυτά πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί. Κάντε λίγο υπομονή και θα δείτε πολλά καινούργια έργα να εγκαινιάζονται τους επόμενους μήνες”.

Η συναινετική διάθεση του ΣΥΡΙΖΑ

“Εγώ δεν έχω ποτέ αποκρούσει οποιαδήποτε διάθεση για συναίνεση. Και πρέπει να σας θυμίσω ότι και την προηγούμενη τετραετία, παρά τα όσα έλεγαν τα κόμματα στην προεκλογική τους περίοδο, πολλά νομοσχέδια τελικά, ή τμήματα νομοσχεδίων, ψηφίστηκαν με θετικές ψήφους και από το ΠΑΣΟΚ και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θετικό είναι αυτό”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και συνέχισε: “Και μακάρι ο καινούργιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση, αν και τον βλέπω μερικές φορές να παλινωδεί μεταξύ συναινετικών κινήσεων και ενός λόγου που είναι πολύ ακραίος και μου θυμίζει τα χειρότερα πρόσωπα, τουλάχιστον ως προς την οξύτητα του λόγου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλλά είναι νέος ακόμα και καινούργιος Πρόεδρος, θα κριθεί στην πορεία.

Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τον κ. Ανδρουλάκη. Και θα κριθούν στα δύσκολα. Για το νομοσχέδιο το οποίο συζητήσαμε, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καταθέσει καμία πρόταση ακόμα. Να δούμε λοιπόν πώς θα τοποθετηθεί απέναντι σε αυτό το οποίο εμείς εισηγούμαστε.

Από εκεί και πέρα όμως, όπως έχω πει πολλές φορές, εμείς έχουμε μια εντολή δραστικών και τολμηρών μεταρρυθμίσεων. Και υλοποιούμε, όπως βλέπετε, αυτή την εντολή. Θυμάμαι ότι τους πρώτους μήνες της νέας κυβερνητικής μας θητείας υπήρχε κάποια επιφύλαξη σχετικά με τους ρυθμούς του κυβερνητικού έργου”.

“Είχα πει τότε: «κοιτάξτε, έκανα ένα μεγάλο και εκτεταμένο rotation, δώστε λίγο χρόνο στους Υπουργούς να εξοικειωθούν με τα Υπουργεία τους». Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι δεν έχουμε πατήσει «φουλ το γκάζι» στις μεταρρυθμίσεις και ότι υλοποιούμε με μεγάλη ταχύτητα το προεκλογικό μας πρόγραμμα, χωρίς εκπτώσεις.

Γι’ αυτό εκλεγήκαμε, γι’ αυτό θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας και πιστεύω ότι τα αποτελέσματα και τα δείγματα γραφής, τουλάχιστον ως προς την οικονομία -παρά το πρόβλημα της ακρίβειας, θέλω να το τονίσω- είναι θετικά.

Βλέποντας και την κίνηση στην αγορά τα Χριστούγεννα και αναγνωρίζοντας απόλυτα, κ. Κουβαρά, ότι υπάρχει κόσμος που τα βγάζει πέρα πολύ δύσκολα, αλλά η κίνηση στην αγορά ήταν αυξημένη, οι έμποροι ήταν ικανοποιημένοι, τα καταλύματα στους χειμερινούς προορισμούς ήταν γεμάτα. Είναι εικόνα μιας οικονομίας η οποία βασικά πηγαίνει καλά.

Και οι προβλέψεις μου για το 2024, ειδικά ως προς τις επενδύσεις και ως προς την δυναμική δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, οι εκτιμήσεις μου είναι πολύ αισιόδοξες”.

Η “πρόταση στον Κασσελάκη” και το ενδεχόμενο ευρωπαϊκού αξιώματος

Σε σχετική ερώτηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε πρόταση στον Στέφανο Κασσελάκη να γίνει υπουργός το 2019, λέγοντας χαρακτηριστικά “θα αστειεύεστε, βέβαια… Δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω”.

Ενώ για τα σενάρια να εγκαταλείψει κάποια στιγμή την πρωθυπουργία για ένα ευρωπαϊκό αξίωμα, απάντησε: “Τα διαβάζω κι εγώ αυτά τα σενάρια, τα οποία δεν ξέρω ποιος τα τροφοδοτεί. Ίσως κάποιοι μη μπορώντας να με αντιμετωπίσουν πολιτικά να σκέφτονται κάποια έξοδο διά της “προαγωγής”, προς τα πάνω.

Θα επαναλάβω λοιπόν αυτό το οποίο είχα πει και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης: ο ελληνικός λαός με εμπιστεύτηκε για να κυβερνήσω, να κυβερνήσουμε τη χώρα για την επόμενη τετραετία. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για εμένα από το να είμαι Πρωθυπουργός της χώρας. Δεν είναι η πρωθυπουργία ένα σκαλοπάτι για κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα. Είναι η πιο σημαντική δουλειά την οποία δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα μπορούσα να κάνω. Και δουλειά μου είναι να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη και όχι την Ευρώπη στην Ελλάδα”.

Για το ευρωψηφοδέλτιο στις Ευρωεκλογές

“Θέλουμε να καταρτίσουμε ψηφοδέλτια με κριτήριο τα πρόσωπα να μπορούν να είναι σε θέση να επιτελέσουν τον σημαντικό ρόλο ως Έλληνες ευρωβουλευτές. Αυτό είναι, θα έλεγα, το αποκλειστικό μου κριτήριο: ποιοι μπορούν να κάνουν καλά τη δουλειά την επόμενη μέρα και από αυτό το κριτήριο απορρέουν όλες οι επιλογές μου”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και πρόσθεσε: “Δεν θα είναι «ψηφοδέλτιο lifestyle». Αυτό, εξάλλου, νομίζω το έχω αποδείξει και από τις επιλογές που έκανα, παραδείγματος χάρη, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Θα είναι άνθρωποι οι οποίοι θα μπορούν να υπηρετήσουν και να σταθούν, με αξιοπρέπεια και αποτελεσματικότητα και πειθώ, σε ένα δύσκολο βήμα όπως το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου και να εκπροσωπήσουν τελικά την Ελλάδα, την παράταξη αλλά και την Ελλάδα, επάξια”.

Πηγή: newsit.gr
 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα