Πέτρος Γαϊτάνος: Δεν θα μεταλάβω, θα βλέπω στην TV τις Ακολουθίες

Πέτρος Γαϊτάνος: Δεν θα μεταλάβω, θα βλέπω στην TV τις Ακολουθίες

Ο ταλαντούχος τραγουδιστής Πέτρος Γαϊτάνος, που έχει συνδέσει το όνομά του με τη Μεγάλη Εβδομάδα της Ορθοδοξίας, ανοίγει την καρδιά του στην Σάσα Σταμάτη και στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» και στέλνει το δικό του μήνυμα για το Πάσχα.

 

Πώς βιώνετε όλο αυτό που συμβαίνει στην ανθρωπότητα με τον κορονοϊό;

 

Το καταλαβαίνω ως μια ευλογία και ευκαιρία να αναθεωρήσουμε τους στόχους και τη φυσική κατάσταση των πραγμάτων.

 

Είστε ένας άνθρωπος που σας έχουμε ταυτίσει με το Πάσχα. Για εσάς αυτό το Πάσχα πώς θα είναι;

 

Κάθε στιγμή και έκφραση του έτους με ταυτίζει με κάτι από όσα έκανα και κάνω στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι, την παραδοσιακή μουσική, αλλά και την εκκλησιαστική βυζαντινή μουσική. Σε ό,τι αφορά τις καταγραφές μου με τους ύμνους, εκτός των εκατοντάδων ύμνων όλου του έτους, με αφορμή τα κύρια άγια πρόσωπα της Ορθοδοξίας, αλλά και των εορτών της Εκκλησίας μας, που έχω ηχογραφήσει και έχουν φτάσει σε εκατομμύρια σπίτια, ιδιαιτέρως έχω χαρακτηριστεί και με τη μεγαλύτερη και αγιότερη εορτή της ανθρωπότητας, που είναι τα Αγια Πάθη του Χριστού και η Ανάστασή Του. Αυτό το Πάσχα, λοιπόν, θα παραμείνω στο σπίτι μου και θα παρακολουθώ τις Ακολουθίες μέσω της τηλεόρασης. Δεν θα μεταλάβω, όμως θα έρθει ο καιρός και γι’ αυτό, όταν η Εκκλησία μας θα το ευλογήσει.

 

 

Συμφωνείτε με την απόφαση να μείνουν κλειστές οι εκκλησίες για τους πιστούς;

 

Εφόσον είναι εντολή του κράτους και της Εκκλησίας, βεβαίως και συμφωνώ. Χρειάζεται να έχουμε διάκριση και ζωντανή φυσική λογική, ώστε να μπορούμε να διαχωρίζουμε τα άυλα από τα υλικά. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια υλική δυσαρμονία, που, όμως, καθορίζεται από άυλες δυνάμεις, ενώ φέρει το θέλημα του Θεού.

 

Για τη Θεία Κοινωνία ποια είναι η γνώμη σας;

 

Αν και είναι η κορυφαία πράξη στη ζωή μέσα στην Εκκλησία, ενώ αποτελεί και Μυστήριο, φαίνεται πως είναι ένας τρόπος και όχι ο στόχος. Εχω την αίσθηση πως ό,τι μπορεί να επηρεαστεί σε αυτήν τη ζωή είναι ο τρόπος, όχι ο στόχος. Π.χ., η πρόσληψη της Θείας Κοινωνίας μπορεί να διακοπεί και έπειτα από εντολή του πνευματικού μας. Η προσευχή και η τάση της καρδιάς μας προς τον Θεό ποτέ, γιατί είναι δωρεάν και αυθόρμητη εσωτερική κίνηση, ενώ η Θεία Κοινωνία είναι άυλη μέσω ύλης, ενώ για πολλούς λόγους μπορεί να διακοπεί, χωρίς να σταματάει την επικοινωνία με τον Θεό, κάτι που είναι και ο στόχος της πίστης και της θείας καθημερινής συνήθειας.

 

 

Έχετε σκεφθεί να κάνετε κάτι για τους πιστούς που θέλουν να ακούσουν τους ύμνους σας;

 

Θα έκανα, αν προέκυπτε κάτι προσεγμένο και δυνατό, όχι με ημίμετρα και ερασιτεχνικά. Ο καθένας έχει τον ρόλο και τη θέση που έχει επιλέξει να έχει.

 

Μένετε σπίτι; Τι κάνετε εκεί;

 

Διαβάζω, εργάζομαι για τους δίσκους και την προετοιμασία των συναυλιών μου στον υπολογιστή μου, με τα πνευματικά – καλλιτεχνικά μου βιβλία. Πηγαίνουμε πολύ συχνά βόλτες στο βουνό με τον αγαπημένο μου σκύλο, διανύοντας άφθονα χιλιόμετρα, μαγειρεύω, μιλώ με φίλους και συγγενείς στο τηλέφωνο, παρακολουθώ τις εξελίξεις, φροντίζω το σπίτι και πολλά άλλα, δηλαδή κατά 80% ό,τι έκανα πάντα.

 

Έπειτα από όλο αυτό, πιστεύετε ότι θα βγούμε καλύτεροι άνθρωποι;

 

Μακάρι. Άραγε, συλλογίζομαι, γιατί άλλο συνέβη όλο αυτό, παρά για το περίσσευμα της αμαρτίας μας; Όλα γίνονται για να μας δείξουν αυτό… Εν τέλει, όμως, ύστερα από αυτήν τη δοκιμασία, οι ευσεβείς και καλοπροαίρετοι θα γίνουν ευσεβέστεροι, πιο σοφοί και αγαθοί, ενώ οι πονηροί και κακοπροαίρετοι πονηρότεροι και πιο προκομένοι προς την κακία. Ο καθένας όπως κλίνει το είναι του.

 

Πιστεύετε ότι θα αργήσουμε να συνέλθουμε από το σοκ της όλης κρίσης; Ποιο θεωρείτε ότι θα είναι εκείνο το στοιχείο που θα μας βοηθήσει να ανασυγκροτηθούμε ως άνθρωποι και ως χώρα;

 

Ω! Εδώ είναι το θέμα για μένα. Είναι φανερό ότι θα περάσουμε μια περίοδο προσαρμογής, με όλα τα ακόλουθα αποτελέσματα. Αυτό που πάντα είχε την ικανότητα να βοηθήσει τους ανθρώπους να ξαναχτίσουν τη ζωή τους ως άτομα και ως κοινωνίες ήταν η διάθεση προς το αγαθό και όχι η εγωιστική διάθεση να ρίχνει την ευθύνη ο ένας στον άλλον. Αιωνίως ο Θεός είναι Αυτός που χαράζει τις πορείες. Εμείς, αν θέλουμε, ακολουθούμε. Άλλωστε, και αυτή η δοκιμασία δικός Του δρόμος είναι, φτάνει να καταλάβουμε με πίστη και όχι με λογική τι εκφράζει αυτή η δοκιμασία Του και τι μας αναδεικνύει ως αλλαγή συμπεριφοράς.

www.tlife.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα