Αυτό είναι το σχέδιο της Αστυνομίας για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου. Πολιτική αντιπαράθεση

Αυτό είναι το σχέδιο της Αστυνομίας για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου. Πολιτική αντιπαράθεση

Η ΕΛΑΣ έκανε γνωστόν το σχεδιασμό της ενόψει της αυριανής ημέρας, για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου. Μάλιστα αναφέρει ότι η ΕΛΑΣ εάν γίνουν συγκεντρώσεις προτίθεται να τις διαλύσει με ηρεμία και όχι με τη βία. «Δεν είναι στις προθέσεις της αστυνομίας η βίαιη διάλυση των συναθροίσεων αλλά η αποτροπή τους. Εάν παρ’ ελπίδα πραγματοποιηθούν θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την οικειοθελή αποχώρηση των συναθροισθέντων.» αναφέρει μεταξύ άλλων η ΕΛΑΣ.

Διαβάστε τα μέτρα όπως τα ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας. 
Η αστυνομία ανακοινώνει το επιχειρησιακό της σχέδιο, όπως θα κάνει εφεξής, σε κάθε σημαντική επέτειο ή συνάθροιση.
• Στα σημεία όπου πρόεδροι/αρχηγοί κομμάτων θα ηγούνται εκδηλώσεων θα παρίσταται ως επικεφαλής ανώτατος αξιωματικός της Αστυνομίας
• Δεν θα επιτραπεί εκδήλωση με συμμετοχή περισσότερων των 4 ατόμων ως συνοδεία του προέδρου.
• Δεν θα επιτραπεί πορεία προς την Αμερικάνικη πορεία.
• Άλλες συναθροίσεις, κατά παράβαση του νόμου, δεν θα επιτραπούν.
• Το σχέδιο της αστυνομίας είναι η πρόληψη και αποτροπή των συναθροίσεων, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
• Δεν είναι στις προθέσεις της αστυνομίας η βίαιη διάλυση των συναθροίσεων αλλά η αποτροπή τους. Εάν παρ’ ελπίδα πραγματοποιηθούν θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την οικειοθελή αποχώρηση των συναθροισθέντων.
• Οι ίδιες αρχές σχεδιασμού και επιχειρησιακής τακτικής θα εφαρμοσθούν σε όλες τις πόλεις της χώρας.
• Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να μην διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία της πόλης.
• Δεν θα υπάρξει σχεδιασμένη διακοπή της κυκλοφορίας στην Αθήνα, παρά μόνο σε τμήμα της Πατησίων μεταξύ 09:00 και 11:00, για την διευκόλυνση και ασφάλεια της μετάβασης της ΠτΔ και των πολιτικών αρχηγών που θα καταθέσουν στεφάνια στο χώρο του ΕΜΠ.
• Ενδέχεται να κλείσουν, για το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα ,ορισμένοι σταθμοί του Μετρό. Θα υπάρξει έγκαιρη ανακοίνωση από τους σταθμούς του Μετρό.
• Εάν υπάρξει ανάγκη διακοπής της κυκλοφορίας θα ανακοινωθεί το ταχύτερο δυνατόν από την τροχαία και τα ΜΜΕ
• Η αστυνομία εφαρμόζοντας τον νόμο εκτελεί την αποστολή της και συμμορφώνεται στο δημοκρατικό της καθήκον.

Η έκκληση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη να πάνε από κοινού όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί στο μνημείο δεν έγινε δεκτή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει μετά από 47 χρόνια, στο ΕΑΤ – ΕΣΑ. για να αποτίσει φόρο τιμής. Το ΚΙ.ΝΑΛ κατήγγειλε το κάλεσα του πρωθυπουργού ως προσχηματικό.

Το ΚΚΕ είπε ότι θα πραγματοποιήσει την συγκέντρωση στη μνήμη του Πολυτενείου τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας.

Το Μέρα25 θα πραγματοποίησει κι εκείνο κάποια εκδήλωση για να τιμήσει την επέτειο του πολυτεχνείο

«Όχι» είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας στην έκδοση προσωρινής διαταγής με την οποία θα «πάγωνε» η απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων  για την επέτειο του Πολυτεχνείου που ζητούσαν με προσφυγές τους το  κόμμα «ΜέΡΑ25», η Ελληνική Ένωση  για τα Δικαιώματα  του Ανθρώπου και πολίτες.

Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαίρη Σάρπ απέρριψε την αίτηση για την έκδοση προσωρινής διαταγής για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημοσίας υγείας από τον κίνδυνο  διασποράς του κορονοϊού. Κατά συνέπεια θεωρείται συνταγματική η απαγόρευση δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων για τον αυριανό εορτασμό του Πολυτεχνείου.

Οι προσφεύγοντες στράφηκαν κατά της απόφασης του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας με την οποία δεν επιτρέπονται εκδηλώσεις  για την αυριανή επέτειο του Πολυτεχνείου υποστηρίζοντας ότι η απαγόρευση των συγκεντρώσεων σε όλη την επικράτεια αποτελεί παραβίαση του  άρθρου 11 του Συντάγματος  που διέπει  το δικαίωμα των πολιτών για δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις αλλά και της συνταγματικής αρχή της αναλογικότητας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας  εισήγαγε, σε αυτό το στάδιο, την αίτηση των προσφευγόντων στην Ολομέλεια του ΣτΕ.


 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα