Πηγές ΥΠΕΞ: Αβάσιμοι ισχυρισμοί περί δήθεν αμερικανικών πιέσεων προς την Ελλάδα

Πηγές ΥΠΕΞ: Αβάσιμοι ισχυρισμοί περί δήθεν αμερικανικών πιέσεων προς την Ελλάδα

Σκληρή απάντηση στον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι υπάρχει αμερικανικός δάκτυλος πίσω από την απέλαση ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα έδωσαν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών.

«Ισχυρισμοί περί δήθεν αμερικανικών πιέσεων προς την Ελλάδα είναι απολύτως αβάσιμοι», σημείωσαν διπλωματικές πηγές, τονίζοντας πως «οι Ρώσοι φαίνεται ότι έχουν δυσκολία να αντιληφθούν ότι ένα μικρό κράτος μπορεί και είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα εθνικά του συμφέροντα».

Οι κύκλοι της ελληνικής διπλωματίας υπογράμμισαν αιχμηρά πως η ρωσική πλευρά δεν καταλαβαίνει ότι η Αθήνα το δικαίωμα υπερασπίζεται μόνη της τα εθνικά της συμφέροντα στην περιοχή πόσο μάλλον ότι δεν επιτρέπει την παρέμβαση τρίτων στα εσωτερικά της.

Οι πηγές προσάπτουν στην Μόσχα ότι αδυνατεί να κατανοήσει τα συμφέροντα και τον ευρύτερο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην παγκόσμια οικονομία, μέσω του στόλου και των εμπορικών της δραστηριοτήτων, αλλά και την ανάγκη να υπερασπιστεί αυτόν τον ρόλο.

Νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών στην Μόσχα κάλεσε τον έλληνα πρεσβευτή και διαμαρτυρήθηκε για την απέλαση δύο ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου σε άλλους δύο πολίτες.

Σε ανακοίνωσή της η Μόσχα επισήμανε πως οι κατηγορίες βάσει των οποίων απελάθηκαν οι διπλωμάτες είναι «απόλυτα ανεδαφικές» και δεν αποδεικνύονται από την ελληνική πλευρά.

Τονίζει δε πως η απόφαση της Αθήνας αντιβαίνει στην φύση των διμερών σχέσεων και μπορεί να προκαλέσει «σοβαρή ζημιά».

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει πως θα προβεί σε ανάλογα αντίμετρα, αν και στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ δεν γίνεται συγκεκριμένα λόγος για απελάσεις ελλήνων διπλωματών.

Μια άλλη πιθανή αντίδραση της Μόσχας είναι η ακύρωση της σχεδιαζόμενης επίσκεψης του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα το φθινόπωρο, ενδεχόμενο που ήγειρε χθες ρώσος διπλωμάτης με διαρροή στο πρακτορείο Interfax.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου, Μαρία Ζαχάροβα, άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, δηλώνοντας σήμερα πως ο κ. Λαβρόφ ούτως ή άλλως δεν έχει απαντήσει ακόμα στην πρόσκληση του ομολόγου του Νίκου Κοτζιά

 

skai

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα