Ανησυχία για τις ευθείες απειλές απαγωγής των 8 στρατιωτικών από την Άγκυρα

Ανησυχία για τις ευθείες απειλές απαγωγής των 8 στρατιωτικών από την Άγκυρα

Ως άτοπες και απαράδεκτες χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τις δηλώσεις του Τούρκου κυβερνητικού εκπροσώπου και την σφοδρή επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού σχετικά με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1.

«Η μόνη δέσμευση του πρωθυπουργού είναι να εξασφαλίζει τη λειτουργία κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Δυστυχώς διαπιστώνω ότι μερίδα Τούρκων πολιτικών δεν μπορεί να αντιληφθεί τη σχέση πολιτικής και κράτους Δικαίου» είπε ο Ν. Κοτζιάς και πρόσθεσε ότι το περιεχόμενο είναι ανάξιο και απαράδεκτο, σημειώνοντας ότι «τέτοιες άτοπες δηλώσεις είναι χαρακτηριστικό για αυτούς που κάνουν εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό της χώρας τους».

«Εγώ και η κυβέρνησή μας και πριν από όλους ο Αλέξης Τσίπρας» συμπλήρωσε «κάνουμε πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στο πως θα αναβαθμιστεί η χώρα μας διεθνώς και πως θα λύσει τα προβλήματα που έχει ώστε να δυναμώσει».

Ερωτηθείς αν τον προβληματίζει ότι στην δήλωση αυτή υποδηλώνεται πρόθεση των Τούρκων να τους απαγάγουν ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «η Τουρκία ξέρει πολύ καλά ότι δεν είμαστε ένα από εκείνα εκεί τα κράτη με τα οποία μπορεί να κάνει παιγνίδια. Η Τουρκία ούτε μπορεί να έρθει να πάρει κάποιον από εδώ, ούτε δικαιούται, ούτε θα της το επιτρέψουμε». Εκτίμησε δε ότι ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης που προέβη στην εν λόγω δήλωση, «δεν έχει εμπειρία από διεθνείς σχέσεις και μίλησε κάτω από την επιρροή του προεκλογικού τους αγώνα, με τρόπο απαράδεκτο και απορριπτέο εξαρχής».

Ερωτηθείς επίσης αν φοβάται κλιμάκωση της έντασης μέχρι τις τουρκικές εκλογές ο Ν. Κοτζιάς απάντησε: «Εγώ δεν έχω φόβους με την Τουρκία.  Την αναλύουμε, την αξιολογούμε και συμπεριφερόμαστε με τρόπο που να υπερασπιζόμαστε τη θέση και τα συμφέροντα της χώρας μας».

Η Άγκυρα στην είδηση της απελευθέρωσης και των υπολοίπων Τούρκων στρατιωτικών που έφθασαν με ελικόπτερο στην Ελλάδα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην χώρα τους, τον Ιούλιο το 2016 αντέδρασε  με ανατολίτικα “καουμποϊλίκια”.  Οι τέσσερις Τούρκοι αφέθηκαν ελεύθεροι επειδή παρήλθε το 18μηνο της προσωρινής κράτησης, όπως είχε συμβεί και με τους πρώτους τέσσερις Τούρκους στρατιωτικούς.

Δια στόματος του κυβερνητικό εκπροσώπου, Μπεκίρ Μποζντάγ, ήρθε απόψε η οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας. «Η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει περάσει πολλά από πραξικοπήματα, όπως και η Τουρκία. Αναφορικά με την έκδοση εγκληματιών, υπάρχουν διεθνείς νόμοι. Ως μία χώρα που έχει πληρώσει μεγάλο τίμημα από τα πραξικοπήματα, πρέπει οι πραξικοπηματίες τρομοκράτες να επιστρέφονται στην Τουρκία. Η Ελλάδα προστατεύει γκιουλενιστές τρομοκράτες που προέβησαν σε απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία» δήλωσε ο Μποζντάγ, ο οποίος δεν δίστασε να εξαπολύσει προσωπική επίθεση στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ισχυριζόμενος ότι είχε δώσει ...τον λόγο του για την έκδοσή τους στην Τουρκία.

«Το ελληνικό κράτος τους παρέχει στήριξη. Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρούσαμε ότι έδωσε λόγο αντρίκιο. Αλλά δεν τους επέστρεψε. Σε αυτή την υπόθεση υπάρχει κατεύθυνση από την πολιτική ηγεσία», είπε ο Μπεκίρ Μποζντάγ, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Ζαχαράκη.

Ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος προχώρησε, όμως, ακόμη παραπέρα, αφήνοντας υπονοούμενα για επανάληψη μία επιχείρησης των μυστικών υπηρεσιών για την απαγωγή τους, όπως έγινε πρόσφατα με “γκιουλενιστές” στο Κόσοβο. «Θέλω ειδικά να δηλώσω ότι: Ας κάνουν ό,τι θέλουν, εμάς το καθήκον μας είναι αυτούς τους πραξικοπηματίες γκιουλενιστές στρατιωτικούς να τους βρούμε και να τους φέρουμε “πακέτο” στην Τουρκία. Όπου κι αν πάνε, θα τους ακολουθούμε και αργά ή γρήγορα θα τους συλλάβουμε και θα τους παραδώσουμε στην τουρκική δικαιοσύνη». 

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, οι Τούρκοι στρατιωτικοί θα διαμένουν σε απόρρητη τοποθεσία, υπό καθεστώς αυστηρότατης φύλαξης. Όπως είναι γνωστό, πρόσφατα από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, κρίθηκε οριστικά και αμετάκλητα ότι είναι συνταγματική και νόμιμη χορήγηση ασύλου στον έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, τον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, με το οποίο οι οκτώ αξιωματικοί είχαν έρθει στην Ελλάδα, λίγες μέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην γείτονα χώρα τον Ιούνιο του 2016.

Έτσι, όταν η απόφαση αυτή της Ολομέλειας του ΣτΕ που αφορά τον έναν από τους οκτώ στρατιωτικούς, δημοσιευθεί, θα καταλάβει και τους υπόλοιπους, καθώς η υπόθεση έχει εισαχθεί στο ΣτΕ με το θεσμό της πρότυπης δίκης (πολιτική απόφαση), σύμφωνα με το νόμο 3900/2010. Κατά συνέπεια όταν η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ καθαρογραφεί και δημοσιευθεί επισήμως θα χορηγηθούν στον συγκυβερνήτη ταξιδιωτικά έγγραφα και έτσι θα μπορεί να ταξιδεύσει στην Ευρώπη. Στη συνέχεια, το ίδιο θα γίνει και με τους υπόλοιπους επτά Τούρκους αξιωματικούς, εφόσον εκδοθούν οι αναμενόμενες αποφάσεις της Επιτροπής Ασύλου, με τις οποίες θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις τους για χορήγηση ασύλου.

Σιμορέλης: Αν τολμήσουν οι Τούρκοι να απαγάγουν τους «8» θα τους σπάσουμε τα χέρια

«Εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει δέσμευση του πρωθυπουργού προς τον Ερντογάν για τους 8. Οι Τούρκοι κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο. Ούτε δίκαιο είναι, ούτε και σωστό αλλά ούτε και μπορούν. Αν το τολμήσουν θα τους σπάσουμε τα χέρια», δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σιμορέλης.  

Κουμουτσάκος: απαράδεκτες oι δηλώσεις Μποζντάγ 

«Οι δηλώσεις του Αντιπροέδρου και εκπροσώπου της τουρκικής κυβέρνησης για τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης για τους "8", προσβάλλουν την αρχή του κράτους δικαίου. Είναι θρασείες και εμπρηστικές και για αυτό απόλυτα απαράδεκτες», ήταν το σχόλιο, μέσω Twitter, του Τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου. 

Κίνημα Αλλαγής: οι απειλές για πειρατικές ενέργειες δεν περνούν 

Σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής σημειώνει ότι «οι δηλώσεις του εκπροσώπου της Tουρκικής κυβέρνησης Μπ. Μποζντάγ είναι εντελώς απαράδεκτες. Οι απειλές για πειρατικές ενέργειες απαγωγής των Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, παραπέμπουν σε συμπεριφορές περασμένων αιώνων και όχι σε ένα κόσμο που βασίζεται σε αρχές και κανόνες κι εκθέτουν την ίδια τη χώρα του, που δηλώνει ότι επιθυμεί να έχει ευρωπαϊκή προοπτική».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα