Τιμολόγια ρεύματος: Η ζώνη χαμηλής χρέωσης θα μετακομίσει το μεσημέρι – Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Τιμολόγια ρεύματος: Η ζώνη χαμηλής χρέωσης θα μετακομίσει το μεσημέρι – Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Ζήτημα λίγων εβδομάδων θεωρείται πλέον η υιοθέτηση φθηνού τιμολογίου ρεύματος κατά τις μεσημεριανές ώρες. Η ζώνη χαμηλής χρέωσης, που έως σήμερα «ενεργοποιείται» νύχτα, θα πάψει να υφίσταται το διάστημα από τις 11 το βράδυ έως και τις 7 το πρωί και θα «μετακομίσει» το … μεσημέρι.

Εξέλιξη που θα ανατρέψει τον προγραμματισμό χιλιάδων νοικοκυριών -ειδικά των ζευγαριών που εργάζονται εκείνες τις ώρες- και θα «φουσκώσει» τους λογαριασμούς, τους οποίους πληρώνουν.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας «ζυγίζει» τα δεδομένα που θα προκύψουν από την εφαρμογή του φθηνού τιμολογίου το μεσημέρι αντί για τις νυχτερινές ώρες, με τις σχετικές αποφάσεις να μην έχουν «κλειδώσει» οριστικά, εντούτοις όπως όλα δείχνουν κατά τους αρμόδιους τα «κέρδη» θα είναι περισσότερα από τις ζημιές, σύμφωνα με το enikonomia.gr.

Ποιοι «κερδίζουν» από τη «μετακόμιση» της ζώνης χαμηλής χρέωσης 
Και αυτό γιατί μπορεί μια μερίδα νοικοκυριών να βγει «χαμένη» από αυτή την «μετακόμιση» της ζώνης χαμηλής χρέωσης στο ρεύμα, ειδικά όσοι εργάζονται τις μεσημεριανές ώρες, από την άλλη όμως θα υπάρξουν και αυτοί που κερδίζουν με τα οφέλη να φαίνεται πως θα είναι πολύ μεγαλύτερα για ολόκληρο το φάσμα της οικονομίας, πάντα βάσει των εκτιμήσεων του αρμόδιου Υπουργείου.

Μάλιστα, η αλλαγή που θα γίνει επί της ουσίας θα αναμορφώσει το σύστημα διάθεσης «πράσινης» ενέργειας.

Όλα ξεκινούν από την παραγωγή ρεύματος μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Κατά τις μεσημεριανές ώρες έχουμε υψηλά ποσοστά «πράσινης» ενέργειας να εισέρχονται στο σύστημα κυρίως από τα φωτοβολταϊκά, χωρίς όμως να υπάρχει και η ανάλογη κατανάλωση.

Με άλλα λόγια, οι «πράσινες μεγαβατόρες» πάνε στα αζήτητα.

Έτσι, οι παραγωγοί ΑΠΕ το μεσημέρι είναι αναγκασμένοι να διαθέτουν σε πολύ φθηνές τιμές την ενέργεια που παράγουν, με τα έσοδά τους να είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

Αν αυτό συνεχιστεί δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και θα αντιμετωπίσουν αργά ή γρήγορα την πιθανότητα να καταστούν μη βιώσιμοι.

Η «μεταφορά» του «προνομιακού» φθηνού τιμολογίου κατά τις μεσημεριανές ώρες, θεωρείται πως θα αυξήσει την ζήτηση για ενέργεια, επιτρέποντας έτσι στους παραγωγούς ΑΠΕ να βάλουν «φρένο» στην «κατρακύλα» των τιμών που πωλούν το προϊόν τους.

Επιπλέον, υπάρχει και ο κίνδυνος blackout λόγω της… υπερπαραγωγής ενέργειας, καθώς εφόσον δεν υπάρχει η αντίστοιχη κατανάλωση προκαλούνται ανισορροπίες στο σύστημα.

«Κοσμογονικές» αλλαγές με μειώσεις τιμών για νοικοκυριά 
Ανατροπές όμως θα φέρει και στις βιομηχανίες, όπως και τις εμπορικές δραστηριότητες η υιοθέτηση του φθηνού νυχτερινού τιμολογίου κατά τις μεσημεριανές ώρες: Σήμερα, βιομηχανία και εμπόριο έχουν τιμολόγια και κόστη στο ρεύμα που προσομοιάζουν με αυτά ενός νοικοκυριού, ανεβάζοντας έτσι και το κόστος του τελικού προϊόντος.

Εφόσον, η φθηνή τιμολόγηση ισχύσει το μεσημέρι -και δεδομένου ότι πρόκειται για ώρες αιχμής για τις εν λόγω δραστηριότητες- το κόστος παραγωγής και λειτουργίας θα περιοριστεί αισθητά, με ότι αυτό βεβαίως συνεπάγεται στις τιμές που θα πρέπει να πληρώνει τελικά ο καταναλωτής ενός βιομηχανικού προϊόντος ή μιας εμπορικής υπηρεσίας.

Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα το κόστος ενέργειας για την παραγωγή του ίδιου βιομηχανικού προϊόντος στην Ελλάδα είναι 95 ευρώ η ηλεκτρική μεγαβατόρα, στην Γερμανία 44 ευρώ και την Γαλλία μόλις 30 ευρώ.

Πέρα όμως από την εφαρμογή της ζώνης χαμηλής χρέωσης το μεσημέρι, το Υπουργείο θα ενθαρρύνει και την υιοθέτηση των Διμερών Συμβάσεων Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ή PowerPurchaseAgreements – PPAs) ανάμεσα στους «πράσινους» παραγωγούς και τους βιομηχανικούς και εμπορικούς καταναλωτές.

Για τους ίδιους τους παραγωγούς ΑΠΕ, το κυριότερο όφελος συνίσταται στο ότι τα λεγόμενα PPAs εξασφαλίζουν τραπεζική χρηματοδότηση για τα έργα τους, καθώς μπορούν εύκολα να προβλεφθούν οι μελλοντικές ταμειακές ροές των έργων, ενώ καθίστανται και βιώσιμοι.

Από την άλλη οι καταναλωτές (βιομηχανία – εμπόριο) μέσω των PPAs φαίνεται πως αντισταθμίζουν τους όποιους κινδύνους από τις αυξομειώσεις των τιμών ενέργειας, καθώς αυτά εγγυώνται μια σταθερή τιμή για όποιο διάστημα συμφωνηθεί (πχ έναν χρόνο) και σε χαμηλά επίπεδα, ειδικά από την στιγμή που όπως προαναφέρθηκε κατά τις μεσημεριανές ώρες υπάρχει υπερπαραγωγή «πράσινης» ενέργειας.

Με όλα αυτά τα δεδομένα, το κόστος λειτουργίας για βιομηχανίες και εμπόριο θα περιοριστεί αισθητά και άρα και τα προϊόντα που καταναλώνονται από τα ράφια των supermarketθα πρέπει να γίνουν πολύ φθηνότερα.

Όλα βέβαια σε θεωρητικό επίπεδο και αρκεί να λειτουργήσει στην πράξη το εν λόγω σενάριο, που δεν αφορά όπως αναλύθηκε απλά και μόνον την υιοθέτηση φθηνών χρεώσεων το μεσημέρι αντί για το βράδυ, αλλά θα φέρει «κοσμογονικές» αλλαγές στα κόστη ενέργειας, τις οποίες επιβάλλεται να «καρπωθούν» και τα νοικοκυριά.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένες συμφωνίες (PPAs) αφορούν ενέργεια που έχει «πράσινη» προέλευση.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα