Μα γιατί λέμε ζεστό σκυλί το hot dog; Το έχεις ψάξει;

Μα γιατί λέμε ζεστό σκυλί το hot dog; Το έχεις ψάξει;

Ρώτησε το 8χρονο γιατί λέμε ζεστό σκυλί το hot dog; Τι του απαντάς τώρα; Ότι έχει δίκιο, έχει, ότι δεν ήξερα να του απαντήσω όμως; Δικαιολογούμαι; Όχι, αλλά το έψαξα

Όλοι έχουμε φάει ένα Hot Dog, άλλοι έστω μια φορά κι άλλοι έχουμε γίνει φανατικοί του «ζεστού σκύλου», όπως είναι κι η μετάφρασή του στα ελληνικά. Πόσοι όμως γνωρίζουμε την ιστορία του και τί τρώμε;

Τι είναι λοιπόν το Hot dog; 

Είναι ένα είδος ζεστού σάντουιτς που αποτελείται συγκεκριμένα από μακρόστενο αφράτο ψωμί με λουκάνικο. Εκείνο όμως που το νοστιμίζει είναι η γενναία δόση κυρίως μουστάρδας και κέτσαπ, καθώς κι η προσθήκη κρεμμυδιών ή λάχανου ή μιας σαλάτας μαριναρισμένων λαχανικών.

Η γεύση του είναι αξεπέραστη και γι’ αυτό στις Ηνωμένες Πολιτείες, τόπος προέλευσής του, το hot dog έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις, αφήνοντας πίσω το χάμπουργκερ, αφού εκτιμάται ότι κάθε χρόνο καταναλώνονται πάνω από 20 δισεκατομμύρια.

Το hot dog αποτελείται συνήθως από λουκάνικο Φρανκφούρτης ή χωριάτικο, σε ζεστό ψωμάκι.

Σερβίρεται ζεστό και συνοδεύεται συνήθως με μουστάρδα, κέτσαπ, κρεμμύδια, μαγιονέζα, καρυκεύματα, τυρί, τσίλι, και ξινολάχανο.

Δεν υπάρχει ωστόσο κάποια ακριβής ετυμολογία βέβαια για το πως φτάσαμε σε αυτήν την ονομασία.

O μύθος λέει ότι στη Νέα Υόρκη, ο καρτουνίστας της New York Journal, Tad Morgan, παρατήρησε έναν πωλητή να πουλάει τα ζεστά λουκάνικα «dachshund» (σκυλιά που έχουν σώμα μακρύ σαν λουκάνικο) κατά την διάρκεια ενός αγώνα.

Ο πωλητής τότε φώναζε «get your red-hot dachshund sausages!». Ο Morgan σχεδίασε ένα καρτούν με ένα σκύλο ράτσας dachshund μέσα σε ψωμάκι με την λεζάντα να γράφει «Get your Hot Dogs».

Μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι το λουκάνικο, είχε έρθει στην Αμερική μια γυναίκα μετανάστης, βαυαρικής καταγωγής, σύζυγος του Antonoine Feuchtwanger, που πρότεινε να συνοδεύεται το λουκάνικο με ένα ψωμάκι, το 1880. Ήδη από το 1880 η γυναίκα αυτή και ο σύζυγός της πουλούσαν χοτντογκ στους δρόμους του Μισσούρι στην Νέα Υόρκη (St.Louis, Missouri, UnitedStates). 

Ο Feuchtwanger και η γυναίκα του πουλούσαν τα λουκάνικα στην αρχή σκέτα. Για να μην καίγονται όμως τα χέρια των πελατών, τους έδιναν κάτι λευκά γάντια.

Οι πελάτες όμως δεν επέστρεφαν ποτέ τα γάντια στους πωλητές και αυτό τους προκαλούσε έλλειμμα στα έσοδά τους.

Έτσι, η γυναίκα του Feuchtwanger, πρότεινε να σερβίρεται το λουκάνικο μαζί με ψωμί, ως ένα είδος σερβιρίσματος δηλαδή. Ζήτησε βοήθεια από τον κουνιάδο της, που ήταν φούρναρης, και ο ίδιος παρασκεύασε κάποια αφράτα ψωμάκια, ακριβώς στο μέγεθος που ήταν τα λουκάνικα, που ο ίδιος ονόμασε redhots.

Η ιδέα για το όνομα προήλθε από μια συγκεκριμένη ράτσα σκύλου, η Τέκελ (Teckel), την οποία έφεραν μαζί τους Γερμανοί μετανάστες και παραπέμπει σε λουκάνικο ευθύνεται, ίσως γιατί έτσι ήθελαν ν’αφήσουν να εννοηθεί ότι το λουκάνικο ήταν από κρέας αμφιβόλου ποιότητας.

Και κάπως έτσι λοιπόν, έκανε την εμφάνισή του το καυτό σκυλί (hot dog).

Όπως και να έχει υιοθετήθηκε αμέσως από τους κατοίκους του νησιού Κόνι (ConeyIsland) και έπειτα εξαπλώθηκε σε όλη την βόρεια Αμερική.

Πλέον αποτελεί καθημερινή απόλαυση των Αμερικάνων και πωλείται σε όλους του δρόμους της Αμερικής. Εύκολο, γρήγορο, φθηνό, νόστιμο και λιπαρό όπως και όλα τα φαγητά που αρέσουν στους Αμερικάνους.

Πότε και πού γεννήθηκε το Hot dog; O μύθος λέει ότι στη Νέα Υόρκη, ένας καταστηματάρχης συνήθιζε να σερβίρει στους πελάτες του ζεστά λουκάνικα δίνοντάς τους μαζί κι ένα ζευγάρι γάντια για να μην καίγονται. Ασύμφορο όπως ήταν για τον ίδιο, μια μέρα ζήτησε από έναν φούρναρη να του φτιάξει μακρόστενα ψωμάκια για να σερβίρει μέσα σ ’αυτά τα λουκάνικα.

Βέβαια, μια άλλη εκδοχή αναφέρει πως το πρώτο Hot dog δημιουργήθηκε στη Λουϊζιάνα κατά τη διάρκεια μιας υπαίθριας αγοράς, ο έμπορος Anton Feuchtwanger πουλούσε λουκάνικα μέσα σε ψωμί για να διευκολύνει τους επισκέπτες που ήθελαν να φάνε και παράλληλα να συνεχίσουν αμέριμνοι την επίσκεψή τους στην έκθεση. Εικασίες ή αλήθεια το σίγουρο είναι πως από το 1871 στη Νέα Υόρκη ένας χασάπης, ο Charles Feltman στο κιόσκι που διατηρούσε στο Coney Island σέρβιρε hot dogs.

 
Και γιατί μια τέτοια ονομασία η οποία ομολογουμένως δεν παραπέμπει σε λιχουδιά; Κι όμως μια συγκεκριμένη ράτσα σκύλου, η Τέκελ (Teckel), την οποία έφεραν μαζί τους Γερμανοί μετανάστες και παραπέμπει σε λουκάνικο ευθύνεται, ίσως γιατί έτσι ήθελαν ν ’αφήσουν να εννοηθεί ότι το λουκάνικο ήταν από κρέας αμφιβόλου ποιότητας.

Τι κι αν η προέλευση μπορεί να ήταν ύποπτη, η γεύση ήταν τόσο πλούσια κι εθιστική που το Hot dog δεν έγινε απλά μια συνήθεια, αλλά ξεπέρασε τα σύνορα κι έκανε το γύρο του κόσμου. Οι παραλλαγές πολλές˙ Αντί για το κλασικό λουκάνικο, βρίσκουμε λουκάνικο από κοτόπουλο ή γαλοπούλα ή από από τόφου, για τους χορτοφάγους. Ενώ πλέον προσθέτουν και τυρί, ντομάτες ή, όπως στην Χιλή, πουρέ από αβοκάντο.

Κι αν είστε εθισμένοι στο Hot dog, προγραμματίστε ένα ταξιδάκι στην Αμερική αφού σε πολλές πόλεις οργανώνουν ολόκληρες γιορτές γι’ αυτό, όπως στη Δυτική Βιρτζίνια που διεξάγεται ετησίως ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ hot dog, το Εθνικό Συμβούλιο Ηοt Dog και Λουκάνικου των Ηνωμένων Πολιτειών έχει καθιερώσει τον Iούλιο ως τον μήνα αφιερωμένο στο hot dog.

.tromaktiko

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα