Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί καμία παραχώρηση στο θέμα της κυριαρχίας της

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί καμία παραχώρηση στο θέμα της κυριαρχίας της

Τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη φιλοξένησε το αιγυπτιακό ειδησεογραφικό κανάλι AlGhad TV, στην εκπομπή "Madar Al-Ghad", η οποία μεταδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ που είχε την Παρασκευή πρωινό εργασίας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι στο Ελ Αλαμέιν, μίλησε στη συνέντευξη του τόσο για την Τουρκία όσο και για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου αλλά και την Λιβυκή κρίση.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνεργαστεί με την Τουρκία σε διάφορους τομείς, αλλά τόνισε ότι η χώρα δεν θα δεχθεί καμία παραβίαση των χωρικών της υδάτων. Τόνισε την ανάγκη οι δύο χώρες να οικοδομήσουν διμερείς σχέσεις που θα βασίζονται στην καλή γειτονία και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του καναλιού.

Ο Έλληνας υπουργός πρόσθεσε δε ότι «οι σχέσεις με την Τουρκία δεν χρειάζεται να μιλούν επιθετικά», τονίζοντας τη σημασία του πολιτικού διαλόγου.

Δήλωσε επίσης ότι πρέπει να γίνουν σεβαστές οι κόκκινες γραμμές των άλλων μερών, ειδικά από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν θα δεχθεί καμία παραχώρηση στο θέμα της κυριαρχίας της, ούτε θα δεχθεί διαπραγμάτευση σχετικά με την κυριαρχία της στα χωρικά της ύδατα.

Συνεχίζοντας ο Έλληνας ΥΠΕΞ, μίλησε για τη σημασία της επίτευξης σταθερότητας στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα στη Λιβύη, καλώντας τα κόμματα της Λιβύης να συνεργαστούν προκειμένου να διεξαχθούν εκλογές το συντομότερο δυνατό.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι η Αίγυπτος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της λιβυκής κρίσης, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στη Λιβύη ως αστάθεια.

«Οι αρχές της Λιβύης πρέπει να διεξαγάγουν εκλογές το συντομότερο δυνατό και ελπίζουμε να φθάσουμε σε μια ειρηνική Μέση Ανατολή, γι' αυτό πρέπει να τηρήσουμε τα βασικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Αναφερόμενος στη βοήθεια που προσέφερε η Αίγυπτος στην κατάσβεση των πυρκαγιών στην Ελλάδα, πρόσθεσε ότι η Αθήνα κατάφερε να ξεπεράσει τις πρόσφατες πυρκαγιές χάρη στις ομάδες πυρόσβεσης που έστειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα