Απάντηση ΥΠΕΞ σε Κροάτη Πρόεδρο: Οι δηλώσεις του στρεβλώνουν την πραγματικότητα

Απάντηση ΥΠΕΞ σε Κροάτη Πρόεδρο: Οι δηλώσεις του στρεβλώνουν την πραγματικότητα

Σκληρή απάντηση εξέδωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ σε όσα εμπρηστικά υποστήριξε νωρίτερα ο Κροάτης πρόεδρος μέσα από νέες δηλώσεις του.

Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ
«Από την πρώτη στιγμή, οι Κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κροατίας βρίσκονται σε επικοινωνία για τη διαχείριση της κατάστασης που έχει προκύψει μετά την τραγική δολοφονία του Έλληνα φιλάθλου. 
Στην Ελλάδα λειτουργεί κράτος δίκαιου. Με σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων όσων βρίσκονται σε προσωρινή κράτηση, η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη θα κρίνει την υπόθεση αμερόληπτα και αντικειμενικά. Η δε ελληνική Πολιτεία πάντοτε εγγυάται την τήρηση της νομιμότητας και την ακεραιότητα όσων βρίσκονται σε σωφρονιστικά καταστήματα.

Οποιεσδήποτε δηλώσεις που στρεβλώνουν την πραγματικότητα δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία υπό τις παρούσες συνθήκες».

Το άδεισμα στον Μιλάνοβιτς από τον Κροάτη πρωθυπουργό
Νωρίτερα, τον Κροάτη πρόεδρο «άδειασε» και ο Κροάτης πρωθυπουργός, καλώντας τον να μη βοηθά τους χούλιγκανς.

Ο Αντρέι Πλένκοβιτς, μεταξύ άλλων διαμήνυσε: «Κατηγορούνται για τρία εγκλήματα: συνεργασία με εγκληματική οργάνωση, υλικές ζημιές και τραυματισμός. Πρόκειται για σοβαρά εγκλήματα και ένας σκοτώθηκε. Εκατό από αυτούς δεν μπορούν να κατηγορηθούν γι' αυτό. Κάνουμε έκκληση στις ελληνικές Αρχές να ολοκληρώσουν τη διαδικασία το συντομότερο δυνατό και στη συντριπτική πλειοψηφία των Κροατών πολιτών να απελαθούν στην Κροατία», επεσήμανε.

Ο Κροάτης πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτό είναι στα χέρια των Ελλήνων εισαγγελέων και της δικαιοσύνης, όχι στα χέρια της εκτελεστικής εξουσίας».

 
Σχολίασε επίσης τις δηλώσεις του προέδρου Ζόραν Μιλάνοβιτς για την αιματηρή επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια. «Όπως οι γονείς αυτών των ανθρώπων ζήτησαν από την κυβέρνηση να τους βοηθήσει, έτσι ίσως θα έπρεπε να ζητήσουν από τον Μιλάνοβιτς να μην τους βοηθήσει. Αυτές οι δηλώσεις σίγουρα δεν θα βοηθήσουν τους πολίτες μας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Και συμπλήρωσε: «Θα τους βοηθήσουμε με τον πιο αφοσιωμένο τρόπο, έχοντας κατά νου ότι δεν κατέβηκαν εκεί για αποφοίτηση ή εκδρομή».

Σημείωσε επίσης ότι δεν υπάρχει κανένα όφελος από τέτοιες περιπτώσεις και ότι οι οπαδοί πρέπει να ξεχωρίσουν από τον χουλιγκανισμό. «Είμαστε μια υπερδύναμη στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Σίγουρα τέτοια πράγματα δεν είναι προς τιμή μας, αλλά θα εμπλακούμε για τους πολίτες μας σε όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν. Η πολιτική για να τους βοηθήσουμε θα πρέπει να ακολουθείται εποικοδομητικά και όχι όπως ο Μιλάνοβιτς που προσβάλλει την ελληνική δικαιοσύνη. Πώς δεν του έγραψαν οι γονείς του να τηλεφωνήσει σε κάποιον;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Οι δηλώσεις του Κροάτη προέδρου
Σε δήλωσή του που έχει δημοσιευθεί και στην επίσημη ιστοσελίδα της Προεδρίας της Κροατίας, ο Ζόραν Μιλάνοβιτς ανέφερε: «Το κράτος πρέπει να κάνει τη δουλειά του. Η Ελλάδα έχει τη δική της διαδικασία, αλλά εγώ είμαι ο Πρόεδρος της Κροατίας, είμαι υποκειμενικός και εγωιστής όταν πρόκειται για 100 Κροάτες κρατούμενους. Αυτοί οι άνθρωποι αιχμαλωτίζονται σαν να πρόκειται για πόλεμο. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τον νόμο. Το είπα αυτό πριν από λίγες ημέρες, φοβούμενος ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο, ότι θα υπάρξει μια συλλογική ηθική τιμωρία. Τώρα μπορώ να αναφερθώ στους λόγους για τους οποίους έγινε τώρα και γιατί ακριβώς στην Ελλάδα και τι πρέπει να πάρει η Ελλάδα από την UEFA και γιατί είναι σημαντικό να μεταφέρει την ευθύνη σε 100 Κροάτες. Πόσοι Έλληνες είναι υπό κράτηση;».

Ακόμα, ο ίδιος επεσήμανε: «Δεν είναι κράτος δικαίου! Αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίστηκαν ως αιχμάλωτοι πολέμου. Αν ήμουν πρωθυπουργός, θα σκεφτόμουν τι θα έκανα. Δεν είναι απλό. Αυτό αγγίζει τα όρια του δικαίου του πολέμου. Αντιμετωπίζονται ως αιχμάλωτη μονάδα. Έχεις πέντε ημέρες να ξεχωρίσεις τα ζιζάνια από μια ομάδα ανθρώπων και τους βάζεις όλους υπό κράτηση και τους σκορπίζεις σε όλη την Ελλάδα για να τους χτυπήσεις και να τους βιάσεις. Ωραία – αυτή είναι η Ε.Ε.».

 
Εν συνεχεία, ο Ζόραν Μιλάνοβιτς είπε: «Αν 5 ή 10 από αυτούς ήταν 100 υπό αυστηρή κράτηση, θα έλεγα – εντάξει, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με το κράτος δικαίου. Εμπιστεύομαι τέτοια δικαστικά συστήματα πολύ λιγότερο από το κροατικό, απέναντι στο οποίο είμαι πολύ επιφυλακτικός και ασκώ συνεχώς κριτική. Δεν μπορείς να θέσεις 100 ανθρώπους υπό κράτηση για πέντε ημέρες. Αυτές οι πέντε ημέρες σού δίνουν μια τεράστια διακριτική ευχέρεια να δεις τι συνέβη και μετά είναι άνθρωποι και πολίτες μας που έχουν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους». Μάλιστα, ο Κροάτης Πρόεδρος προειδοποίησε ότι οι οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ «αντιμετωπίζονται σαν ζιζάνια στην Ελλάδα».

Ο Πρόεδρος της Κροατίας ανέφερε: «Δεν έχει καμία σχέση με τη δημοκρατία, με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αν πρόκειται για την Ε.Ε., καλύτερα να μην υπάρχει σήμερα».

Πάντως, ερωτηθείς από δημοσιογράφους τι πρόκειται να κάνει, ο Ζόραν Μιλάνοβιτς απάντησε ως εξής: «Τουλάχιστον να το ακούσουμε αυτό από τον πρωθυπουργό, ότι δεν σκέφτεται πού θα είναι αύριο στις Βρυξέλλες, αλλά ότι κρατάει κακία σε κάποιον. Ότι πρέπει να ειπωθεί, ότι δεν το λέω μόνο εγώ. Μόνο που πρέπει να είμαι εγώ αυτός που θα πει το αυτονόητο. Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη σκληρότητα».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα