Παγκόσμια συγκίνηση για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη. Τι αναφέρουν τα διεθνή μέσα

Παγκόσμια συγκίνηση για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη. Τι αναφέρουν τα διεθνή μέσα

Μίκης Θεοδωράκης, ο Έλληνας συνθέτης και επαναστάτης, πέθανε σε ηλικία 96 ετών
Εξαπέλυσε έναν πόλεμο λέξεων και μουσικής ενάντια στην στρατιωτική χούντα που απαγόρευσε την μουσική του και τον φυλάκισε από το 1967 μέχρι το 1974.

Για έναν από τους μεγαλύτερους μουσικοσυνθέτες του 20ου αιώνα που έκανε γνωστό τον ελληνισμό στα πέρατα του κόσμου κάνουν λόγο τα διεθνή δίκτυα για το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη.
Liberation
Ο συνθέτης της μουσικής στην ταινίας “Ζορμπάς ο Έλληνας” έφυγε από την ζωή στην Αθήνα σε ηλικία 96 ετών.

DW
Πέθανε σε ηλικία 96 ετών ο Έλληνας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης
Ο γνωστός συνθέτης της ταινίας “Ζορμπάς ο Έλληνας” πέθανε σήμερα. Η μουσική και πολιτική φωνή του χαρακτήρισε την ιστορία της Ελλάδας.

CORRIERE DE LA SERRA

Ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης πέθανε σε ηλικία 96 ετών.Ήταν υποψήφιος για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2000 και συνεργάστηκε με τον μεγάλο ποιητή Γιάννη Ρίτσο.Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας βασανίστηκε και φυλακίστηκε ενώ η μουσική του απαγορεύτηκε

REUTERS
Ο Μίκης μας, έφυγε”. Ο συνθέτης του Ζορμπά πέθανε σε ηλικία 96 ετών

Από το πρωί η Ρωμιοσύνη πενθεί τον μέγιστο των μεγίστων, τον άνθρωπο σύμβολο μιας ολόκληρης χώρας, τον μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Πέθανε σήμερα, 2 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 96 ετών ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης. Η Ελλάδα, αλλά και όλος ο πλανήτης θρηνεί για την απώλεια ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες. Ενός από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους, που άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής, έκανε την Ελλάδα πασίγνωστη στα πέρατα του κόσμου και ταυτόχρονα με την πολιτική του δράση συνδέθηκε με μεγάλες καμπές της ελληνικής ιστορίας.
Το πρωινό της 2ας Σεπτεμβρίου επέλεξε ο Μίκης Θεοδωράκης να χάσει τη μάχη με τον θάνατο.

Η χώρα έμεινε φτωχότερη και θρηνεί τον μεγάλο Έλληνα, τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη.

Το άγγελμα του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη, συγκλονίζει κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα.

Οι καλλιτέχνες, που τον έζησαν, που συνεργάστηκαν μαζί του, θυμούνται τον παγκόσμιο Έλληνα.

Συναγωνιστές του στις μάχες για τη δημοκρατία θυμούνται την ατσάλινη θέλησή του και το κουράγιο του.

Στο σπίτι του στο κέντρο Αθήνας όπου άφησε την τελευταία του πνοή, η οικογένειά του, στενοί φίλοι του και απλοί άνθρωποι που αγάπησαν τη μουσική του και τους αγώνες του βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή εκεί για το τελευταίο αντίο.

Ο ίδιος ο Μίκης προαισθανόμενος ίσως το τέλος να έρχεται με επιστολή του στον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, εξέφραζε τις τελευταίες του επιθυμίες.

Έξω από το σπίτι του, στου Φιλοπάππου, από νωρίς συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου, φίλοι του, συνεργάτες του, αλλά και κόσμος που τον αγαπούσε, θέλοντας να πει στον Μίκη Θεοδωράκη το τελευταίο «αντίο».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα