ΔΥΠΑ: Πρόγραμμα εργασιακής εμπειρίας για 25.000 ανέργους 18 έως 29 ετών

ΔΥΠΑ: Πρόγραμμα εργασιακής εμπειρίας για 25.000 ανέργους 18 έως 29 ετών

Πρόγραμμα της ΔΥΠΑ προωθεί την ένταξη 25.000 νέων πτυχιούχων 18 έως 29 ετών στην αγορά εργασίας 

Νέο πρόγραμμα εργασιακής εμπειρίας για ανέργους 18 ως 29 ετών που χρηματοδοτείται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους (ΕΣΠΑ) με 200 εκατ. ευρώ, προβλέπει απασχόληση για 25.000 ανέργους με πρακτική άσκηση 7 μηνών σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και αμοιβή ίση με τον κατώτατο μισθό.

Είναι από τα μεγαλύτερα προγράμματα απασχόλησης -μετά από αυτά της κοινωφελούς εργασίας- που χρηματοδοτούνται με ευρωπαϊκούς πόρους.

Τη σχετική απόφαση υπέγραψαν η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκος Παπαθανάσης.

Σκοπός του προγράμματος είναι η προώθηση της ένταξης στην αγορά εργασίας νέων 18 ως 29 ετών πτυχιούχους αλλά και απόφοιτους υποχρεωτικής εκπαίδευσης, με ανοιχτή ημερομηνία υποβολής αιτήσεων έως την εξάντληση του αριθμού των θέσεων.

Η αμοιβή και η ασφάλιση των ανέργων κατά το διάστημα της απασχόλησής τους καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το πρόγραμμα. Στους ωφελούμενους ανέργους καταβάλλεται από τη ΔΥΠΑ, μηνιαία αποζημίωση ίση με το νόμιμο κατώτατο μισθό και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας και για το χρόνο συμμετοχής τους στο πρόγραμμα υπάγονται στη μικτή ασφάλιση του ΕΦΚΑ.

Στις επιχειρήσεις που θα προσλάβουν τους ανέργους για πρακτική άσκηση δεν καταβάλλεται αποζημίωση, καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν το εργατικό τους δυναμικό με μηδενικό κόστος. Ωστόσο τίθεται ως προϋπόθεση οι θέσεις που θα καλύψουν με τους ανέργους που θα προσλάβουν «δωρεάν» να μην είναι σε αντικατάσταση απολύσεων ή αποχωρήσεων, αλλά επιπλέον των υπαρχόντων θέσεων εργασίας.

Η ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων από τις επιχειρήσεις θα ανακοινωθεί από τη ΔΥΠΑ. Το πρόγραμμα θα είναι ανοιχτό έως ότου προσληφθούν και οι 25.000 άνεργοι για το 7μηνο της πρακτικής άσκησης. Τα 200 εκατ. ευρώ του προγράμματος θα είναι διαθέσιμα ως τις 31/12/2029.

Πηγή: tromaktiko.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα