Ακρίδες που εντοπίζουν τον καρκίνο: Επιστημονικό επίτευγμα βγαλμένο από ταινία τρόμου

Ακρίδες που εντοπίζουν τον καρκίνο: Επιστημονικό επίτευγμα βγαλμένο από ταινία τρόμου

Επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν έκαναν ένα καινοτόμο πείραμα και δημιούργησαν ακρίδες Φρανκενστάιν, με στόχο να έντομα να μυρίζουν τον καρκίνο και να γίνεται έγκαιρη διάγνωση.

Σύμφωνα με το engadget.com, οι ερευνητές τοποθέτησαν ηλεκτρόδια στους λοβούς του εγκεφάλου των ακρίδων. Τα ηλεκτρόδια παίρνουν σήματα από τις κεραίες του εντόμου, τις οποίες και χρησιμοποιεί για να ανιχνεύει τις μυρωδιές.

Στη συνέχεια, η ομάδα καλλιέργησε τρεις διαφορετικούς τύπους ανθρώπινων καρκινικών στοματικών κυττάρων αλλά και ένα ξεχωριστό σύνολο υγιών. Παράλληλα, προχώρησαν στην κατασκευή μιας συσκευής η οποία συλλαμβάνει τα αέρια που εκπέμπει ο κάθε τύπος κυττάρου. Έπειτα, ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος των ακρίδων ανταποκρινόταν διαφορετικά σε κάθε τύπο κυττάρου καθώς και ότι μπορούσε να αναγνωρίσει σωστά τα άρρωστα κύτταρα από τα αέρια.

Το έντομο είναι νεκρό όσον αφορά τη λειτουργία του σώματός του, είπε χαρακτηριστικά ο ερευνητής και πρόσθεσε ότι «εμείς απλώς κρατάμε ζωντανό τον εγκέφαλό του.

Παρόλα αυτά, η εν λόγω μελέτη δεν έχει αξιολογηθεί ακόμη με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει κάποιος εάν ρυθμιστικές αρχές όπως η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων θα ενέκριναν ποτέ μια τέτοια διαδικασία.

Την ίδια ώρα η ομάδα των ερευνητών αναμένεται να συνεχίσει τα πειράματα με τις ακρίδες. Μάλιστα το σύστημά τους απαιτεί μεταξύ έξι και 10 εγκεφάλους ακρίδων για να λειτουργήσει. Για τον λόγο αυτό οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα νέα ηλεκτρόδια θα μπορούν να καταγράφουν περισσότερους νευρώνες, ώστε ένας μόνο εγκέφαλος να είναι αρκετός για μια ατομική εξέταση. Ακόμη θέλουν να μετατρέψουν τη συσκευή που περιέχει τον εγκέφαλο και τις κεραίες σε φορητή, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός εργαστηρίου. Σημειώνεται ότι τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο bioRXiv.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα