Παρέμβαση Γαβρά για σεξουαλική κακοποίηση: Είναι απαραίτητο οι γυναίκες να αντιδράσουν σήμερα

Για τα σκάνδαλα κακοποίησης στον χώρο του ελληνικού θεάτρου και τη γυμνή εμφάνιση ηθοποιού σε live τηλεοπτική μετάδοση στα βραβεία Σεζάρ μίλησε ο Κώστας Γαβράς.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, ο αναγνωρισμένος σκηνοθέτης είπε στην εκπομπή «Έλα Χαμογέλα» του Open: «οι καλλιτέχνες έχουν έναν ρόλο να παίξουν μέσα στην κοινωνία. Έχουν μια θέση πολύ διαφορετική από όλους τους άλλους και είναι, σχεδόν υποχρεωμένοι να παίρνουν θέση σε μερικές καταστάσεις. Γιατί αυτό είναι η Τέχνη τελικά. Είναι ένα βλέμμα πάνω στην κοινωνία».

«Η άσκηση της εξουσίας σε καλλιτεχνικά έργα δείχνει μια αδυναμία. Όταν γυρίζεται ένα φιλμ ή ετοιμάζεται ένα θεατρικό έργο είμαστε όλοι μαζί για να αντιμετωπίσουμε το κοινό και να του δώσουμε κάτι που το ενδιαφέρει. Δεν είναι εκεί ο καθένας για να δείξει τον εαυτό του. Είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε γύρω από το έργο. Όπως ο σκηνοθέτης είναι υπεύθυνος για το έργο θα πρέπει στο τέλος αυτός να έχει και τον τελευταίο λόγο» πρόσθεσε ο σκηνοθέτης. «Όταν κάποιος πέφτει θύμα κακοποίησης πρέπει να το καταγγέλλει αμέσως. Είναι απαραίτητο οι γυναίκες να αντιδράσουν σήμερα. Όλες οι γυναίκες έχουν την ιδέα να αμύνονται και να μην αφήσουν τα πράγματα να ξεχνιούνται. Γιατί αυτά δεν ξεχνούνται».

Αναφερόμενος στη βία κατά των γυναικών και το κίνημα #MeToo είπε: «Η βία που έχουμε σήμερα, η βία εναντίον των γυναικών είναι κάτι γενικό και από πάντα. Πρέπει να σταματήσει αυτή η υπόθεση. Όπως και η βία της λογοκρισίας σε κάποιο κινηματογραφικό έργο ή βιβλίο. Η βία κατά των γυναικών υπήρχε στη Γαλλία πάρα πολλά χρόνια. Οι γυναίκες αυτές έχουν απόλυτο δίκιο, όταν κάποιος δεν τις σέβεται πρέπει αμέσως να το πουν. Και αν υπάρχει βία πρέπει να πάνε στην αστυνομία. Είναι απαραίτητο οι γυναίκες να αντιδράσουν. Σήμερα οι γυναίκες έχουν την ιδέα να αμύνονται και να μην αφήσουν τα πράγματα αυτά να συμβούν».

«Πίσω από το θέατρο και τον κινηματογράφο, υπάρχει αυτή η σχέση ανάμεσα στους ηθοποιούς και το κοινό, υπάρχει κάτι ευγενικό. Προσπαθούν οι ηθοποιοί και σκηνοθέτες να δώσουν κάτι καλό, μία στιγμή ευχαρίστησης στο κοινό. Εκείνο που συμβαίνει, επίσης, είναι ότι μερικοί σκηνοθέτες, διευθυντές, ιδιοκτήτες θεάτρων έχουν πολλή δύναμη και χρησιμοποιούν αυτή τη δύναμη για να πιέσουν κυρίως τις γυναίκες -αλλά μερικές φορές και τα αγόρια - να υποκύψουν. Αυτό είναι απαράδεκτο, αλλά συμβαίνει και στην καθημερινή ζωή. Δεν είμαστε μία κοινωνία διαφορετική, είμαστε όπως όλος ο κόσμος», εξήγησε στη συνέχεια.

Επιπλέον, ο Κώστας Γαβράς εξέφρασε την εκτίμησή του για τη Γαλλίδα ηθοποιό Κορίν Μαζιερό (Corinne Masiero) που αξιοποίησε τα Βραβεία Σεζάρ 2021 για να διαμαρτυρηθεί για την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να κρατά κλειστά τα θέατρα και τους χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων. Χαρακτήρισε την πράξη της αξιοθαύμαστη. 

http://www.topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα