Επίδομα 600 ευρώ: Με κωδικούς Taxisnet η αίτηση για ρεύμα - Οδηγίες

Επίδομα 600 ευρώ: Με κωδικούς Taxisnet η αίτηση για ρεύμα - Οδηγίες

Μέσω ειδικής πλατφόρμας θα γίνεται η δήλωση για το επίδομα έως 600 ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές πρώτης κατοικίας με οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ.

Το επίδομα που θα φτάνει τα 600 ευρώ θα προκύπτει από τους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022.

Σημαντική λεπτομέρεια είναι πως για την είσπραξη του ποσού αυτού έχει σημασία η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και όχι η περίοδος κατανάλωσης.

Το ποσό θα επιστραφεί στους λογαριασμούς IBAN των δικαιούχων και θα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο.

Τόσο ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης όσο και ο ΓΓ Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Θάνος Πετραλιάς ανέλυσαν τα βήματα που θα πρέπει να κάνει ο δικαιούχος για να κάνει την αίτηση στην ειδική πλατφόρμα.

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα - Πότε μπαίνουν τα χρήματα
Ο σχεδιασμός είναι να ανοίξει η πλατφόρμα αρχές Ιουνίου, καθώς θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και ο λογαριασμός που εκδόθηκε τον Μάιο. Τα χρήματα, σύμφωνα πάντα με τον κ. Πετραλιά, θα πιστωθούν μέσα στον Ιούνιο

Με κωδικούς Taxisnet η αίτηση στην πλατφόρμα
Για να κάνουν αίτηση οι δικαιούχοι, είτε ενοικιαστές είτε ιδιοκτήτες, θα μπαίνουν στην ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί και με κωδικούς Taxisnet, που θα αντλούνται από την ΑΑΔΕ, θα κάνουν τα εξής βήματα:

Στην πρώτη σελίδα θα εμφανίζεται η πρώτη κατοικία, όπως είναι δηλωμένη στο Ε1.
Αν είναι η σωστή, θα πατούν ναι και θα προχωρούν στο επόμενο βήμα.
Αν δεν είναι, θα έχουν τη δυνατότητα να επικαιροποίησουν τα στοιχεία τους, δηλώνοντας τη νέα κύρια κατοικία.
Καθώς τα χρήματα θα κατατίθενται στον λογαριασμό, θα υπάρξει πρόβλεψη για δήλωση του IBAN πριν το κλείσιμο της πλατφόρμας.

Επίσης στην πρώτη σελίδα θα εμφανίζεται το ρολόι και το ποσοστό χρήσης συνιδιοκτησίας.

Σε αυτά δεν θα χρειάζεται να δηλώνει κάτι ο πολίτης, καθώς τα στοιχεία θα αντλούνται κατευθείαν από τους παρόχους.

Συγκεκριμένα θα αντλούνται κάθε μήνα τα εξής στοιχεία:

Ρήτρα αναπροσαρμογής
Την έκπτωση που έχει δώσει το κράτος
Και την έκπτωση που έχει δώσει ο ίδιος ο πάροχος
Το καθαρό ποσό που θα λάβετε πιθανότατα δεν θα εμφανίζεται στην πλατφόρμα στο τέλος της αίτησης. Μένει, ωστόσο, να διευκρινιστεί.

Πώς υπολογίζετε το ποσό που θα πάρετε
Το επίδομα θα ξεκινά από 18 ευρώ και θα φτάνει μέχρι τα 600 ευρώ. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να αφαιρέσουν αρχικά το ποσό της επιδότησης που ήδη έχουν λάβει από το συνολικό ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής και στη συνέχεια να υπολογίσουν από το ποσό που θα μείνει το 60%. Αυτά θα είναι και τα χρήματα που θα λάβουν. Πιο αναλυτικά:

 
Εάν είχατε ρήτρα αναπροσαρμογής έφτασε αθροιστικά τα 1.500 ευρώ και λάβατε επιδότηση 500 ευρώ, απομένουν 1.000 ευρώ επιβάρυνσης που απομένει. Το 60% είναι επιδότηση 600 ευρώ.

Ο «κόφτης» στο επίδομα ρεύματος
Αν πάλι η ρήτρα αναπροσαρμογής στον λογαριασμό ήταν διπλάσια της προαναφερθείσας, δηλαδή φτάσει τα 3.000 ευρώ, και η επιδότηση ήταν 1.000 ευρώ, το 60% των 2.000 ευρώ που απομένουν δεν σημαίνει ότι θα οδηγήσει σε επιδότηση ύψους 1.200 ευρώ. Εδώ, ενεργοποιείται «κόφτης» και ο καταναλωτής θα λάβει 600 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα