Εξωγήινα σήματα από τον Αστερισμό του Βωμού λαμβάνει η Γη

Εξωγήινα σήματα από τον Αστερισμό του Βωμού λαμβάνει η Γη

Εξωγήινα σήματα από τον Αστερισμό του Βωμού λαμβάνει η Γη

Ένα νέο εξωγήινο σήμα από τον αστερισμό του Ara έχει ανιχνευθεί, αποκαλύπτοντας το πιθανώς ένα εντελώς νέο Σύστημα Star … ή κάτι άλλο

Ο αστερισμός Ara, στα ελληνικά Βωμός, είναι ένας νότιος αστερισμός, από τους 88 επίσημους που θέσπισε η Διεθνής Αστρονομική Ένωση και είναι αμφιφανής στην Ελλάδα. Συνορεύει με τους Σκορπιό, Γνώμονα, Νότιον Τρίγωνον και άλλους.

Χάρη στο ραδιοτηλεσκόπιο MeerKAT, το οποίο βρίσκεται στην έρημο Karoo της Νότιας Αφρικής, οι αστρονόμοι ανίχνευσαν μια μυστηριώδη λάμψη στις ραδιοφωνικές εκπομπές για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες.

Το περίεργο φως μεταβάλλει την έντασή του αρκετές φορές και χάρη στην υποστήριξη άλλων τηλεσκοπίων, αποκαλύφθηκε ότι το σήμα προέρχεται από ένα σύστημα δυαδικών αστεριών, δηλαδή, ένα σύστημα που έχει δύο αστέρια.

Για τους αστρονόμους, το δυαδικό σύστημα δεν είναι κάτι περίεργο, αφού δεν είναι η πρώτη φορά που ανιχνεύεται κάτι τέτοιο. Το ζήτημα είναι ότι είναι κάπως διαφορετικό από τα συνηθισμένα που έχουν εντοπιστεί έως τώρα.

Το TYC 8332-2529-1, είναι το όνομα ενός από τα αστέρια του συστήματος, το οποίο έχει μελετηθεί από εμπειρογνώμονες για 18 χρόνια και απέχει 1.800 έτη φωτός. Έχει μαγνητικό πεδίο και συνυπάρχει με άλλο μικρότερο αστέρι κάθε 21 ημέρες.

Γενικά, το άλλο μέρος του δυαδικού συστήματος είναι ένας λευκός νάνος, αλλά αυτό το αστέρι έχει διαστάσεις που ξεπερνάει τα χαρακτηριστικά ενός λευκού νάνου, φτάνοντας μέχρι και 1,5 φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του Ήλιου.

Ο μόνος τρόπος για να εξηγηθούν τα περίεργα ραδιοσήματα είναι μέσω ενός γιγαντιαίου αστέρα που περιστρέφεται στο τέλος ενός ηλιόλουστου αστέρα, αλλά με βάση τις ως τώρα αστρονομικές γνώσεις, η ανάλυση δείχνει ότι δεν έχει χαρακτηριστικά παρόμοια με τον βασιλιά των αστεριών μας. Τι είναι τότε;

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει προφανής λογική εξήγηση, γι ‘αυτό οι εμπειρογνώμονες έχουν τολμήσει να πούμε ότι πρόκειται για ένα εντελώς νέο σύστημα αστέρων… ή κάτι άλλο!

Οι αστρονόμοι που χειρίζονται το MeerKAT θα συνεχίσουν τις σχετικές έρευνες για να προσπαθήσουν να αποκρυπτογραφήσουν το μυστήριο.

Αυτό έχει προκαλέσει κάποια διαμάχη μεταξύ της κοινότητας των αστρονόμων και των ερασιτεχνών οπότε οι θεωρίες “δίνουν και παίρνουν” ενώ πολλοί ουφολόγοι έχουν δηλώσει την πιθανότητα να υπάρχει ένα μητρικό σκάφος μέσα στο σύστημα αστέρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αστερισμός του Βωμού, δεν έχει ερευνηθεί όπως άλλοι κοντινοί του, έτσι το μυστήριο – αν υπάρχει – βαθαίνει και παραμένει.

Άραγε, εάν τα εξωγήινα σήματα, που λαμβάνονται από την Γη, δεν ανήκουν στην κατηγορία FRBs (που σημαίνει ταχύες εκλάμψεις ραδιοσημάτων), θα μπορούσαμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με την ανακάλυψη του πρώτου κατοικημένου συστήματος αστέρων;

 

diadrastika.com

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα