Η μικρού μήκους ταινία για τη δολοφονία του George Floyd

Η μικρού μήκους ταινία για τη δολοφονία του George Floyd

Ο Σπάικ Λι κοινοποίησε μία νέα ταινία μικρού μήκους δίνοντας τη δική του απάντηση στη δολοφονία του George Floyd. Η ταινία με τίτλο «3 Brothers- Radio Raheem, Eric Garner and George Floyd», ρίχνει φως στις δολοφονίες των Έρικ Γκάρνερ και Τζορτζ Φλόιντ, καθώς και του Ράντιο Ραχίμ, χαρακτήρα στο φιλμ «Do the Right Thing» (1989) του βραβευμένου με Όσκαρ Αμερικανού σκηνοθέτη, σεναριογράφου και παραγωγού.

Η ταινία του Λι προβλήθηκε σε ένα ειδικό αφιέρωμα του CNN, με τίτλο «I Can’t Breath: Black Men Living and Dying In America» (Δεν μπορώ να αναπνεύσω: Μαύροι Ζουν και Πεθαίνουν στην Αμερική) και ξεκινά με το ερώτημα «Θα σταματήσει να επαναλαμβάνεται η ιστορία;» ενώ προβάλλεται η σκηνή του θανάτου του Ράντιο Ραχίμ σε συνδυασμό με βίντεο από τις δολοφονίες των Γκάρνερ και Φλόιντ. Και οι τρεις Αφροαμερικανοί σκοτώθηκαν με τον ίδιο τρόπο, από τα χέρια λευκών αστυνομικών. «Αυτή είναι η ιστορία ξανά, ξανά και ξανά... » είπε ο Σπάικ Λι κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο CNN.



«Πώς μπορούν οι άνθρωποι να μην καταλαβαίνουν γιατί ο κόσμος ενεργεί όπως ενεργεί;» αναρωτήθηκε ο Αφροαμερικανός δημιουργός για τις διαμαρτυρίες που σαρώνουν τις ΗΠΑ μετά τον θάνατο του Φλόιντ. «Αυτό δεν είναι κάτι καινούριο, είδαμε τι συνέβη με τις ταραχές τη δεκαετία του ’60, τη δολοφονία του Δρ Κινγκ, κάθε φορά που κάτι προκύπτει και δεν απονέμεται δικαιοσύνη, οι άνθρωποι αντιδρούν, προκειμένου να ακουστεί η φωνή τους. Αυτό το βλέπουμε ξανά και ξανά και ξανά. Έτσι έχουν τα πράγματα: δολοφονίες μαύρων, πάνω σε αυτό χτίστηκε αυτή η χώρα» υποστήριξε.

Ο Έρικ Γκάρνερ πέθανε το 2014 μετά τη σύλληψή του στο Στάτεν Άιλαντ της Νέας Υόρκης, όταν αστυνομικός επιχείρησε να τον ακινητοποιήσει με μια λαβή, οδηγώντας τον άοπλο άνδρα στον θάνατο. Το βίντεο της σύλληψης έγινε viral, καθώς ο Γκάρνερ ακούστηκε επανειλημμένα να λέει στον αστυνομικό ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Αντίστοιχα, ο Τζορτζ Φλόιντ άφησε την τελευταία του πονή στις 25 Μαΐου 2020 στη Μινεάπολη μετά από παρόμοιο περιστατικό με τον υπεύθυνο για το θάνατό του λευκό αστυνομικό, να αντιμετωπίζει σήμερα κατηγορίες για φόνο τρίτου βαθμού και ανθρωποκτονία. «Τα θεμέλια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, στηρίζονται στην κλοπή της γης των ιθαγενών και στη γενοκτονία, μαζί με τη δουλεία. Δεν εγκρίνω όλα όσα συμβαίνουν, αλλά μπορώ να καταλάβω γιατί οι άνθρωποι αντιδρούν με τον τρόπο που το κάνουν» σχολίασε ο Σπάικ Λι αναφερόμενος στις βίαιες διαδηλώσεις.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα