Ακρίβεια: Την άνοιξη θα φανεί ο αντίκτυπος των μέτρων που υιοθετήθηκαν για την καταπολέμησή της

Ακρίβεια: Την άνοιξη θα φανεί ο αντίκτυπος των μέτρων που υιοθετήθηκαν για την καταπολέμησή της

Σε δυο σχεδόν μήνες από τώρα - τον Μάρτιο - πρόκειται να δουν οι καταναλωτές που δεν αντέχουν άλλο από την ακρίβεια, τις μειώσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ, με τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Επιπλέον υπομονή, από τους ήδη βαριά χτυπημένους από την ακρίβεια καταναλωτές, ζητεί η κυβέρνηση μετά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε με στόχο την μείωση των τιμών.

Από Μάρτη, θα «δουν»… καλοκαίρι στα πορτοφόλια τους. Μέχρι τότε, μετράνε μεγάλες απώλειες από το εισόδημά τους για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

60 ευρώ την εβδομάδα για γάλα

Σαν… χρυσόσκονη, το βρεφικό γάλα στο μπιμπερό, είναι το μεγαλύτερο ίσως έξοδο μια νέας οικογένειας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης προανήγγειλε πρόστιμα για τις εταιρείες που εισάγουν και διαθέτουν το βρεφικό γάλα στη χώρα μας, πιο ακριβά από την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Ήδη έχουν αποσταλεί εκθέσεις ελέγχου της ΔΙΜΕΑ προς αυτές τις εταιρείες, αυτός ο έλεγχος διαρκεί τουλάχιστον ενάμιση με δύο μήνες και φυσικά, εφόσον υπάρχουν παραβιάσεις του νόμου, θα επιβληθούν και πρόστιμα τα οποία θα ανακοινώσουμε τις επόμενες λίγες ημέρες», δήλωσε ο Κώστας Σκρέκας, υπουργός Ανάπτυξης.

Μια συνηθισμένη συσκευασία βρεφικού γάλακτος 800ml πωλείται σήμερα περίπου στα 24 ευρώ. Με το πλαφόν του 7% στο κέρδος που επιβάλλεται με τα νέα μέτρα το υπουργείο ελπίζει να δει στα ράφια ο καταναλωτής μια μείωση έως και 20% , δηλαδή να πέσει η τιμή ακόμη και κάτω από τα 20 ευρώ.

«Καίνε» οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και των απορρυπαντικών
Συνεχείς οι ανατιμήσεις στα απορρυπαντικά, τινάζουν στον αέρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με τη χαρτογράφηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού: από τον Φεβρουάριο του 2022 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023 τα απορρυπαντικά ανατιμήθηκαν κατά 16%.

Τα μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης, περιλαμβάνουν και νωπά τρόφιμα, τα οποία σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Μέσα σε ένα χρόνο ανατιμήθηκαν τα ΦΡΟΥΤΑ κατά 12%, τα λαχανικά κατά 10,8% και τα κρέατα κατά 8,1%.

Όμως οι επαγγελματίες των τροφίμων δεν είναι αισιόδοξοι ότι τα μέτρα θα οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση.

Οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές θα επηρεάσουν τις τιμές σε περίπου 1.500 κωδικούς προϊόντων, που θα υποχωρήσουν κατά 15%-20%.

Μέχρι τότε πάντως, οι καταναλωτές θα πρέπει επιδείξουν ιώβειο υπομονή.

Πηγή: megatv.com

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα