Έκανε την έκπληξη ο Κασσελάκης - Με ισχυρό προβάδισμα στον δεύτερο γύρο με την Αχτσιόγλου

Έκανε την έκπληξη ο Κασσελάκης - Με ισχυρό προβάδισμα στον δεύτερο γύρο με την Αχτσιόγλου

Στον δεύτερο γύρο της ερχόμενης Κυριακής θα κριθεί το πρόσωπο εκείνο, μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και της Έφης Αχτσιόγλου, που θα πάρει το «τιμόνι» του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώτη κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ, μετά το χθεσινό αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δίνει ισχυρό προβάδισμα στον Στέφανο Κασσελάκη για τις κάλπες του δεύτερου γύρου.

Μέχρι τότε, το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης της Κουμουνδούρου φέρνει την «μετωπική» σύγκρουση του Στέφανου Κασσελάκη και της Έφης Αχτσιόγλου. «Ανοίγει» μια εβδομάδα σκληρής αντιπαράθεσης με βασικό ερώτημα εάν είναι εφικτή η ανατροπή των συσχετισμών ή όχι μπροστά στην τελική έκβαση της αναμέτρησης μεταξύ των δυο «μονομάχων» για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή μένει να καταγραφεί το πως θα τοποθετηθούν οι υπόλοιποι υποψήφιοι αρχηγοί που έμειναν εκτός τελικής δυάδας.

Ο τρόπος με τον οποίον, πάντως, σχολίασαν, έξω από τα γραφεία της Κουμουνδούρου, το εκλογικό αποτέλεσμα οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι ενδεικτικός για το τι και πως θα «τρέξει» μέχρι τον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης. «Έγινε το πρώτο βήμα ώστε η χώρα να έχει σύντομα μια προοδευτική κυβέρνηση» δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να πορεύεται στα θολά νερά των εύκολων λύσεων» ήταν η ιδιαίτερα αιχμηρή αναφορά της Έφης Αχτσιόγλου.

«Η μεταπολιτική, δηλαδή η έμφαση στο πρόσωπο και στην εικόνα έχουν διεισδύσει ακόμη και εκεί που δεν το περιμένει κανείς, έναντι στην ουσία της πολιτικής» δήλωσε με αιχμηρό τρόπο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Από αύριο όλοι οι συνυποψήφιοι έχουμε υποχρέωση να υπηρετήσουμε την ανάγκη για μια μεγάλη προοδευτική αλλαγή» τόνισε, σε διαφορετικό εντελώς τόνο, ο Νίκος Παππάς.

Έκπληξη και ισχυρό προβάδισμα Κασσελάκη
Η δυναμική που κατέγραφε ο Στέφανος Κασσελάκης στο προεκλογικό διάστημα αποτυπώθηκε, εντέλει, στο αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης. Μια εντυπωσιακή εκλογική αποτύπωση καθώς ο ίδιος μετρά λίγους μήνες στα τεκταινόμενα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ «έτρεξε» μια προεκλογική εσωκομματική εκστρατεία λίγων εβδομάδων.

Στο 98,32% του συνόλου ο Στέφανος Κασσελάκης έκοψε πρώτος το νήμα, συγκεντρώνοντας 45,04%, η Εφη Αχτσιόγλου συγκεντρώνει 36,21%, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συγκεντρώνει 8,78%, ο Νίκος Παππάς συγκεντρώνει 8,7% και ο Στέφανος Τζουμάκας 1,29%. Υπενθυμίζεται πως στον δεύτερο γύρο της εσωκομματικής αναμέτρησης έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν όσοι ψήφισαν στον πρώτο αλλά και όσοι είναι ήδη μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Συμμετοχή πέρα από τις προσδοκίες
Μεγάλος πρωταγωνιστής των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε η απρόσμενη υψηλή συμμετοχή του κόσμου στις κάλπες, ξεπερνώντας και την πλέον αισιόδοξη προσδοκία εντός της Κουμουνδούρου για την εκλογική διαδικασία. Με τα μηνύματα που «φεύγουν», σε κάθε περίπτωση, από αυτή την εξέλιξη να είναι ιδιαίτερα σημαντικά και να ξεφεύγουν από τα στενά κομματικά όρια. Στην εκλογική διαδικασία προσήλθαν σχεδόν 147.000 πολίτες εκ των οποίων 40.000 νέα μέλη.

«Θέσεις μάχης»
Στην πρώτη του δήλωση από την Κουμουνδούρου ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε πως σήμερα «έγινε το πρώτο βήμα ώστε η χώρα να έχει σύντομα μια προοδευτική κυβέρνηση» και απηύθυνε κάλεσμα για συμμετοχή στον δεύτερο εκλογικό γύρο. «Ελπίδα είμαστε όλοι μαζί, όχι μόνος μου, και για να γίνει η ελπίδα πράξη να επιστρέψουμε την επόμενη Κυριακή στις κάλπες, να κερδίσουμε και να αντιμετωπίσουμε την κυβέρνηση που δεν εκπροσωπεί την ιστορία του τόπου. Ευχαριστώ! Πάμε για τη νίκη».

 
Ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν η πρώτη δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου από την Κουμουνδούρου μετά το τέλος του πρώτου γύρου της εσωκομματικής αναμέτρησης. «Η επόμενη Κυριακή θα καθορίσει αν τους αγώνες θα τους δώσουμε με όρους σοβαρότητας» είπε η Έφη Αχτσιόγλου, τονίζοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να πορεύεται στα θολά νερά των εύκολων λύσεων. Θα καθορίσει αν τους πολιτικούς αγώνες που θα έχουμε μπροστά μας θα τους δώσουμε με πολιτικού όρους, όρους σοβαρότητας και ευθύνης».

Ο Νίκος Παππάς στη δήλωση του από την Κουμουνδούρου τόνισε πως «η παράταξη μας βγαίνει πιο δυνατή από αυτή τη διαδικασία. Είναι μια απόδειξη ότι πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτατα στον μετασχηματισμό του κόμματος μας σε μια αριστερή προοδευτική δημοκρατική παράταξη». Σε αυτό το πλαίσιο ο Νίκος Παππάς επεσήμανε πως «από αύριο όλοι οι συνυποψήφιοι έχουμε υποχρέωση, από όποια θέση μας έταξε ο λαός του ΣΥΡΙΖΑ, ο προοδευτικός κόσμος, να υπηρετήσουμε την ανάγκη για μια μεγάλη προοδευτική αλλαγή, να υπηρετήσουμε την παράταξη της νίκης».

Αιχμηρός ήταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε πως «είμαι αναγκασμένος να πω ότι η μεταπολιτική, δηλαδή η έμφαση στο πρόσωπο και στην εικόνα έχουν διεισδύσει ακόμη και εκεί που δεν το περιμένει κανείς, έναντι στην ουσία της πολιτικής», ενώ τόνισε, κλείνοντας την δήλωσης του, πως «θα υπάρχει η ίδια επιμονή για την Αριστερά και την ουσία της πολιτικής».

.ieidiseis.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα