Φιδόψαρο του ποταμού Batman: Ψάρι που πίστευαν ότι είχε εξαφανιστεί εντοπίστηκε στην Τουρκία

Φιδόψαρο του ποταμού Batman: Ψάρι που πίστευαν ότι είχε εξαφανιστεί εντοπίστηκε στην Τουρκία

Επιστήμονες που εργάζονται στο πλαίσιο του προγράμματος Search For The Lost Fishes εντόπισαν το φιδόψαρο του ποταμού Batman, το οποίο έχει να εμφανιστεί από το 1974. Το ψάρι του γλυκού νερού που οι επιστήμονες θεωρούσαν εξαφανισμένο, βρέθηκε στη νοτιοανατολική Τουρκία, μετά από απουσία σχεδόν 50 ετών.

 «Ερευνώ αυτή την περιοχή εδώ και 12 χρόνια και αυτό το ψάρι ήταν πάντα στη λίστα των επιθυμιών μου», δήλωσε ο Δρ Cuneyt Kaya, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Μου πήρε πολύ καιρό. Όταν είδα τις χαρακτηριστικές λωρίδες στο ψάρι, ένιωσα τόσο χαρούμενος. Ήταν μια τέλεια στιγμή». Το απειλούμενο με εξαφάνιση φιδόψαρο του ποταμού Batman (Paraschistura chrysicristinae), ένα μικροσκοπικό κίτρινο-καφέ ριγωτό ψάρι που φτάνει σε μέγιστο μήκος 3,6 εκατοστά, είχε βρεθεί στο παρελθόν σε ρυάκια και παραπόταμους των ποταμών Batman και Ambar, όπου εθεάθη για τελευταία φορά το 1974.

Ο Kaya, ταξινομολόγος ψαριών, και ο Δρ Munevver Oral, γενετιστής και ερευνητής στο ίδιο πανεπιστήμιο, επικέντρωσαν την έρευνά τους για το φιδόψαρο στο φράγμα Batman, το οποίο κατασκευάστηκε μεταξύ 1986 και 1999. «Επειδή το είδος είχε χαθεί, δεν μπορούσαμε να γνωρίζουμε τον αρχικό φυσικό βιότοπο, οπότε δεν ήμασταν σίγουροι πού να ψάξουμε», δήλωσε ο Kaya. «Το είδος είναι επίσης πολύ μικρό και κυλινδρικό, οπότε τα δίχτυα έπρεπε να είναι μικρότερα. Νωρίτερα, χρησιμοποιούσαμε μεγαλύτερα δίχτυα και νομίζω ότι το ψάρι πέρασε μέσα από τα δίχτυα, οπότε δεν το βρήκαμε».

.ethnos.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα