Ποιο είναι το αρχαιότερο χρώμα στον κόσμο;

Ποιο είναι το αρχαιότερο χρώμα στον κόσμο;

Δεν είναι το καφέ, ούτε το μπλε, ούτε καν το μαύρο!

Η επιστήμη δίνει την απάντηση σε ένα απρόσμενο ερώτημα αλλά πολύ ενδιαφέρον... Το αρχαιότερο χρώμα στον κόσμο είναι το ροζ, το φωτεινό ροζ, αυτό που έχουν τα φλαμίνγκο, τα ζαχαρωτά ή το μαλλί της γριάς!

Πώς το βρήκαν; Eρευνητές ανακάλυψαν ροζ χρωματισμούς σε βράχους 1.1 δισ. χρόνων στη Μαυριτανία, στη δυτική Αφρική, κάτω από την έρημο Σαχάρα, θρυμματίζοντας αυτούς τους βράχους και αναλύοντας τα μόρια των αρχαίων οργανισμών που βρέθηκαν μέσα σε αυτούς.

Αυτό αποδεικνύει πως σύμφωνα με την ηλικία του, είναι το αρχαιότερο χρώμα που έχει βρεθεί ποτέ στα γεωολογικά αρχεία. Η επιστήμονας που ανακάλυψε πως το ροζ είναι το αρχαιότερο χρώμα κατά τη διάρκεια του διδακτορικού της στο Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, αυτό το χρώμα είναι το πιο παλιό, απέχοντας 500 έτη από τα επόμενα χρώματα που προέρχονταν από αρχαίους οργανισμούς των ωκεανών.

Και τι ακριβώς ήταν αυτοί οι ροζ χρωματισμοί; Mοριακά απολιθώματα χλωροφύλλης που έφτιαξαν φωτοσυνθετικοί οργανισμοί στα βάθη ενός ωκεανού που δεν υπάρχει πλέον.

Εκτός από αυτή την ροζ ανακάλυψη βρέθηκαν και κάποιες ενδείξεις αρχαίας ζωής - κάποια μικροσκοπικά κυανοβακτήρια, ένα είδος βακτηρίων που αποκτά ενέργεια μέσω της φωτοσύνθεσης, τα οποία ήταν κυρίαρχα στη βάση της τροφικής αλυσίδας στους ωκεανούς πριν από ένα δισεκατομμύριο χρόνια! Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν άλλοι οργανισμοί ούτε ζώα και κατά πάσα πιθανότητα αυτό συνέβαινε επειδή δεν υπήρχε ο απαραίτητος όγκος τροφής, όπως η άλγη για να δημιουργηθούν νέα πλάσματα. Μόλις τα κυανοβακτήρια εξαφανίστηκαν, η άλγη εξαπλώθηκε, και τότε έτσι μπόρεσαν να αναπτυχθούν νέοι οργανισμοί, ζώα και άνθρωποι! 

 

 

e-daily

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα