Τελεσίγραφο Μηταράκη στους πρόσφυγες και μετάστες: Μπείτε στον καταυλισμό

Τελεσίγραφο Μηταράκη στους πρόσφυγες και μετάστες: Μπείτε στον καταυλισμό

Τελεσίγραφο να εισέλθουν στο ΚΥΤ έστειλε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σε όσους πρόσφυγες και μετανάστες  αρνούνται να μπουν στη νέα δομή του Καρά Τεπέ

Μιλώντας στο MEGA ο Νότης Μηταράκης διαμήνυσε πως αν δεν πειστούν να μπουν από μόνοι τους τότε θα αναλάβει δράση η αστυνομία. Σημειώνεται ότι χθες ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είχε τονίσει πως σήμερα, Τρίτη, θα έχουν μπει όλοι στη δομή.

Η συζήτηση συνεχίζεται, αλλά στο τέλος, είναι υποχρέωση της πολιτείας να μπουν όλοι μέσα. Αν δεν μπορέσουμε να επιταχύνουμε με τη συζήτηση, θα αναγκαστεί η ελληνική αστυνομία, να μπουν όλοι μέσα. Είναι υποχρεωμένοι όσοι έρχονται στη χώρα μας να σέβονται την ελληνική νομοθεσία. Δεν γίνεται να μπαίνουν φωτιές, να καταλαμβάνονται οι δρόμοι και να περιμένουν ότι δεν θα αντιδράσουμε, τόνισε.

Επίσης, τόνισε για όσους ευθύνονται για τον εμπρησμό στο ΚΥΤ της Μόριας ότι πρώτα θα τους αποδοθούν οι ανάλογες ευθύνες, και αφού εκτίσουν την ποινή τους στις ελληνικές φυλακές θα απελαθούν.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου έκανε επίσης σαφές ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι για τους περίπου 13.000 ανθρώπους που μέχρι πριν από μια εβδομάδα διέμεναν στη Μόρια και επέμεινε στη δημιουργία κλειστών δομων, παρά τις αντιδράσεις και των τοπικών κοινωνιών.

Ο Ν. Μηταράκης είπε ότι προχωρούν οι διαδικασίες για κλειστές δομές σε Σάμο, Κω και Λέρο, ενώ όπως είπε «και στη Λέσβο θα υπάρξει μόνιμη κλειστή ελεγχόμενη δομή. Η τοποθεσία είναι υπό συζήτηση», προσθέτοντας ότι «θέλει έξι με εννιά μήνες, μια διαδικασία διαγωνισμού και εκτέλεσης της δομής. Δεδομένο ότι θα ξεχειμωνιάσουν στον Καρά Τεπέ οι πρόσφυγες».

Παράλληλα, χαρακτήρισε «προσωρινή λύση» τη δομή στον Καρά Τεπέ και σχολίασε ότι χωράνε όλοι καθώς «είναι έκταση πολύ μεγαλύτερη από την Μόρια», ενώ σημείωσε ότι «προτεραιότητα μας να αντιμετωπιστεί το θέμα των 12.000 αστέγων»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό σχεδόν οι μισοί θα φύγουν μέχρι τα Χριστούγεννα και οι υπόλοιποι μέχρι το Πάσχα.

«Κανένας μετανάστης ή πρόσφυγας δεν πρόκειται να φύγει από το νησί της Λέσβου, αν πρώτα δεν περάσει από τη νέα δομή στο Καρά Τεπέ και δεν ακολουθήσει τις διαδικασίες καταγραφής και απόκτησης των απαραίτητων νομιμοποιητικών εγγράφων» τόνισε.

Επίσης διαμήνυσε ότι «δεν αποτελεί θέμα διαπραγμάτευσης το αν θα μπουν ή όχι οι αιτούντες άσυλο στη νέα δομή. Δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση να μην μπουν στον καταυλισμό, δεν υπάρχει περίπτωση να κυκλοφορεί κανείς έξω χωρίς να έχει τα νόμιμα έγγραφα, θα συμμορφωθούν όλοι, γιατί έτσι ορίζει ο ευρωπαϊκός και ο ελληνικός νόμος».

 

Πληροφορίες: efsyn.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα