Βουλή: Με 158 "ναι" η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

Βουλή: Με 158 "ναι" η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

Υπερψηφίστηκαν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, όπως αυτές αποτυπώθηκαν τις τρεις τελευταίες μέρες στη Βουλή, με 158 "Ναι".

Τη δεδηλωμένη εξασφάλισε απόψε η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη. Στην προβλεπόμενη, από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, την κυβέρνηση ψήφισαν οι 158 βουλευτές της ΝΔ.

Την καταψήφισαν οι 142 βουλευτές της Aντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ 25).

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε για τη φωτεινή Ελλάδα που όλοι αξίζουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός κλείνοντας τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Η ψηφοφορία έγινε δι' εκφωνήσεως.

 

Mητσοτάκης: Εγιναν εκλογές και τις χάσατε

"To κλίμα στην τριήμερη συζήτηση ήταν ήπιο και χαιρετίζω αυτήν την εκδήλωση κοινοβουλευτικού πολιτισμού. Είμαστε εδω για να διαφωνήσουμε αλλά όχι να αναλωθούμε σε προσωπικές επιθέσεις" ανέφερε στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός ο οποίος στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε και στην τοποθέτηση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ. 

"Δεν μπορώ να μην κάνω ένα πρώτο σχόλιο για την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα. Θα σας ζητήσω να μπειτε στη μηχανή του χρόνου και να προσγειωθείτε στο σήμερα. Εγιναν εκλογές και τις χάσατε. Ψεύτες και λαϊκιστές δεν σας λέμε εμείς, σας είπε η πλειοψηφία του ελληνικού λαού" ανέφερε.

Συμβουλές διαπραγμάτευσης από εσάς και τον κ. Βαρουφάκη, η παράταξη αυτή δεν δέχεται όταν το α' εξάμηνο του 2015 φτάσατε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, ανέφερε σε υψηλούς τόνους ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον κ. Τσίπρα, σε άλλο σημείο της ομιλίας του. 

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τα έξι βασικά σημεία του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ, όπως τα είχε περιγράψει και στην πρωτολογία του, από την παιδεία, την ασφάλεια μέχρι την οικονομία. 

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως "τώρα είναι η ώρα να κάνουμε πραγματικότητα την αυτοδύναμη Ελλάδα του 21ου αιώνα... ο λαός μας εμπιστεύτηκε τις τύχες του στα χέρια μας...". "Το κεντρικό μήνυμα έχει φτάσει στην κοινωνία και οι πολίτες παρακολουθούν τα βήματα μας" είπε ο πρωθυπουργός.

Ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται αμέσως τόνισε ο πρωθυπουργός και απαντώντας στον κ. Τσίπρα είπε ότι η πολιτική του στηρίζει τη μεσαία τάξη στην οποία είχε επιτεθεί ο κ. Τσίπρας.

"Όταν ελαφρύνουμε τον ΕΝΦΙΑ δεν αναφερόμαστε στους πλούσιους της Εκάλης αλλά στη μεσαία τάξη που εσείς εξοντώσατε" είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί ως κατεπείγον την επόμενη εβδομάδα.

 "Είχα πει ότι η μείωση πλεονασμάτων θα είναι εφικτή όταν αποδείξουμε έμπρακτα την μεταρρυθμιστική μας δυναμική" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι "τα έφερε έτσι που βρίσκονται στη Βουλή, το δίδυμο της καταστροφής του α' εξαμήνου του 2015". "Συμβουλές από εσάς για διαπραγμάτευση αυτή η παράταξη, που στάθηκε όρθια, ενώ εσείς κάνατε κωλοτούμπα στη συνέχεια, δεν δέχεται" είπε ο κ. Μητσοτάκης.

"Οι φυλακές γίνονται πάλι φυλακές... αναγκαζόμαστε να πάρουμε αυτό το μέτρο γιατί θα πατάξουμε το έγκλημα μέσα στις φυλακές.. θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να είναι οι πολίτες ασφαλείς" είπε ο πρωθυπουργός. Τόνισε πως καταργείται αμέσως το άσυλο της "ανομίας" στα Πανεπιστήμια και κάλεσε το ΚΙΝΑΛ να ξεκαθαρίσει τη θέση του καθώς όπως είπε ακούγονται ψίθυροι ότι σκέφτεται να αλλάξει θέση.

 «Είχα προειδοποιήσει ότι από την ώρα που θα ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών θα είναι δύσκολο να μην εφαρμοστεί» υπενθύμισε ο πρωθυπουργός απαντώντας στην κριτική ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει τη συμφωνία. Τόνισε πως θα δώσει μάχη για την ονομασία των προϊόντων και πως θα αξιοποιήσει την ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος και τις διαπραγματεύσεις για να κερδίσει η χώρα όσο το δυνατόν περισσότερα.

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε προς τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και τους κάλεσε να συνδράμουν και εκείνοι στην άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αν δεν θέλουν να βάλουν πλάτη γιατί θεωρούν ότι η Συμφωνία που υπέγραψαν είναι τόσο σπουδαία, η κυβέρνηση της ΝΔ, θα προχωρήσει μόνη της, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν θα αυξήσουμε τα τιμολόγια κι αν χρειαστεί να πουλήσουμε περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ θα το κανουμε για να μην κλείσει η επιχείρηση και χάσουν τις δουλειές τους οι εργαζόμενοι» είπε ο πρωθυπουργός. Απευθυνόμενος στον κ. Τσακαλώτο είπε πως «φαντάζομαι ότι θα γνωρίζετε την έκθεση του ανεξάρτητου ελεγκτή για την αβεβαιότητα» που υπάρχει για την επιχείρηση. Κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει «τεράστια ευθύνη για την καταστροφή της μεγαλύτερης ελληνικής επιχείρησης».

Αύριο συμπληρώνεται ένας χρόνος από την τραγωδία στο Μάτι. Το κράτος αποδείχτηκε τότε ανίκανο να προστατεύσει τους πολίτες και τώρα ανήμπορο να ανακουφίσει τους πληγέντες. Στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής των πυρόπληκτων έχουν κατατεθεί 37,8 εκατ. ευρώ από 2.770 φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Έναν χρόνο μετά, τα 31 εκατ. από αυτά, λιμνάζουν. Οι πρώτες εκταμιεύσεις έγιναν μόλις πρόσφατα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές.Από τα 475 κτίρια προς κατεδάφιση, κατεδαφίστηκαν μόνο 61 κι αυτό με πρωτοβουλία ιδιωτών. Πολλοί από τους πληγέντες θέλουν να αγοράσουν άλλο ακίνητο, αλλά δεν μπορούν, γιατί πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κατεδάφιση, ώστε να εισπράξουν την ενίσχυση.

Εκκρεμεί η αποψίλωση του αμιάντου, ο καθαρισμός του οικοπέδου στον Ν. Βουτζά και τα έργα της Περιφέρειας πλην των αντιδιαβρωτικών.

Σε εκκρεμότητα είναι και πολλά άλλα έργα της κεντρικής διοίκησης: Από τις 2.430 αιτήσεις αποκατάστασης εκδόθηκαν εντολές μόνο για 440. Επί 270 αιτήσεων ανακατασκευής χρηματοδοτήθηκαν μόνο οι 146. Ενώ από τις 885 περιπτώσεις επισκευών, δόθηκαν άδειες για 340.

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αμέσως μετά την αποψινή ψηφοφορία, περιέρχεται στην Κεντρική Διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών. Αυτό θα επιτρέψει με γρήγορες κινήσεις να αξιοποιηθούν τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού. Με πρώτη τον άμεσο καθαρισμό του οικοπέδου στο οποίο έχει συγκεντρωθεί τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης».

Τσίπρας: Δεν νικήσατε τον λαϊκισμό, τον τροφοδοτήσατε

Επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, κατηγορώντας τον για την χρήση του όρου λαϊκισμός για τους αντιπάλους του. "Έχετε σκεφτεί να κάνετε την αυτοκριτική σας για την αντιπολίτευση που ασκείσατε. Ψεύτες μας λέγατε, παραβλέποντας ότι είμασταν η μόνη κυβέρνηση που έθεσε τον εαυτό της στην κρίση του λαού με τη συμφωνία πάνω στο τραπέζι" σημείωσε και πρόσθεσε: "Μας κατηγορήσατε για το Μάτι αλλά πήρατε στην κυβέρνησή σας τον επικεφαλής της αστυνομίας τότε. Δεν διστάσατε να γίνεται Μακεδονομάχοι. Όλα αυτά τα κάνατε για λόγους ψηφοθηρικούς. Δώσατε κάλυψη στο μίσος και σε ακραίες ενέργειες. Και έρχεστε τώρα να μας πείτε ότι νικήσατε τον λαϊκισμό. Δεν τον νικήσατε, τον τροφοδοτήσατε και τον κάνατε με το Μακεδονικό κινητήρια δύναμη στην προοπτική της εκλογικής σας επικράτηση".

"Εμείς από τον περασμένο Σεπτέμβρη βάλαμε κάτω ένα σχέδιο με στόχο την στήριξη της ανάπτυξης και την ελάφρυνση των βαρών. Είχε τρεις φάσεις. Το πρώτο έγινε στη ΔΕΘ. Τα ψηφίσαμε όλα και τα ψηφίσατε και εσείς. H δεύτερη δέσμη ελαφρύνσεων έγινε το 2019, φέτος. Η τρίτη δέσμη ήταν αυτή που αφορούσε το 2020, μεταξύ αυτών κατάργηση μείωσης αφορολόγητου καθώς και σειρά ελαφρύνσεων" ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: "Aν αθροίσουμε όλα τα μέτρα έχουμε 7 δισ. μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης και περίπου 1,7 δισ. εφάπαξ καταβολή. Αυτό ήταν το τέταρτο μνημόνιο; Το μόνο που κάνατε ήταν να τα βαφτίσετε παροχολογία. Σας παρακολουθήσαμε να πανηγυρίζετε για τον ΕΝΦΙΑ για να απαλύνετε τους πιο ευκατάστατους, επειδή φέρατε 300 εκ. παραπάνω έκπτωση".

"Kύριε Μητσοτάκη πιστεύετε ότι θα υπάρξει κάποια άλλη στιγμή που θα έχετε μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη από σήμερα; Εκτός εάν δεν έχετε σκοπό να διεκδικήσετε κάτι και λέτε λόγια του άερα. Εδώ θα είμαστε το φθινόπωρο, στον προϋπολογισμό. Εκεί θα δούμε θα υπάρχει η 13η σύνταξη, το αφορολόγητο; Έχετε όμως να καταθέσετε και το μεσοπρόθεσμο. Εκεί θα δούμε τα σχέδια και για το 2021 και το 2022" ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και διερωτήθηκε: "Θα ακυρώσετε όσα νομοθετήσαμε; Θα κάνετε όσα υποσχεθήκαμε; Θα φέρετε μέτρα λιτότητας;"

Αναφερόμενος στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι θα προτιμούσε τα 300 επιπλέον εκατ. μείωσης να δοθούν για να ενισχυθουν τα μεσαία στρώματα. "Εσείς τι κάνετε; Μειώνετε τον ΕΝΦΙΑ 30% σε λαϊκές περιουσίες. Αλλά ποια είναι η καινοτομία; Με αυτά τα 300 παραπάνω εκατ. ένα σπίτι στην Εκάλη που αξίζει κοντά στο 1 εκ. θα πληρώσει 700 ευρώ λιγότερα. Δίνετε λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους" σημείωσε, ενώ ανέφερε και τις επιφυλάξεις για την πρόθεση μεταφοράς του ΕΝΦΙΑ στους δήμους. 

"Μιλήσατε για διεύρυνση φορολογικής βάσης. Για τον κ. Ρέγκλινγκ, αυτή η έννοια συνδέεται με ένα μέτρο, τη μείωση του αφορολόγητου. Αν σχέδιό σας είναι να ακυρώσετε ξανά τις ελαφρύνσεις που εξασφαλίσαμε και να φέρετε επαναφορά μείωσης αφορολόγητου αυτό θα είναι μεγάλο πισωγύρισμα" ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του. 

Αναφορικά με το θέμα της ΔΕΗ ο κ. Τσίπρας κάλεσε τη ΝΔ να πει καθαρά ποιο είναι το σχέδιο της και πρόσθεσε: "Ακούμε με ανησυχία να μιλάτε για ανάγκη ιδιωτικοποίησης του δικτύου και του ΔΕΔΔΗΕ. Τι σημαινει η ιδιωτικοποίηση ενός ιδιωτικού μονοπωλίου;" Aκόμη, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο ασφαλιστικό ζητώντας από τον κ. Μητσοτάκη να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για το θέμα, ενώ εξαπέλυσε βολές για την πρόθεση κατάργησης της απλής αναλογικής στους δήμους. "Πρέπει να ανοίξετε τα χαρτιά σας" ανέφερε και κατέληξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.  

Γεννηματά:  Χρειάζονται καθαρές απαντήσεις και συγκεκριμένες δεσμεύσεις

«Για να βγει η Ελλάδα από την κρίση χρειάζονται καθαρές απαντήσεις και συγκεκριμένες δεσμεύσεις», ανέφερε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, λέγοντας ότι το κόμμα θα ασκήσει μαχητική, προγραμματική και υπεύθυνη αντιπολίτευση.

Αναφερόμενη στη ΔΕΗ υποστήριξε ότι δεν ακούσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την διάσωση της επιχείρησης και εξέφρασε την αντίθεση της στην πώληση του ΔΕΔΔΗΕ.

Τάχθηκε υπέρ της μετεξέλιξης του υπερταμείου, σε ταμείο εθνικής περιουσίας, ενώ σχολιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης είπε ότι δεν άκουσε κανένα σχέδιο αποκατάστασης των εισοδημάτων και ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους.

Την ίδια στιγμή κατηγόρησε την κυβέρνηση για «απουσία κάθε μέριμνας για τους εργαζόμενους». «Οπως αντισταθήκαμε στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ έτσι θα σταθούμε απέναντι στην Δεξιά και τις ακροδεξιές συνιστώσες της», τόνισε μεταξύ άλλων.

Κουτσούμπας: Θα συνεχίσουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική

Η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει την αντιλαϊκή πολιτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας Συνέχισε σημειώνοντας ότι η νέα κυβέρνηση "αποδεικνύει ότι θα αντιμετωπίσει το ζήτημα των προσφύγων με όρους καταστολής" και ότι ουσιαστικά αντί να λύσει το ζήτημα, θα δημιουργήσει νέα προβλήματα. 

"Θα είμαστε στον καθημερινό αγώνα για να αυξηθούν οι εστίες αντίστασης, σε κάθε επαγγελματικό κλάδο. Θα φέρουμε με συνέπεια στη βουλή τροπολογίες, διεκδικήσεις των εργαζομένων και νέες προτάσεις νόμου" ανέφερε και πρόσθεσε: "Δημόσια Υγεία, σημαίνει πρώτα απ' όλα πλήρη και μόνιμη απασχόληση για τους εργαζομένους και δωρεάν περίθαλψη για τους πολίτες". "Η Χ.Α. είναι εκτός βουλής, αλλά δεν πρέπει να υποτιμάται η παρουσία της ακροδεξιάς στη παρούσα βουλή" υποστήριξε σε άλλο σημείο της ομιλίας του. 

Βαρουφάκης: «Αυτά που υπόσχεστε δεν έχουν γίνει ποτέ» 

Τη βεβαιότητα ότι και η νέα κυβέρνηση θα αναγκαστεί να ακολουθήσει τις εντολές και τις οδηγίες των δανειστών, διατύπωσε ο Γιάνης Bαρουφάκης, στην δική του τοποθέτηση στη Βουλή. 

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 προειδοποίησε ότι για να πετύχει η κυβέρνηση το στόχο του πλεονάσματος 3,5% με τις φοροαπαλλαγές που έχει εξαγγείλει πρέπει να γίνουν επενδύσεις πολύ πιο γρήγορα από το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών.

"Αυτά που υπόσχεστε δεν έχουν γίνει ποτέ" προειδοποίησε και συμπλήρωσε "με αυτά που έχετε κάνει έχετε δημιουργήσει για το εαυτό σας έναν κινούμενο στόχο που κινείται πιο γρήγορά από εσάς".

Και απευθυνόμενος προς τα υπουργικά έδρανα προκάλεσε "ποια ρήξη θα κάνετε με τους δανειστές που θα ζητούν νέα μέτρα ή με τον ελληνικό λαό" είπε και απαντώντας ο ίδιος σημείωσε "όλοι μπορούν να απαντήσουν".

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα