Το μυστικό που θα βελτιώσει τη σχέση σας

Το μυστικό που θα βελτιώσει τη σχέση σας

Είτε γνωρίζεστε εδώ και λίγο καιρό, είτε συζείτε είτε είστε παντρεμένοι χρόνια, ίσως αναζητάτε τρόπους για να βελτιώσετε τη σχέση που έχετε. Σε αντίθεση με τις ιστορίες αγάπης και τις ρομαντικές κωμωδίες στις οποίες μετά από μία ή δύο συγκρούσεις, όλα επιλύονται, η διατήρηση μιας ακμάζουσας σχέσης χρειάζεται κάποια προσπάθεια. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι περίπλοκο ή πρωτότυπο.

Με τις αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις και τη ρουτίνα της καθημερινότητας, είναι κατανοητό μερικές φορές η βελτίωση της σχέσης σας να βρίσκεται στο κάτω μέρος της λίστας σας. Ακριβώς επειδή καλείστε να ανταπεξέλθετε σε όλες τις ευθύνες της ζωής – δουλειά, παιδιά, οικογένεια και φίλους – μπορεί να αισθάνεστε απλώς κουρασμένοι. Ειδικά σε δύσκολες περιόδους, όπως αυτή που διανύουμε, είναι ευκολότερο να αποφύγετε να επιλύσετε τα οποιαδήποτε ζητήματα της σχέσης σας.

Σίγουρα υπάρχουν μερικές δοκιμασμένες και αποτελεσματικές μέθοδοι που λειτουργούν όσον αφορά στη βελτίωση των σχέσεων: ακούστε ενεργά τον σύντροφό σας, περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί, ενδιαφερθείτε για τη σεξουαλική σας ζωή, διώξτε τις συνεχείς έγνοιες για τη δουλειά και φροντίστε να συμπεριφέρεστε πάντα με αλληλοσεβασμό.

Κι ενώ όλα τα παραπάνω είναι γνωστό ότι αποτελούν βασικά στοιχεία μιας υγιούς σχέσης, υπάρχει ένα μυστικό που μπορεί να κάνει τη διαφορά στη σχέση σας.

Το μυστικό που θα βελτιώσει τη σχέση σας
Μπορεί να σας ακούγεται αντισυμβατικό, όμως ένα διάλειμμα από τον σύντροφό σας μπορεί να ενισχύσει τη σχέση σας. Φυσικά, δεν εννοούμε να σταματήσετε να έχετε κοινές δραστηριότητες, να μένετε μαζί ή να μην απαντάτε στις κλήσεις του, αλλά να βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας. Άλλωστε, όλοι χρειαζόμαστε τον δικό μας χώρο και ποιοτικό χρόνο εκτός σχέσης. Οι σύμβουλοι γάμου μάς υπενθυμίζουν ότι αξίζουμε χρόνο μόνο με τον εαυτό μας.

Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια και σύμβουλο σχέσεων, Esther Perel, όταν ανάμεσα σε ένα ζευγάρι υπάρχει υπερβολική οικειότητα, δεν είναι η έλλειψη εγγύτητας αλλά η υπερβολική εγγύτητα που εμποδίζει τη μεταξύ τους επιθυμία. Η ανάγκη μας για συνύπαρξη υπάρχει παράλληλα με την ανάγκη μας για ατομικότητα. Έτσι, η ατομικότητά μας αποτελεί προϋπόθεση για τη σύνδεση: αυτό είναι το βασικό παράδοξο της οικειότητας και του έρωτα.

Όταν περνάτε χρόνο ξεχωριστά από τον σύντροφό σας, έχετε τη δυνατότητα να εστιάσετε στον εαυτό σας, τις ανάγκες σας και τα θέλω σας.
Παράλληλα, διατηρείτε την ανεξαρτησία σας εντός των ορίων μιας σχέσης. Και βασική προϋπόθεση για μια καλή σχέση είναι και οι δύο σύντροφοι να εξελίσσονται τόσο μαζί όσο και ατομικά. Όσο τα άτομα νιώθουν ότι εξελίσσονται, η ίδια η σχέση ωφελείται. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι το «κλειδί» για μια μακροχρόνια και επιτυχημένη σχέση.

Είτε αυτό σημαίνει να περάσετε χρόνο μόνοι σας για να διαβάσετε ή να κάνετε μια βόλτα στο πάρκο, δοκιμάστε το. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να εκνευρίζεστε λιγότερο από τις ενοχλητικές συνήθειες του συντρόφου σας, να παρατηρήσετε ότι είστε πιο υπομονετική και ότι αισθάνεστε ανανεωμένη. Ο σύντροφός σας θα έχει επίσης την ευκαιρία να ασχοληθεί με ό,τι τον ευχαριστεί. Επιπλέον, θα έχετε νέα θέματα συζήτησης με τον σύντροφό σας και θα φέρετε μια νέα δυναμική στη σχέση σας.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτήν την περίοδο, καθώς μπορεί να περνάτε πολύ περισσότερο χρόνο μαζί στο σπίτι λόγω πανδημίας.

vita.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα