Η κοινωνική χειραψία Δένδια - Τσαβούσογλου και το ξεκάθαρο μήνυμα Παναγιωτόπουλου σε Ακάρ

Η κοινωνική χειραψία Δένδια - Τσαβούσογλου και το ξεκάθαρο μήνυμα Παναγιωτόπουλου σε Ακάρ

Χειραψία και σύντομη συνομιλία είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Κοινωνική χειραψία», όπως την χαρακτήρισε ο Νίκος Δένδιας, η οποία συνοδεύτηκε από σύντομη συνομιλία για τον… καφέ είχε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο φόρουμ των Πρεσπών.

 Χειραψία αντάλλαξαν στην Οχρίδα, στο περιθώριο του Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών 2022, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο ένας ανέβαινε στο βήμα και ο άλλος κατέβαινε και για λίγα δευτερόλεπτα είχαν τον εξής διάλογο:

Δένδιας: Μεβλούτ!
Τσαβούσογλου: Ε, Νίκο, πώς είσαι;
Δένδιας: Τι πίνεις εκεί;
Τσαβούσογλου: Καφέ, εσπρέσο. Θα είναι μεγάλη ημέρα κι εμείς λέμε τουρκικό καφέ. Εσείς, όταν βγαίνετε έξω, λέτε “ελληνικός καφές”, αλλά είναι ο ίδιος καφές.
Δένδιας: Χάρηκα που σε είδα

 


Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών στην ανάρτηση του για τη σύντομη συνάντηση τους ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανάρτηση του:

“Στο περιθώριο του “Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών 2022″ είχα κοινωνική χειραψία με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας Mελβούτ Τσαβούσογλου”, έγραψε εν συνεχεία στο twitter ο κος Δένδιας αναρτώντας σχετική φωτογραφία.

«Το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση»
«Βρίσκομαι σήμερα στην Αχρίδα, στο “Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών” για να επαναλάβω μια πάγια αρχή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής: ότι το μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας, το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις ευρωπαϊκές αξίες, στον κοινό χώρο δικαίου και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και αυτό το οποίο πρέπει, με μεγάλη προσπάθεια να αποκρουστεί, είναι οι οποιεσδήποτε επιρροές παραγόντων που θα ήθελαν να οδηγήσουν αυτή την περιοχή προς μια άλλη, διαφορετική κατεύθυνση. Μια κατεύθυνση διαφορετική από την ΕΕ, το Διεθνές Δίκαιο τις ευρωπαϊκές αξίες» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την άφιξή του στο «Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών 2022», που πραγματοποιείται στην Αχρίδα.

Ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στον Ακάρ

Αποφασισμένος να βρεθει τετ α τετ με τον Τούρκο ομόλογό του εμφανίστηκε στην Σύνοδο Κορυφής ο Έλληνας υπουργός Άμυνας.
Μετά την καθιερωμένη οικογενειακή φωτογραφία ο Νίκος Παναγιωτόπουλος πλησίασε τον Χουλουσί Ακάρ. Οι δύο άντρες ξεκίνησαν τον διάλογό τους με χαμόγελα και φιλικά χτυπήματα στην πλάτη. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έστειλε αμέσως το μήνυμα που ήθελε, ζητώντας να σταματήσουν οι προκλήσεις και να μπει ένα τέλος στην ένταση των τελευταίων ημερών.

Ο Χουλουσί Ακάρ έδειξε να ακούει με προσοχή τον Έλληνα υπουργό, ενώ οι δύο άντρες συνέχισαν σε καλό κλίμα, αποδεικνύοντας ότι ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα μπορεί να παραμείνει ανοιχτός.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας από τα πρώτα λεπτά που βρέθηκε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ με ένα πλατύ χαμόγελο έδειξε να επιδιώκει την αλλαγή του κλίματος μετά το βέτο της Άγκυρας για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στην συμμαχία.

Αντάλλαξε πολλές χειραψίες πριν καθίσει στη θέση του και εκμεταλλευόμεος κάθε λεπτό από την παρουσία του στις Βρυξέλλες πραγματοποίησε ένα μπαράζ συναντήσεων με ομολόγους του, αλλά και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Σανίδα σωτηρίας η πολεμική ρητορική
Απομονωμένος και χωρίς την στήριξη που θα ήθελε σε όλα τα μέτωπα ο Ταγίπ Ερντογάν καθημερινά πλέον απευθυνόμενος προς το κομματικό ακροατήριό του, στοχοποιεί την Αθήνα, το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο εκτοξεύοντας απειλές, ενώ τα πυρά του στρέφονται και στην αντιπολίτευση.

Τη δύσκολη θέση που βρίσκεται ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνουν και οι πολιτικοί του αντίπαλοι, οι οποίοι ζητούν από τον Τούρκο πρόεδρο να αλλάξει πολιτική και να επικεντρωθεί στο μεγάλο πρόβήμα που είναι η επικείμενη χρεοκοπία της τουρκικής οικονομίας.

Ράπισμα από την Κομισιόν
Στην Αχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας βρίσκονται Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο πλαίσιο του «Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών». Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμμετείχαν σε διαφορετικά πάνελ συζήτησης. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έστειλε μήνυμα για τις προσπάθειες επιρροής τρίτων στα Δυτικά Βαλκάνια.

«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει όλες τις απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους», δήλωσε ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος της Κομισιόν και αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών φανερά ενοχλημένο από την αλλαγή στάσης της Γερμανίας ζήτησε από το Βερολίνο να αλλάξει ρότα και με τη γνωστή προπαγανδίστικη στάση έδειξε την Αθήνα ως υπεύθυνη για την ένταση στο Αιγαίο.

«Είναι απαράδεκτο ο Γερμανός εκπρόσωπος να προβαίνει σε αβάσιμες κατηγορίες κατά της χώρας μας, παρόλο που η Ελλάδα είναι η πλευρά που παραβιάζει τον εναέριο χώρο της χώρας μας, πραγματοποιεί πτήσεις πάνω από την ηπειρωτική χώρα μας και παρενοχλεί τα αεροσκάφη μας», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τη διάθεση να κρατήσει αποστάσεις και να μην πάρει ξεκάθαρη θέση έδειξε ο σύμβουλος Ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν, μιλώντας για διαφορές στο Αιγαίο.

«Συζητήσαμε τον πόλεμο στην Ουκρανία και την παγκόσμια επισιτιστική κρίση, την επερχόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη ,τις προκλήσεις από την αστάθεια στην Συρία και την ανάγκη διαλόγου και διπλωματίας για την λύση των διαφορών στο Αιγαίο», δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν.

Αύριο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται την Κύπρο, ενώ στις 5 Ιουλίου θα απευθυνθεί στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Οι τρεις όροι Παναγιωτόπουλου στον Ακάρ για να μειωθεί η ένταση
Η συνάντηση μεταξύ του Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Χουλουσί Ακάρ έλαβε χώρα μετά την οικογενειακή φωτογράφιση των υπουργών στη σύνοδο του ΝΑΤΟ και δεν διήρκησε πάνω από πέντε λεπτά.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος πλησίασε τον Χουλουσί Ακάρ και του επισήμανε πως για να γίνουν βήματα μπροστά θα πρέπει να σταματήσουν τις εντάσεις, τις παραβιάεις του εναέριου χώρου αλλά και τις λεκτικές επιθέσεις κατά της Ελλάδας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα