Διαβήτης τύπου 2: Τρεις τροφές που πρέπει να αποφεύγετε στο πρωινό σας

Διαβήτης τύπου 2: Τρεις τροφές που πρέπει να αποφεύγετε στο πρωινό σας

Αν έχετε διαβήτη τύπου 2, αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός σας δεν παράγει αρκετή από την ορμόνη που ονομάζεται ινσουλίνη ή η ινσουλίνη που παράγει δεν λειτουργεί σωστά - μία κατάσταση η οποία είναι γνωστή ως αντίσταση στην ινσουλίνη.

Έτσι, λοιπόν είναι σημαντικό να επιλέγετε τις σωστές τροφές για τη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα υπό έλεγχο. Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι οι υδατάνθρακες είναι η θρεπτική ουσία που έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Ας δούμε τις τρεις τροφές που θα πρέπει να αποφεύγουν στο πρωινό τους όσοι έχουν διαβήτη τύπου 2:

- Ένα μεγάλο μπολ με δημητριακά επικαλυμμένα με ζάχαρη σε πλήρες γάλα. Τα δημητριακά από επεξεργασμένους κόκκους, που περιέχουν σοκολάτα ή marshmallows έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και είναι χαμηλά σε φυτικές ίνες, ενώ το πλήρες γάλα έχει ανθυγιεινά λιπαρά.

- Δύο φέτες λευκού ψωμιού του τοστ με βούτυρο και μαρμελάδα. Το λευκό ψωμί είναι ένας εκλεπτυσμένος υδατάνθρακας με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, όπως και η μαρμελάδα, ενώ το βούτυρο είναι ένα ανθυγιεινό λίπος.

- Αρτοσκευάσματα. Ένα άλλο τρόφιμο με υψηλότερο GI, που περιέχει ζάχαρη και ανθυγιεινά λίπη.

Εάν έχετε την τάση να συνοδεύετε το πρωινό σας με ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού, οι διαιτολόγοι προτείνουν να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ο χυμός φρούτων μπορεί να μην είναι η ιδανική επιλογή λόγω του υψηλού γλυκαιμικού δείκτη και της έλλειψης διαιτητικών ινών, που μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, πολύ γρήγορα μετά την κατανάλωση. Εάν καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες χυμού, αυτό μπορεί να προκαλέσει ταχεία αύξηση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί και με τα smoothies φρούτων, για τους ίδιους λόγους.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2:

- Συχνή ούρηση

- Αίσθημα δίψας

- Κούραση

- Απώλεια βάρους χωρίς δίαιτα

- Φαγούρα στα γεννητικά όργανα

- Κοψίματα ή πληγές που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν

- Θολή όραση

Πηγή: healthstat.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα