ΕΣΡ: Βαριά καμπάνα στο Μακελειό για εκπομπές και σποτάκι

Χρηματικές κυρώσεις συνολικού ποσού 200.000 ευρω επέβαλε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στην εταιρεία Μακελειό ΕΠΕ για παραβιάσεις της νομοθεσίας περι τα ΜΜΕ σε πέντε περιπτώσεις από διαδικτυακές εκπομπές του σταθμού και διαφημιστικό μήνυμα της εφημερίδας. 

Οι παραβιάσεις εντοπίστηκαν καταρχάς στην εκπομπή του Στέφανου Χίου η οποία μεταδόθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2022 και κατά τη διάρκεια της ο δημοσιογράφος- παρουσιαστής είχε καταφερθεί με βαρείς και αήθεις χαρακτηρισμούς κατά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μελών της κυβέρνησης,  των παρουσιαστών Γιώργου Παπαδάκη, Φαίης Σκορδά και Γιώργου Λιάγκα του ΑΝΤ1, του διευθυντή του ραδιοφωνικού Σκάι, Βασίλη Χιώτη, ενός από τους γιους του Γιώργου Τράγκα, τον Φρέντι, της ΕΣΗΕΑ, ιερέων κ.ά.

Σε άλλη περίπτωση μέσα από διαφημιστικό σποτ της εφημερίδας «Μακελειό» του Σαββατοκύριακου, εξαπολύονταν κατηγορίες ιερέων για παιδεραστία, μεταξύ των οποίων γινόταν αναφορά στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και το μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομο.

Το ΕΣΡ διαπίστωσε παραβιάσεις των διατάξεων του νόμου που αφορούσαν σε «αναίτια και απρόκλητη προσβολή αναφερόμενων προσώπων», «προβολή μειωτικών χαρακτηρισμών κατά πληθυσμιακών ομάδων στη βάση του γενετήσιου προσανατολισμού των μελών τους», «μετάδοση οπτικοακουστικής εμπορικής ανακοίνωσης με περιεχόμενο που συνιστά ποιοτική υποβάθμιση προγράμματος» και «μετάδοση οπτικοακουστικής εμπορικής ανακοίνωσης με περιεχόμενο που συνιστά αναίτια και απρόκλητη προσβολή αναφερόμενων προσώπων».

Η εκπομπή είναι σατιρική, κατά τον σταθμό
Εκπρόσωπος του διαδικτυακού καναλιού υποστήριξε στην ολομέλεια του ΕΣΡ ότι η επίμαχη εκπομπή είναι σατιρική και ότι «επιτρέπεται η χρήση καυστικού και υβριστικού λόγου κατά τα αρχαιοελληνικά πρότυπα» και για το διαφημιστικό σποτάκι της εφημερίδας ισχυρίστηκε ότι «προβλήθηκε στο πλαίσιο ενημέρωσης του κοινού για την ύπαρξη καταγγελιών κατά υψηλόβαθμων ιερωμένων και ότι σε κάθε περίπτωση η προβολή του θέματος έγινε χωρίς να υιοθετείται το περιεχόμενο των καταγγελιών αυτών».

Σε κάθε μια από τις περιπτώσεις, συνολικά πέντε, επιβλήθηκε χρηματική ποινή 40.000 ευρώ διότι το ΕΣΡ έκρινε ότι παραβιάστηκε η νομοθεσία.

Την ερχόμενη Δευτέρα εξάλλου, 30 Μαΐου, η Μακελειό ΕΠΕ έχει κληθεί και πάλι σε ακρόαση από το ΕΣΡ διότι ελέγχεται για παρόμοιες παραβιάσεις της νομοθεσίας αυτή τη φορά από διαφημιστικά σποτ της εφημερίδας που αφορούσαν στην έκδοση του  Σαββατοκύριακου 30/4 – 1/5  και των καθημερινών φύλλων 17 και 18 Μαΐου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα