Lockdown: Δώρο ή κατάρα για τους εσωστρεφείς; Η απάντηση θα σας εκπλήξει

Lockdown: Δώρο ή κατάρα για τους εσωστρεφείς; Η απάντηση θα σας εκπλήξει

Υπάρχουν οι άνθρωποι που παίρνουν ενέργεια και ζωή από τις κοινωνικές τους συναναστροφές και αυτοί που προτιμούν να περνούν ήρεμες στιγμές στην ασφάλεια του σπιτιού τους με τους λιγοστούς ανθρώπους που έχουν επιλέξει να συναναστρέφονται. Η σύγκριση των εξωστρεφών χαρακτήρων με τους πιο εσωστρεφείς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους αποτελούν το βασικό άξονα για το χαρακτήρα ενός ατόμου και έχουν απασχολήσει τους ψυχολόγους. Μάλιστα, στην προκειμένη περίπτωση των μέτρων περιορισμού θα υποθέταμε ότι οι εσωστρεφείς ένιωθαν καλύτερα και πιθανότατα θα είχαν λιγότερες ψυχολογικές μεταπτώσεις λόγω του εγκλεισμού και της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Είναι όμως όντως έτσι;

Σύμφωνα όμως με άρθρο της ψυχολόγου Lis Kiu από το Πανεπιστήμιο De Montfort στο The Conversation και τα στοιχεία επιστημονικών ερευνών, τα πράγματα εντελώς διαφορετικά απ’ ότι θα περιμέναμε.

H διαχειριση του lockdown

Στην ψυχολογία, η εξωστρέφεια συνδέεται με περισσότερη ευεξία, ευτυχία και ισορροπήμενη ψυχική υγεία. Παρά τον περιορισμό των κοινωνικών μας επαφών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κάτι που ίσως θα λέγαμε ότι ταιριάζει περισσότερο στους εσωστρεφείς χαρακτήρες, τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η ευημερία των εξωστρεφών ατόμων δεν κλονίστηκε κατά τη διάρκεια των διαδοχικών lockdowns. Τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας ανέδειξαν ότι τα lockdowns δεν είναι ακριβός ο… παράδεισος για τους εσωστρεφείς μιας και αυτό το χαρακτηριστικό του χαρακτήρα τους συνδέθηκε με αυξημένο άγχος, μοναξιά και συμπτώματα κατάθλιψης. Στον αντίποδα, οι εξωστρεφείς παρουσιάσαν χαμηλότερα επίπεδα άγχους και μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν ψυχικές διαταραχές κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνονται και από μια πρόσφατη διαχρονική μελέτη που εξέτασε 484 φοιτητές κολεγίων της Αμερικής κατά το εαρινό εξάμηνο του 2020, εποχή που συνέπεσε με ένα καθολικό, σχεδόν παγκόσμιο lockdown. Όσο βυθιζόμασταν βαθύτερα στη νέα πραγματικότητα, τα εσωστρεφή άτομα βιώναν αυξημένο άγχος, σε αντίθεση με τους εξωστρεφείς φοιτητές οι οποίοι δήλωσαν μείωση του άγχους τους. Το ενδιαφέρον όμως είναι το τι συνέβη με τη διάθεσή τους, καθώς η κατάσταση αντιστράφηκε: οι εξωστρεφείς παρουσίασαν μείωση της καλής διάθεσης στην αρχή της πανδημίας, ενώ οι εσωστρεφείς παρουσίασαν ελαφρώς βελτιωμένη διάθεση. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι παρά την πτώση της διάθεσης των εξωστρεφών χαρακτήρων, ανέφεραν ακόμη μια γενικά πιο θετική διάθεση από τους εσωστρεφείς συνομηλίκους τους.

Πώς εξηγείται αυτό το φαινόμενο

Το κλειδί για την ερμηνεία αυτών των ευρημάτων βρίσκεται στον τρόπο ζωής τόσο των εξωστρεφών χαρακτήρων όσο κα των εσωστρεφών. Παρά τον εγκλεισμό, για τους εξωστρεφείς οι δίαυλοι επικοινωνίας παρέμειναν ανοιχτοί με τη χρήση της τεχνολογίας ακόμα κι αν διέμεναν μόνοι τους, οπότε δεν έχασαν την επαφή με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Παράλληλα, οι εσωστρεφείς, μπορεί αρχικά να αγκάλιασαν με χαρά τη συνθήκη, όμως στην πορεία να μην βρήκαν την πολυπόθητη ηρεμία σε περίπτωση για παράδειγμα που δεν κατοικούσαν μόνοι τους.

Κοινώς, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι παρόλο τα περιοριστικά μέτρα, οι εξωστρεφείς συνέχισαν να κάνουν τις δραστηριότητες που γεμίζουν τις μπαταρίες τους και τους κάνει να νιώθουν καλά: να βρίσκουν υποστήριξη στον κοινωνικό τους περίγυρο και να διατηρούν τις υγιείς τους συνήθειες. Μια σχετική έρευνα πρόσφατα μάλιστα διερεύνησε τη διαχείριση κρίσεων από τους εξωστρεφείς και διαπίστωσε ότι η εξωστρέφεια σχετίζεται με περισσότερες στρατηγικές αντιμετώπισης προβλημάτων, όπως η αναζήτηση συναισθηματικής υποστήριξης. Αυτά τα μοτίβα σχετίζονται με την τεκμηριωμένη σχέση εξωστρέφειας και περισσότερης αισιοδοξίας.

Παρόλα αυτά, δε θα πρέπει να σταθούμε μόνο σε αυτά τα χαρακτηριστικά, καθώς η προσωπικότητές μας δεν είναι επίπεδες αλλά σφαιρικές και πολύπλευρες. Αν και η εξωστρέφεια ή εσωστρέφεια μπορεί να δώσει κάποια στοιχεία για την αντιμετώπιση των κρίσεων όπως είναι τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας, εκλείπει η πολυπλοκότητα της ανθρώπινης συμπεριφοράς  που οι ψυχολόγοι συνεχίζουν να μελετούν με ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

https://ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα