Ρωσία: Ο Πούτιν κατηγορεί την Πολωνία για συνωμοσία με τον Χίτλερ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απευθυνόμενος σε ανώτατους αξιωματικούς του ρωσικού υπουργείου Άμυνας μίλησε για θέματα ιστορίας την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι παρόμοια με το σύμφωνο μη επίθεσης μεταξύ της Γερμανίας και της ΕΣΣΔ που είχε υπογράψει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Βιστισλάβ Μολότοφ με τον υπουργό Εξωτερικών της χιτλερικής Γερμανίας Γιοχίμ φον Ρίμπεντροπ, είχαν υπογράψει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες πριν από τη Σοβιετική Ένωση.

 

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στο σύμφωνο Μολότοφ- Ρίμπεντροπ είπε ότι ‘Η Σοβιετική Ένωση έχει κάνει την εκτίμησή της για το σύμφωνο Μολότοφ –Ρίμπεντροπ, και το έκανε αυτό με ειλικρίνεια, ευθέως και ανοιχτά. Κανείς άλλος εκτός από εμάς δεν το έκανε».

 

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκρίνοντας τη συμπεριφορά του Στάλιν με αυτή των τότε ευρωπαίων ηγετών έναντι του Χίτλερ, είπε ότι «Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι ηγέτες αυτοί των χωρών συναντήθηκαν προσωπικά με τον Χίτλερ και έβαλαν τις υπογραφές τους σε αντίστοιχες συμφωνίες. Ο Στάλιν, όπως και να τον αντιμετωπίζει κανείς, δεν στιγματίστηκε ερχόμενος σε απευθείας επικοινωνία με τον Χίτλερ, δεν συναντήθηκε μαζί του, ενώ τα πρώτα πρόσωπα των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών το έκαναν αυτό».

 

Κατά την άποψη του Ρώσου πρόεδρου, δεν ήταν σημαντικό αν το σύμφωνο περιελάμβανε μυστικές συμφωνίες αλλά το σημαντικό ήταν «πως αυτές λειτούργησαν. Η ΕΣΣΔ ήταν η τελευταία χώρα της Ευρώπης η οποία υπέγραψε σύμφωνο μη επίθεσης με την Γερμανία. Όλες οι άλλες σημαντικές χώρες της Ευρώπης το υπέγραψαν πριν υπογράψει η Σοβιετική Ένωση, δήλωσε ο Πούτιν. «Βεβαίως το σύμφωνο είχε υπογραφεί και περιελάμβανε μυστική συμφωνία για το μοίρασμα των σφαιρών επιρροής. Αλλά τι έκαναν οι ευρωπαϊκές χωρίς πριν από αυτό; Ακριβώς το ίδιο, αρχίζοντας από το 1938 όταν ο Χίτλερ άρχισε να διεκδικεί τμήμα της Τσεχοσλοβακίας, η Βρετανία και η Γαλλία παρέδωσαν τον σύμμαχό τους, αν και είχαν συνάψει με την Γαλλία συμφωνία περί αμοιβαίας βοήθειας και έδωσαν την δυνατότητα στον Χίτλερ να καταλάβει τμήμα της Τσεχοσλοβακίας.

 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε και στην Πολωνία, η οποία όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες είχε καταλήξει σε συνεννόηση με την φασιστική Γερμανία. Παράλληλα επικαλέσθηκε έγγραφα που υπάρχουν στα αρχεία και αποκαλύπτουν πως διεξήγοντο οι συνεννοήσεις αυτές, ενώ αποκάλεσε τον τότε Πολωνό πρεσβευτή στην Γερμανία «κάθαρμα και αντισημιτικό γουρούνι».

 

«Τι έκαναν όμως τα άλλα κράτη και η ίδια η Πολωνία; Στην πραγματικότητα, κατέληξαν σε συνεννόηση με τον Χίτλερ. Αυτό φαίνεται καθαρά στα έγγραφα που υπάρχουν στα αρχεία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος.

 

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφερόμενος στον τότε Πολωνό πρεσβευτή στην Γερμανία Γιόζεφ Λίπσκι, ο οποίος το 1938 υποστήριξε τον Χίτλερ, τον χαρακτήρισε «κάθαρμα και αντισημτικό γουρούνι».

 

Επικαλούμενος έγγραφα των αρχείων, ο Πούτιν ανέφερε ότι ο Χίτλερ εξέθεσε στον Λίπσκι την ιδέα του να εξορίσει στην Αφρική τους Εβραίους «για να πεθάνουν και να εξολοθρευθούν». Αργότερα ο Πολωνός πρεσβευτής, στην έκθεση του προς τον Πολωνό υπουργό Εξωτερικών Μπέκου περιέγραψε τις εντυπώσεις του για την συνομιλία που είχε με τον Χίτλερ. «Όταν το άκουσα αυτό…του απάντησα και του είπα ότι «αν αυτό το κάνει τότε θα του στήσουμε ένα θαυμάσιο ανδριάντα στην Βαρσοβία».

 

Ο Γιόζεφ Λίπσκι διετέλεσε πρεσβευτής της Πολωνίας στο Βερολίνο την περίοδο 1934-1939. Ένας από τους πρώτους στόχους του ως πρεσβευτής ήταν να συνεργασθεί για τη σύναψη πολωνο-γερμανικού συμφώνου μη επίθεσης.

www.real.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα