Ποια είναι η ιδανική διαφορά ηλικίας για ένα ζευγάρι - Τι λέει έρευνα

Ποια είναι η ιδανική διαφορά ηλικίας για ένα ζευγάρι - Τι λέει έρευνα

Μπορεί πολλοί να ισχυρίζονται ότι ο έρωτας χρόνια δεν κοιτά, αλλά σύμφωνα με έρευνα, η διαφορά ηλικίας παίζει ρόλο στη διάρκεια μιας σχέσης.

Η ιδέα του να βγαίνετε με κάποιον σημαντικά μεγαλύτερο (ή μικρότερο) από εσάς εξακολουθεί να εγείρει αρκετές αντιδράσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα: ο σάλος γύρω από το ιστορικό των ραντεβού του Leonardo DiCaprio ή ο Robert De Niro που έγινε πρόσφατα πατέρας σε ηλικία 79 ετών. Η σύντροφος του De Niro, Tiffany Chen, είναι 45 ετών, ενώ ο DiCaprio, 48 ετών, είναι γνωστό πως προτιμά να βγαίνει με άτομα κάτω των 25 ετών.

Όταν ο 45χρονος πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron εξελέγη το 2017, ο κόσμος σοκαρίστηκε από το γεγονός ότι η σύζυγός του, Brigitte Trogneux, ήταν 25 χρόνια μεγαλύτερή του και σήμερα είναι 70 ετών.

Εκείνη την εποχή, ο Macron είχε μιλήσει για τη διεθνή εμμονή με τη διαφορά ηλικίας μεταξύ του ιδίου και της συντρόφου του.

«Αν ήμουν 20 χρόνια μεγαλύτερος από τη σύζυγό μου, κανείς δεν θα σκεφτόταν ούτε για ένα δευτερόλεπτο ότι δεν θα μπορούσαμε να είμαστε νόμιμα μαζί», είχε δηλώσει στη Le Parisien.

«Είναι επειδή είναι 20 χρόνια μεγαλύτερη από μένα που πολλοί άνθρωποι λένε, “αυτή η σχέση δεν μπορεί να είναι βιώσιμη, δεν μπορεί να είναι δυνατή”».

Αν και πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις στον κανόνα, οι έρευνες έχουν δείξει ότι σχέσεις με συγκεκριμένες ηλικιακές διαφορές είναι πιο πιθανό να καταλήξουν σε χωρισμό.

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα, όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά ηλικίας τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα χωρισμού.

Αφού ανέλυσαν στοιχεία από 3.000 άτομα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ζευγάρια με διαφορά ηλικίας πέντε ετών έχουν 18% περισσότερες πιθανότητες να χωρίσουν σε σχέση με τα άτομα της ίδιας ηλικίας.

Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 39% για ζευγάρια με διαφορά ηλικίας 10 ετών και στο 95% για εκείνους που τους «χωρίζουν» δύο δεκαετίες. Για εκείνους που έχουν διαφορά 30 ετών, η πιθανότητα για διαζύγιο είναι 172% υψηλότερη από τους συνομήλικους.

Οπότε, ποια είναι ιδανική διαφορά ηλικίας;

Όσο για την «ιδανική» διαφορά ηλικίας, σε αντίθεση με την δημοφιλή πεποίθηση που θέλει τα ζευγάρια να έχουν αρκετά χρόνια διαφορά για να ευδοκιμήσει η σχέση, οι ερευνητές θεωρούν ότι είναι ο ένας χρόνος. Σε αυτή την περίπτωση, οι πιθανότητες χωρισμού είναι μόλις 3%, σε σύγκριση με ένα συνομήλικο ζευγάρι ή ένα ζευγάρι με πολλά χρόνια διαφορά ηλικίας.

«Μπορεί απλώς οι τύποι των ζευγαριών με αυτά τα χαρακτηριστικά να είναι πιο πιθανό να χωρίσουν για άλλους λόγους», δήλωσε ο Hugo Mialon, ένας από τους ερευνητές της μελέτης.

Η ίδια έρευνα κατέληξε πως όσο περισσότερο είναι μαζί το ζευγάρι, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες διαζυγίου. Συγκεκριμένα, αυτοί που μετρούσαν πέντε χρόνια σχέσης ήταν 76% λιγότερο πιθανό να χωρίσουν.

πηγή: marieclaire.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα