H εξίσωση που δίχασε το Twitter: 16 ή 1 είναι η απάντηση;

H εξίσωση που δίχασε το Twitter: 16 ή 1 είναι η απάντηση;

Μια μαθηματική εξίσωση έχει κάνει τους χρήστες στο Twitter να πονοκεφαλιάζουν για την λύση της.

Κατά καιρούς έχουμε δει αρκετές σπαζοκεφαλιές να κυκλοφορούν στα Social Media και να γίνονται Viral. Αυτή τη φορά μια μαθηματική εξίσωση ήταν αρκετή για να προκαλέσει πανικό στο Twitter. Ένας χρήστης ανέβασε μια φωτογραφία που απεικονίζει το μαθηματικό πρόβλημα γραμμένο σε έναν πίνακα και προκαλεί τον κόσμο να βρει τη λύση του. Η εξίσωση είναι η εξής: Πόσο κάνει 8 ÷ 2(2 + 2); Οι περισσότεροι απάντησαν 16 ή 1.

Θεωρητικά ένα μαθηματικό πρόβλημα θα πρέπει να έχει μια σωστή λύση. Τι κάνει όμως πολλούς ανθρώπους να έχουν διαφορετική άποψη για τη λύση του ; Όπως αναφέρει το Insider, το πρόβλημα εντοπίζεται στο με ποια σειρά έχει μάθει κανείς να κάνει τις εξισώσεις. Η σωστή απάντηση σήμερα είναι 16. Πριν από 100 χρόνια θα ήταν το 1. Ο σωστός πρώτος για να φτάσει κάποιος στη λύση είναι να προσθέσει πρώτα τις τιμές που βρίσκονται εντός της παρένθεσης. 8 ÷ 2(4) = ? και στη συνέχεια να γίνει η διαίρεση και ο πολλαπλασιασμός από αριστερά προς τα δεξιά: 8 ÷ 2(4) = 4(4) = 16.

Γιατί κάποιοι βρίσκουν λάθος αποτέλεσμα

Όσοι βρίσκουν ως απάντηση την τιμή 1, χρησιμοποιούν μια ξεπερασμένη εκδοχή της σειράς που πρέπει να γίνουν οι πράξεις, πολλαπλασιάζοντας πρώτα το 2 με το αποτέλεσμα της παρένθεσης (4) και στη συνέχεια διαιρώντας 8 με 8. Αυτή η απάντηση θα ήταν σωστή πριν από 100 χρόνια. Το θέμα πήρε τόσο μεγάλη έκταση που ο καθηγητής μαθηματικών στο Κορνέλ, Steven Strogatz δημοσίευσε ένα κείμενο στους New York Times.

Στο άρθρο του ο καθηγητής εξηγεί  ότι η σωστή απάντηση είναι το 16 και ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πάντα προηγείται η παρένθεση, μετά έρχονται ο πολλαπλασιασμός και η διαίρεση και στο τέλος η πρόσθεση και η αφαίρεση. Ο πολλαπλασιασμός και η διαίρεση έχουν την ίδια προτεραιότητα. Άρα τι κάνουμε πρώτα από αυτά; Ξεκινάμε από όποια πράξη είναι από αριστερά και συνεχίζουμε προς τα δεξιά. Το ίδιο ισχύει και με την πρόσθεση και την αφαίρεση, που επίσης έχουν -μεταξύ τους- την ίδια προτεραιότητα: ξεκινάμε τις πράξεις από αριστερά προς τα δεξιά.

 

pagenews

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα